Vrei acţiuni la Romgaz? Acum poţi cumpăra. Ce trebuie să faci

De azi se pun în vânzare peste 57,8 milioane de acţiuni Romgaz (simbol bursier SNG) la preţuri între 24 şi 32 de lei / titlu pentru investitorii instituţionali şi la 32 de lei / acţiune, pentru investitorii mici. Cum se pot cumpăra acţiunile Romgaz?
Adrian N. Ionescu - lun, 21 oct. 2013, 21:00
Vrei acţiuni la Romgaz? Acum poţi cumpăra. Ce trebuie să faci

Este suficient ca potenţialul cumpărător să vină la o societate de brokeraj, să-şi deschidă un cont de investitor şi să dea ordinul de subscriere a cel puţin 100 de acţiuni Romgaz (SNG), după ce va fi virat banii în contul său. Brokerul va prelua ordinul şi va participa la ofertă. 

Pe tranşa investitorilor mici preţul de subscriere este fix, de 32 de lei / acţiune. Preţul de adjudecare va fi sigur mai mic.  Pe această tranşă sunt, iniţial, disponibile, doar 15% din volumul oferit, dar dacă, pe această tranşă, cererea va fi dublă faţă de cea de la instituţionali, atunci o parte din acţiunile alocate acestora vor fi transferate pentru investitorii mici.

De asemenea, mai trebuie să se ţină seama şi de oferta pentru investitorii de pe pieţele străine, prin intermediul certificatelor de depozit globale (GDR). Teoretic, 67% din totalul ofertei poate fi alocat acestora.

Pe tot parcursul ofertei, banii rămân blocaţi iar la sfârşitul acesteia, în funcţie de volumul subscrierilor  şi de cât de mult acestea vor depăşi volumul acţiunilor oferite se va face  alocarea acţiunilor, în funcţie de gradul de suprasubscriere.

De aceea, fiecare investitor îşi face calculele în funcţie de câte acţiuni îşi doreşte şi de cât de mulţi bani poate bloca.

Dacă, prin ordinele de subscriere,  se vor fi cerut de două ori mai multe acţiuni decât cele oferite, atunci fiecare investitor va primi doar jumătate din cât a ordonat. Este o alocare pro rata, adică invers proporţională cu gradul de suprasubscriere (volum cerut / volum oferit).

Mai multe detalii sunt specificate în formularele de subscriere, care sunt disponibile atât pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) cât şi pe cele ale intermediarilor ofertei.

Pe plan local oferta este intermediată de BCR şi de Raiffeisen Capital & Investment, Raiffeisen Bank, Intercapital Invest şi la brokerii parteneri.

Oferta durează până la 31 octombrie. Apoi, în funcţie de preţurile licitate pe tranşa investitorilor instituţionali, se va decide şi preţul de vânzare pentru investitorii mici.

Investitorii mici care s-au grăbit să dea ordinele astfel încât acestea au contat pentru primele 10.000 de acţiuni subscrise, în primele cinci zile ale ofertei, vor beneficia de o reducere de 5%, iar ceilalţi de o reducere de 3% faţă de preţul final stabilit.

Mai multe detalii despre stabilirea preţului se dau în prospectul de emisiune ataşat, la pagina 228.

Banii care nu au fost cheltuiţi pe acţiuni vor fi înapoiaţi în termen de cinci zile lucrătoare de la sfârşitul perioadei de ofertă. Nu se va plăti dobanda investitorilor cu privire la aceste sume.

 

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...