Ce daune nu acoperă asigurarea CASCO şi ce nu spune explicit firma de asigurări

19 10. 2014
masini_cars321_ro_10866000_48870900

Orice contract de asigurare este construit din cel mult două pagini care arată riscurile asigurate şi cel puţin trei pagini de excluderi. Pot apărea surprize mari, mai ales că atât angajaţii asigurătorilor, cât şi brokerii au tendinţa de a se concentra 100% asupra termenilor financiari ai asigurării, lăsând la urmă condiţiile contractuale. Una dintre prevederile contractuale mai puţin clare arată că asiguratul nu beneficiază de despăgubire în situaţia în care „nu a luat toate măsurile necesare pentru limitarea pagubei“.

Această excludere este prezentă în contractele majorităţii societăţilor importante, iar la una dintre ele se aplică nu doar în cazul daunelor din accidente, ci şi în situaţia în care automobilul este expus unui furt sau unei tentative de furt. Nici măcar agenţii respectivei societăţi nu ne-au putut explica cum poate un client să limiteze paguba în cazul în care îi este furată maşina.

Când maşina produce „ trepidaţii” nu iei banii din asigurare, iar în service e problema ta

Mai multe firme de asigurare consacrate pe zona CASCO spun că nu acordă despăgubiri pentru „pagubele produse ca urmare a trepidaţiilor în timpul mersului“. Toate firmele care vând acest produs prevăd prin contract că nu răspund de eventualele daune provocate în timpul tractării ori a reparaţiei automobilului asigurat, în service. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că asigurătorii lucrează cu aşa „service-uri agreate” pentru care ar fi normal să garanteze.

Totuşi, din momentul în care automobilul şi-a început drumul către service, valabilitatea asigurării încetează. Dacă, de exemplu, în urma unei greşeli de reparaţie, dauna constatată iniţial este majorată, clientului nu-i rămâne decât să ceară despăgubiri service-ului. Mai mult, este exclusă de la plată  chiar şi situaţia în care automobilul este furat în timpul în care se află în reparaţii. Asigurătorii nu plătesc nici în cazul exploziei anvelopelor sau în situaţia în care apar daune provocate de fenomene naturale, cum ar fi ploaia, grindina sau îngheţul.

Despăgubiri calculate la grade celsius

Nu sunt incluse în asigurare nici pagubele provocate motorului sau altor componente prin creşterea temperaturii, şi nici cele produse prin acţiunea curentului electric. În cazul în care se constată că dauna a fost majorată ca urmare a rulării în condiţiile apariţiei unei defecţiuni, asigurătorii refuză, de asemenea, plata. Una dintre societăţi aduce ca exemplu situaţia în care şoferul continuă să ruleze după ce s-a spart baia de ulei. 

De asemenea, dacă se constată că părţile componente ale automobilului nu au fost întreţinute corespunzător, este refuzată despăgubirea. Exemplul adus aici vizează pagubele provocate motorului sau cutiei de viteze din cauza lipsei sau insuficientei ungeri. În sfârşit, dacă poliţa de asigurare nu are şi o componentă specială, societatea nu va plăti pentru pagubele generate de tentativele de furt.

Ce înseamnă „excluderile”

Acestea sunt excluderile, în fapt clauze contractuale întocmite de asigurător, au menirea de a feri societatea de plata despăgubirii ca urmare  a unor evenimente care nu pot fi controlate sau, măcar, ameliorate. Multe excluderi sunt absolut normale, altele sunt  exagerate, ambigue sau înşelătoare şi, tocmai de aceea, ar trebui să fie bine analizate .

Citeşte şi despre Excluderile din contractele de asigurare a locuinţei