Vremuri noi: UE vrea să permită doar 40 de pungi de plastic de persoană pe an. Soluţia lor este o nouă taxă

Comisia Europeană pregăteşte o nouă Directivă prin care doreşte să limiteze consumul de pungi de plastic foarte subţiri, folosite pentru ambalarea produselor vrac. Acestea ar putea fi taxate suplimentar. 
Economica.net - mie, 01 apr. 2015, 21:02
Vremuri noi: UE vrea să permită doar 40 de pungi de plastic de persoană pe an. Soluţia lor este o nouă taxă

În aprilie, Parlamentul European va vota în plen o nouă Directivă prin care se încearcă limitarea consumului de pungi de plastic foarte subţiri (cu o grosime mai mică de 50 de microni), folosite pentru ambalarea alimentelor uscate, în vrac. Prin degradare, acestea se transformă în particule ce poluează mările, putând  ajunge în hrana oamenilor. Potrivit statisticilor, un european consumă în medie până la 200 de pungi subţiri pe an, multe dintre ele fiind folosite o singură dată. 

Două variante

După aprobarea Directivei, statele membre vor avea la dispoziţie două variante prin care pot reduce consumul de pungi subţiri din plastic, considerate foarte dăunătoare mediului înconjurător. Astfel, se va putea opta pentru varianta reducerii consumului la 90 de pungi uşoare de persoană, pe an, până la finele lui 2019, şi la cel mult 40 de pungi de persoană, pe an, până în 2025, ori pentru varianta taxării pungilor oferite de magazine, până în 2018.

Se scumpesc alimentele vrac

Potrivit proiectului de Directivă, după primele amendamente, cea mai eficientă metodă de descurajare a consumului este cel a taxării. În consecinţă, în cazul în care retailerii sau producătorii nu decid să îşi asume aceste costuri suplimentare, taxa va duce implicit la scumpirea produselor, cele mai afectate urmând a fi cele comercializate vrac. „Statele membre se asigură că vânzătorii cu amănuntul stabilesc un preţ pentru pungile de transport din plastic subţiri care este eficient şi proporţionat pentru a atinge obiectivele menţionate. Statele membre se asigură că operatorii economici care vând alimente percep cel puţin acelaşi preţ pentru pungile de transport din plastic mai groase, şi că operatorii economici nu înlocuiesc pungile de transport din plastic subţiri cu pungi din plastic foarte subţiri la punctul de vânzare”, se arată în proiectul de Directivă.

 „Statele membre ar trebui să asigure că operatorii economici din alimentație nu oferă gratuit la punctele de vânzare de bunuri sau produse pungi de transport, și în special pungi de transport din plastic altele decât pungi de transport din plastic foarte subțiri sau alternative la astfel de pungi. Statele membre ar trebui, de asemenea, să încurajeze operatorii economici care vând numai produse non-alimentare, să nu ofere pungi de plastic de transport gratuit la punctul de vânzare de bunuri sau produse”, se mai arată în propunerea de Directivă.

Varianta înlocuirii plasticului

Există, totodată, varianta înlocuirii plasticului tradiţional cu materiale biodegradabile şi compostabile. În acest caz, pungile vor fi marcate sau vor avea o anumită culoare distinctă.”În cazul în care utilizarea pungilor de plastic oferă beneficii importante, și anume în cazul în care pungile de transport de plastic foarte subțiri sunt folosite pentru alimente uscate, neambalate, cum ar fi fructele, legumele și produsele de patiserie, aceste pungi convenționale de transport din plastic foarte subțiri ar trebui să fie înlocuite treptat cu pungi din hârtie reciclată sau cu pungi de transport din material plastic foarte subțiri, care sunt biodegradabile și compostabile. (…) Statelor membre care au organizat colectarea separată a deșeurilor biologice ar trebui să li se permită să reducă prețul pungilor de transport de plastic foarte subțiri biodegradabile și compostabile”, se mai arată în proiectul de Directivă.

Nu în ultimul rând, Directiva Europeană îi va obliga pe vânzători să permită consumatorilor să lase la punctul de vânzare orice ambalaj pe care îl consideră inutil, mai ales pungi de transport. Vânzătorii cu amănuntul se asigură că aceste ambalaje nu sunt refolosite sau reciclate.

În fiecare an, 8 miliarde de pungi de plastic se transformă în gunoi. O parte din el ajunge în mări unde particulele de plastic pot fi ingerate de animale, putînd ajunge, ulterior, în lanţul alimentar, informează Parlamentul European.

În momentul de faţă, Proiectul de Regulament aşteaptă să fie citit pentru a doua oară în Parlamentului European. 

În România, de la 1 ianuarie 2009, românii plătesc o taxa pe fiecare pungă de plastic, denumită şi Ecotaxa. Valoarea ei este de 0,1 lei pe bucată.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...