Vremea se răceşte după 15 ianuarie. Precipitaţiile mixte şi ninsorile revin în întreaga ţară din week-end

Meteorologii prognozează pentru următoarele două săptămâni o răcire accentuată a vremii, în special după 14-15 ianuarie, interval de la care sunt estimate şi precipitaţii în toate regiunile, la început sub formă de ploaie, ulterior predominând ninsorile, relevă prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru intervalul 11 - 24 ianuarie, publicată luni.
Economica.net - lun, 11 ian. 2016, 10:54
Vremea se răceşte după 15 ianuarie. Precipitaţiile mixte şi ninsorile revin în întreaga ţară din week-end

În Banat, valorile termice diurne vor fi în scădere treptată până în jurul datei de 18 ianuarie, dar totuşi, în prima parte a intervalului, vremea se va menţine caldă, cu medii ale maximelor de 11 – 13 grade. Spre sfârşitul primei săptămâni vremea va deveni rece, cu o medie a temperaturilor diurne în jurul valorii de -4 grade, iar în a doua săptămână valorile termice vor creşte uşor, se vor apropia de cele normale specifice perioadei, iar media regională se va situa în jurul a zero grade. De asemenea, minimele termice vor fi în scădere în prima săptămână, de la medii de 4 – 6 grade până la valori situate, în medie, în jurul a -9 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, minimele nocturne se vor încadra între -12 şi -8 grade. Temporar, vor fi precipitaţii mai ales în primele zile ale intervalului, precum şi în jurul datei de 15 ianuarie. Până pe 13 ianuarie va ploua, apoi treptat vor predomina ninsorile.

În Crişana, până spre mijlocul primei săptămâni de prognoză vremea se va menţine caldă, cu o medie a maximelor situată în jurul valorii de 8 grade. Ulterior, temperaturile vor scădea semnificativ, astfel încât, în jurul datei de 17 ianuarie, media regională va fi cuprinsă între -6 şi -4 grade. În a doua săptămână de prognoză, valorile termice diurne vor creşte uşor, se vor apropia de cele normale specifice perioadei, iar media maximelor se va situa în jurul valorii de -2 grade Celsius. Temperaturile minime vor fi în scădere semnificativă până la începutul celei de-a doua săptămâni, de la valori de 2 – 4 grade, până la -12…-10 grade, în medie. Spre sfârşitul intervalului, vor fi temperaturi nocturne situate în jurul a -8 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în fiecare zi. La început va ploua, în jurul datei de 15 ianuarie precipitaţiile vor fi mixte, apoi, trecător, va ninge slab.

În Transilvania, la începutul intervalului de prognoză vremea se va menţine caldă pentru această perioadă a anului, deşi temperatura aerului va scădea uşor de la o zi la alta. Valorile maxime diurne vor coborî de la 9 – 10 grade în prima zi spre 2 grade în 14 şi 15 ianuarie, pentru ca, ulterior, procesul de răcire să se accentueze, iar în intervalul 17 – 21 ianuarie nu se vor mai depăşi -7 până la -6 grade la amiază, mediat pe întreaga regiune. Ulterior, maximele vor creşte treptat, spre valori normale pentru ultima decadă a lunii ianuarie, de aproximativ -2 grade. Temperaturile nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, fiind în scădere de la 2 – 3 grade, în primele nopţi, spre -15 grade în jurul datei de 19 ianuarie, pentru ca apoi să crească treptat până la -10 grade, în medie, în ultima noapte. În primele două zile ale intervalului de prognoză vor predomina ploile, apoi vor fi precipitaţii mixte, iar după data de 15 ianuarie va ninge local şi temporar, dar mai important cantitativ în jurul datelor de 15 şi 19 ianuarie.

În Maramureş, până pe 15 ianuarie, media valorilor termice diurne se va menţine pozitivă, dar va fi în scădere de la 7 – 8 grade spre 2 grade. După această dată, vremea va deveni rece, cu medii ale maximelor, la începutul celei de-a doua săptămâni, la -8 la -6 grade. Apoi, deşi valorile termice diurne vor creşte uşor, la sfârşitul intervalului media acestora nu va depăşi -2 grade. Temperaturile minime vor scădea semnificativ până la începutul celei de-a doua săptămâni de la 2 grade până la -14 spre -12 grade, în medie. Către sfârşitul intervalului, media valorilor minimelor se va situa în jurul a -10 grade. Temporar, se vor semnala precipitaţii, mai ales în prima săptămână. În primele două zile va ploua, izolat mai însemnat cantitativ, iar ulterior, odată cu răcirea vremii, vor predomina ninsorile, slabe cantitativ.

În Moldova, în primele două zile ale intervalului de prognoză, vremea se va menţine caldă pentru această dată, cu o medie a temperaturilor maxime de 9 – 10 grade, în timp ce media minimelor la scara întregii regiuni, pozitivă, va fi între 1 grad şi 3 grade. Ulterior, regimul termic va marca o scădere treptată, astfel încât, în intervalul 17 – 19 ianuarie, maximele diurne nu vor mai depăşi -6 grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între -13 şi -12 grade. După această dată şi până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, temperaturile vor creşte spre valori apropiate de cele climatologic normale, de zero grade, ziua, şi aproximativ -8 grade noaptea, în medie. Probabilitatea pentru precipitaţii mixte va fi mai mare în intervalul 15 – 17 ianuarie, apoi va ninge pe arii mai restrânse.

În Dobrogea, în primele zile ale perioadei de prognoză, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit la această dată, cu o medie a temperaturilor maxime de 12 – 13 grade şi a celor minime între 4 şi 6 grade. După data de 13 ianuarie, va avea loc un proces de răcire, astfel încât, în jurul datei de 19 ianuarie, vremea va deveni rece, cu valori diurne ce nu vor mai depăşi, în medie, -5 grade şi temperaturi nocturne de aproximativ -9 grade. Apoi, regimul termic va creşte uşor şi treptat, spre valori apropiate de cele normale climatologic la sfârşitul intervalului de prognoză, când se vor înregistra, în medie, zero grade pe timpul zilei şi -6 grade noaptea. Probabilitatea pentru precipitaţii, mixte la început, apoi predominant ninsori, va creşte din data de 15 ianuarie, iar în intervalul 15-18 ianuarie cantităţile de apă vor fi mai însemnate.

În Muntenia, vremea va fi deosebit de caldă în primele două zile ale intervalului, cu maxime de 12 – 14 grade şi minime de 4 – 6 grade, după care va intra într-un proces de răcire accentuată. În jurul datei de 18 ianuarie, mediile diurne vor fi de aproximativ -5 grade, iar cele nocturne de -9 grade. După această dată, tendinţa va fi de încălzire treptată, iar la sfârşitul intervalului de prognoză valorile termice se vor apropia de cele normale din punct de vedere climatologic: în jur de zero grade ziua şi între -6 şi -4 grade noaptea. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, ploi la început, apoi predominant ninsori, va fi mai mare în intervalul 15-19 ianuarie.

În Oltenia, în primele zile ale ale intervalului va fi mult mai cald decât în mod obişnuit la această dată, iar media temperaturilor maxime va fi de 9 – 11 grade şi a celor minime între 2 şi 3 grade. Începând cu data de 13 ianuarie, vremea va intra într-un proces de răcire, iar în intervalul 18 – 21 ianuarie, când va fi cel mai frig, valorile diurne nu vor mai depăşi, în medie, -4…-3 grade, iar cele nocturne vor coborî uşor sub -10 grade. Până la sfârşitul intervalului de prognoză, regimul termic va creşte treptat, spre valori apropiate de cele normale climatologic în a doua decadă a lunii ianuarie şi se vor înregistra, în medie, zero grade ziua şi -8 grade noaptea. Vor fi posibile precipitaţii aproape în fiecare zi, dar cu o probabilitate mai mare în intervalul 15 – 20 ianuarie, atunci când vor predomina ninsorile.

La munte, în prima săptămână, vremea se va răci accentuat. Astfel, la începutul intervalului vor fi valori medii diurne de 6 – 7 grade şi nocturne de aproximativ zero grade, iar pe 18 şi 19 ianuarie se vor înregistra -12 grade pe timpul zilei şi -18 grade noaptea. Regimul termic va marca o creştere treptată, iar la sfârşitul intervalului de prognoză media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între -6 şi -4 grade şi a celor minime se va situa în jurul a -12 grade. În prima zi se vor semnala precipitaţii sub formă de ploaie şi lapoviţă, apoi va ninge, cu o probabilitate mai mare şi mai abundent, în intervalele 11-14 ianuarie, respectiv 15-18 ianuarie.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Firma de curierat ultra-rapid BeeFast se extinde în Brașov
Firma de curierat ultra-rapid BeeFast se extinde în Brașov
BeeFast, start-up tech de curierat ultra-rapid, își extinde activitatea de la 1 noiembrie, în Brașov. Pentru prima lună ...
Furnizorul de soluții IT&C Cegeka preia DAS Solutions din Rep. Moldova
Furnizorul de soluții IT&C Cegeka preia DAS Solutions din Rep. Moldova
Cegeka, furnizor de top de soluții IT&C, a încheiat un parteneriat cu DAS Solutions în Chișinău, Moldova. Prin așa-numitul ...
Ce înseamnă starea de urgenţă şi ce se întâmplă în această situaţie
Ce înseamnă starea de urgenţă şi ce se întâmplă în această situaţie
STAREA DE URGENŢĂ a fost instituită pe 16 martie 2020 din cauza răspândirii virusului SARS-COV-2. Mai jos puteţi citi ...