Vouchere de 25.000 de lei pentru instalarea de sisteme fotovoltaice pentru locuințe – proiect propus prin REPowerEU. Cum se pot lua banii

Unul dintre proiectele din planul REPowerEU se referă la acordarea de vouchere de câte 25.000 de lei persoanelor fizice care își montează panouri fotovoltaice de cel puțin 3kW. Bugetul total pus la bătaie este de aproape un sfert de miliard de euro, iar mecanismul de implementare se dorește a fi “suplu, obiectiv și mai puțin birocratic”. 
Mihai Nicuţ - mie, 22 mart. 2023, 10:56
Vouchere de 25.000 de lei pentru instalarea de sisteme fotovoltaice pentru locuințe – proiect propus prin REPowerEU. Cum se pot lua banii

“Utilizarea clădirilor rezidențiale pentru accelerarea implementării energiei din surse regenerabile – Acordarea de vouchere pentru stimularea instalării panourilor fotovoltaice și a sistemelor de stocare a energiei aferente pentru clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice (alocare 233.691.220 euro)”.

Acesta este unul dintre proiectele propuse de Ministerul Fondurilor Europene (MIPE) prin schema REPowerEU, un mecanism european de stimulare a producției de energie din surse regenerabile (în special) prin care țara noastră are un buget alocat de 1,4 miliarde de euro, în total. MIPE a pus în dezbatere publică lista cu proiecte săptămâna trecută, iar unul dintre ele este acesta.

Atenția se îndreaptă către dotarea cu panouri fotovoltaice a clădirilor rezidențiale mono și multifamiliale, responsabile pentru un consum ridicat din consumul total de energie, pentru sporirea eficienței acestora din punct de vedere energetic, arată MIPE.

“Totodată, un aspect important îl reprezintă și zonele geografice cu o capacitate fotovoltaică ridicată. Principalele regiuni reprezentative pentru țara noastră sunt: Regiunea de dezvoltare Nord-Est, Regiunea de dezvoltare Sud-Est, Regiunea de dezvoltare București-Ilfov și Regiunea de dezvoltare Munteniei. Hotspot-uri actuale pentru panourile solare din România sunt distribuite astfel:

  • Zona roșie (1,387 kWh/mp/an) cuprinde – Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudului Moldovei;
  • Zona galbenă (1,168-1,241 kWh/mp/an) cuprinde – regiunile carpatice și subcarpatice ale Munteniei, toată Transilvania, zona de mijloc și nord a Moldovei, Banat;
  • Zona albastră (1,095-1,168 kWh/mp/an) – regiunile montane.

Luând în considerare distribuția sus-menționată un interes aparte trebuie acordat și centrelor urbane mari, precum București, Cluj, Iași sau Timișoara pentru viitoarele proiecte de investiții”, mai arată ministerul.

Obiectivul general este de a reduce consumul de energie prin creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale accelerând implementarea energiei din surse regenerabile prin montarea de panouri fotovoltaice și sisteme de stocare a energiei.

Cum se implementează programul

Guvernul dorește un sistem de vouchere pentru instalarea de PV pe acoperișurile caselor aparținând persoanelor fizice , “un mecanism suplu, obiectiv și mai puțin birocratic decât alte mecanisme utilizate până în acest moment”.

“Rolul principal în mecanismul de voucher îl au beneficiarii, persoane fizice, care au intenția de își instala PV pe acoperișurile caselor pe care le au în proprietate, însă mecanismul vizează accesarea voucher-ului în anumite pre-condiții care asigură finanțatorul că proiectul va fi realizat în intervalul avut la dispoziție în cadrul țintei cuprinse în componenta REPowerEU a PNRR. Aceste pre-condiții se referă la existența unui contract și implicit a unui proiect tehnic aferent montajului panourilor fotovoltaice pe acoperișul imobilului aflat în proprietatea persoanei fizice cu o putere de  minim 3 kw net”, arată ministerul.

Iată cum se derulează programul:

Acordarea voucherelor se realizează de către Coordonatorul de reforme/investiții aferent capitolului RepowerEU stabilit la nivelul MIPE.

Beneficiarii de vouchere vor fi aleși în baza unei selecții a cererilor de vouchere realizată printr-o platformă digitală și printr-un proces complet automatizat și securizat împotriva programelor de tip ”bot” pe abordarea primul venit – primul servit.

Documentele obligatorii a fi incluse la solicitarea de voucher vor fi incluse în platformă în format digital.

După selecție, beneficiarii au obligația comunicării în format fizic conform cu originalul a documentelor pentru a se confirma acordarea de voucher. Confirmarea de voucher va reprezenta un acord de adeziune a beneficiarului la condițiile de acordare a voucher-ului (document ce îndeplinește rol de contract de finanțare).

După selecție și confirmarea voucher beneficiarul împreună cu firma contractată trebuie să realizeze proiectul cu instalarea unui sistem PV cu o putere de minim 3kw net.

La finalizarea proiectului (minim 3kw net putere) beneficiarul va transmite documentele de finalizare a instalării certificate de firma de instalare, împreună cu factura de plată și cu dovada obținerii avizului tehnic de racordare la coordonatorul de reforme/investiții, care în termen de 5 zile lucrătoare va vira contravaloarea voucher-ului în contul aferent firmei de instalare a sistemelor fotovoltaice

Contravaloarea voucher-ului va fi stabilită la valoarea de 25.000 lei pentru o instalație cu o putere 3kw net.

Investiția se va implementa până în trimestrul III 2026.

Potrivit ultimelor date anunțate de ANRE, în România erau la finalul anului trecut aproape 40.200 de prosumatori, cu 423 MW putere instalată totală, racordaţi la reţeaua de distribuţie.

Citește și:

Compania germană AE SOLAR vrea să facă o fabrică de panouri fotovoltaice în România, investiție de un miliard de euro

Te-ar mai putea interesa și
Grevă profesori – Evaluarea Națională și Bacalaureatul ar putea fi amânate, anunţă sindicatele din Educaţie
Grevă profesori – Evaluarea Națională și Bacalaureatul ar putea fi amânate, anunţă sindicatele din Educaţie
Greva profesorilor a intrat în a doua săptămână, iar criza din Educație pare departe de a fi rezolvată. Nici sindicaliștii din Educație, nici Guvernul nu par dispuși să cedeze. Guvernul......
Dante International, compania care deţine eMAG şi Fashion Days România, afaceri de 7,1 miliarde lei în 2022, minus 3,3%
Dante International, compania care deţine eMAG şi Fashion Days România, afaceri de 7,1 miliarde lei în 2022, minus 3,3%
În 2022, Dante International, compania care cuprinde eMAG România, o parte din vânzările din eMAG Ungaria și Bulgaria, ...
Protest al angajaţilor CFR la Ministerul Transporturilor
Protest al angajaţilor CFR la Ministerul Transporturilor
Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România organizează luni un miting de protest la Ministerul Transporturilor ...
Nicuşor Dan: Lucrările la reţeaua de termoficare din cartierele Rahova, Ferentari, Sebastian au fost finalizate
Nicuşor Dan: Lucrările la reţeaua de termoficare din cartierele Rahova, Ferentari, Sebastian au fost finalizate
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, luni, finalizarea lucrărilor la tronsonul de 13 kilometri din reţeaua ...