Vrei să începi un proces? De la 1 august, trebuie să treci printr-o şedinţă de mediere

De la 1 august, şedinţele de informare asupra avantajelor medierii sunt obligatorii pentru procesele civile şi unele acţiuni penale. Petenţii nu vor trebui să treacă, însă, pe la un mediator, cum se stipula până acum, ci vor putea fi informaţi chiar de către judecător, procuror sau avocat, potrivit unei modificări recente a Parlamentului. Şi tot în forul legislativ se pregăteşte o nouă schimbare: vor putea acţiona ca mediatori şi avocaţii şi notarii cu experienţă de peste 5 ani, fără să mai fie nevoie de alte formalităţi.
Mihai Banita - Dum, 28 iul. 2013, 21:08
Vrei să începi un proces? De la 1 august, trebuie să treci printr-o şedinţă de mediere

De la 1 august 2013, acţiunile civile în instanţă şi unele acţiuni penale vor fi respinse de către instanţă dacă părţile nu vor trece printr-o şedinţă obligatorie de informare asupra avantajelor mediereii. Impactul se va vedea după ce magistraţii vor reveni din vacanţa de vară.

Potrivit modificărilor Parlamentului la Legea de adoptare a OUG 4/2013, şedinţa obligatorie de informare asupra avantajelor medierii nu se va face obligatoriu la mediator. Camera Deputaţilor a aprobat o modificare potrivit căreia „informarea asupra avantajelor medierii poate fi realizată de către judecător, procuror, consilier juridic, avocat, notar, caz în care aceasta se atestă în scris”.

Până acum, doar mediatorul autorizat avea posibilitatea de a ţine această şedinţă de informare asupra avantajelor medierii. Şedinţa de informare este gratuită. Doar procedura de mediere este taxată de către mediator.

Medierea este o formă alternativă de rezolvare pe cale amiabilă a litigiilor între două sau mai multe părţi. Mediatorul ar trebui să asculte argumentele părţilor şi să propună soluţii astfel încât acestea să ajungă la un numitor comun, fără a mai fi nevoie să se ajungă în instanţă (pentru toate capetele litigiului sau doar pentru o parte). Dacă părţile implicate cad la pace, atunci se încheie o înţelegere şi se plăteşte un onorariu mediatorului. Dacă nu, acestea se pot adresa în continuare instanţelor.

Tot în legea de adoptare a OUG 4/2013 se specifică faptul că înţelegerea semnată în faţa notarului are titlu executoriu, astfel că părţile nu trebuie să o mai împuternicească în instanţă.

Altă schimbare în Parlament: notarii şi avocaţii sunt automat şi mediatori

Un amendament al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor la proiectul de Lege privind aprobarea OUG 90/2012 pentru modificarea şi completarea Legii 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator prevede ca şi avocaţii şi notarii să poată acţiona ca mediatori, fără ca aceştia să mai fie nevoiţi să urmeze cursurile de formare în această profesie şi să dea un examen pentru atestare. Aceştia trebuie să aibă o experienţă de cel puţin 5 ani în profesie, calculată de la data promovării examenului de definitivat. Amendamentul a fost deja votat în plenul Camerei la prima citire şi va fi supus votului final, însă abia după ce Parlamentul va reveni din vacanţă, după 31 august.

Amendamentul mai spune că aceştia „îşi desfăşoară activitatea de mediere în cadrul formelor de exercitare a profesiilor, la sediul unde îşi exercită activitatea”.

Avocaţii şi notarii trebuie doar să se înscrie în Tabloul mediatorilor pentru a acţiona ca mediatori şi nu vor putea reprezenta legal vreuna dintre părţile aflate în mediere.

Până acum, puteau deveni mediator doar persoana care îndeplinea cumulativ următoarele condiţii:

„a)are capacitate deplină de exerciţiu;
b)are studii superioare;
c)are o vechime în muncă de cel puţin 3 ani;
d)este aptă, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activităţi;
e)se bucură de o bună reputaţie şi nu a fost condamnată definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei;
f)a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, în condiţiile legii, sau un program postuniversitar de nivel maşter în domeniu, acreditate conform legii şi avizate de Consiliul de mediere;
g)a fost autorizată ca mediator”

Un curs de formare în mediere (cu taxa de examen aferentă) costă peste 3000 de lei.

Şedinţa de informare a avantajelor medierii este obligatorie (şi gratuită) materiile privind protecţia consumatorilor, dreptul familiei, răspunderea profesională, litigiile privind posesia şi raporturile de vecinătate, litigiile de muncă, şi litigiile civile a căror valoare este de sub 50.000 lei (cu excepţia insolvenţelor). Procedura de informare nu poate depăşi 15 zile, potrivit legii.

În materie penală, procedura de informare este obligatorie în cazul „infracţiunilor pentru care retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, după formularea plângerii, dacă făptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima îşi exprimă consimţământul de a participa la şedinţa de informare împreună cu făptuitorul; dacă victima refuză să participe împreună cu făptuitorul, şedinţa de informare se desfăşoară separat”.

Acest paragraf a atras o serie de reacţii ostile din societatea civilă, în condiţiile în care victimele unui viol ar putea fi obligate să treacă printr-o şedinţă de mediere înainte să depună plângere.

Procedura medierii va fi obligatorie în ceea ce priveşte informarea şi în litigiile dintre clienţi şi bănci bazate pe legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte.

Medierea ar trebui, teoretic, să degreveze instanţele de litigiile ce se pot rezolva pe cale amiabilă, şi părţile ar trebui să aibă costuri mai mici.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio a aprobat miercuri, cu o largă majoritate, textul unei reforme......
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...