Vrei o consultaţie înainte de programarea la medic? O plăteşti

Pacienţii care solicită servicii medicale la cerere sau înainte de data la care au fost programaţi le vor plăti, potrivit unui Ordin al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei. În aceste situaţii, reţetele prescrise de medic nu vor fi decontate de Casă. Cu excepţia cronicilor. Doar lor li se vor elibera reţete în sistemul asigurărilor de sănătate, decontate de Casă.
Cristina Şomănescu
Ion Dobreanu -
mie, 14 mart. 2012, 08:47
Vrei o consultaţie înainte de programarea la medic? O plăteşti

Medicii vor putea încasa bani de la pacienţii care vor să fie consultaţi/trataţi înaintea datei la care s-au programat. Vor mai putea solicita şi plata serviciilor medicale la cerere, potrivit unui Ordinul al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale.

Este vorba de Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2012 a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011 – 2012.

Atenţie! În situaţiile reglementate în Ordinul antemenţionat, în care medicii pot solicita plata serviciilor oferite asiguraţilor la cerere sau înainte de data la care au fost programaţi, medicii nu vor elibera bilete de trimitere sau reţete, uzitate în sistemul de asigurări, care să fie decontate de Casă. Cu o singură excepţie: pacienţii cronici care solicită tratament pentru respectivele boli cronice de care suferă. Prin urmare, doar cronicilor li se vor elibera bilete de trimitere şi reţete decontate de Casă, în cazul în care vor solicita servicii medicale înainte de data la care au fost programaţi.

Tarifele pentru serviciile la cerere şi pentru cele solicitate înainte de data la care au fost programaţi pacienţii sunt stabilite de furnizorul de servicii (medicul de familie, de exemplu) şi vor fi afişate la cabinetul medical. Pentru serviciile furnizate la cerere, medicul va elibera un document fiscal, în care va fi indicat serviciul prestat.

Iată ce spune Ordinul MS şi al CNAS:

„În Anexa 2, la articolul 2, litera e) se completează şi va avea următorul cuprins: medicii de familie au dreptul să încaseze contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situaţiile programabile, dacă asiguratul solicită efectuarea serviciilor respective înaintea datei programate. În aceste situaţii, medicii de familie nu eliberează bilete de trimitere sau prescripţii medicale utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi decontate de casele de asigurări de sănătate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Prin excepţie de la această prevedere, medicii de familie pot elibera prescripţii medicale utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi decontate de casele de asigurări de sănătate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, numai
pentru asiguraţii cu boli cronice de pe listele proprii pentru tratamentul respectivelor afecţiuni cronice”, se precizează în Ordinul MS şi al CNAS.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Directorul general al CFR Călători, Ovidiu Vizante (foto), a demisionat din funcţie pe motiv că, în situaţia actuală, generată de instabilitate şi subfinanţare, compania poate urma calea......
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Următoare ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF) va fi organizată din nou la Davos (Elveţia), după ce pandemia i-a ...
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Problemele în aprovizionarea cu energie din Europa au creat panică în rândul cumpărătorilor asiatici de gaze, astfel ...
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a anunţat joi că a decis să înceteze să mai publice raportul "Doing Business", după ce a descoperit ...