Vremuri noi: UE vrea să permită doar 40 de pungi de plastic de persoană pe an. Soluţia lor este o nouă taxă

Comisia Europeană pregăteşte o nouă Directivă prin care doreşte să limiteze consumul de pungi de plastic foarte subţiri, folosite pentru ambalarea produselor vrac. Acestea ar putea fi taxate suplimentar. 
Economica.net - mie, 01 apr. 2015, 21:02
Vremuri noi: UE vrea să permită doar 40 de pungi de plastic de persoană pe an. Soluţia lor este o nouă taxă

În aprilie, Parlamentul European va vota în plen o nouă Directivă prin care se încearcă limitarea consumului de pungi de plastic foarte subţiri (cu o grosime mai mică de 50 de microni), folosite pentru ambalarea alimentelor uscate, în vrac. Prin degradare, acestea se transformă în particule ce poluează mările, putând  ajunge în hrana oamenilor. Potrivit statisticilor, un european consumă în medie până la 200 de pungi subţiri pe an, multe dintre ele fiind folosite o singură dată. 

Două variante

După aprobarea Directivei, statele membre vor avea la dispoziţie două variante prin care pot reduce consumul de pungi subţiri din plastic, considerate foarte dăunătoare mediului înconjurător. Astfel, se va putea opta pentru varianta reducerii consumului la 90 de pungi uşoare de persoană, pe an, până la finele lui 2019, şi la cel mult 40 de pungi de persoană, pe an, până în 2025, ori pentru varianta taxării pungilor oferite de magazine, până în 2018.

Se scumpesc alimentele vrac

Potrivit proiectului de Directivă, după primele amendamente, cea mai eficientă metodă de descurajare a consumului este cel a taxării. În consecinţă, în cazul în care retailerii sau producătorii nu decid să îşi asume aceste costuri suplimentare, taxa va duce implicit la scumpirea produselor, cele mai afectate urmând a fi cele comercializate vrac. „Statele membre se asigură că vânzătorii cu amănuntul stabilesc un preţ pentru pungile de transport din plastic subţiri care este eficient şi proporţionat pentru a atinge obiectivele menţionate. Statele membre se asigură că operatorii economici care vând alimente percep cel puţin acelaşi preţ pentru pungile de transport din plastic mai groase, şi că operatorii economici nu înlocuiesc pungile de transport din plastic subţiri cu pungi din plastic foarte subţiri la punctul de vânzare”, se arată în proiectul de Directivă.

 „Statele membre ar trebui să asigure că operatorii economici din alimentație nu oferă gratuit la punctele de vânzare de bunuri sau produse pungi de transport, și în special pungi de transport din plastic altele decât pungi de transport din plastic foarte subțiri sau alternative la astfel de pungi. Statele membre ar trebui, de asemenea, să încurajeze operatorii economici care vând numai produse non-alimentare, să nu ofere pungi de plastic de transport gratuit la punctul de vânzare de bunuri sau produse”, se mai arată în propunerea de Directivă.

Varianta înlocuirii plasticului

Există, totodată, varianta înlocuirii plasticului tradiţional cu materiale biodegradabile şi compostabile. În acest caz, pungile vor fi marcate sau vor avea o anumită culoare distinctă.”În cazul în care utilizarea pungilor de plastic oferă beneficii importante, și anume în cazul în care pungile de transport de plastic foarte subțiri sunt folosite pentru alimente uscate, neambalate, cum ar fi fructele, legumele și produsele de patiserie, aceste pungi convenționale de transport din plastic foarte subțiri ar trebui să fie înlocuite treptat cu pungi din hârtie reciclată sau cu pungi de transport din material plastic foarte subțiri, care sunt biodegradabile și compostabile. (…) Statelor membre care au organizat colectarea separată a deșeurilor biologice ar trebui să li se permită să reducă prețul pungilor de transport de plastic foarte subțiri biodegradabile și compostabile”, se mai arată în proiectul de Directivă.

Nu în ultimul rând, Directiva Europeană îi va obliga pe vânzători să permită consumatorilor să lase la punctul de vânzare orice ambalaj pe care îl consideră inutil, mai ales pungi de transport. Vânzătorii cu amănuntul se asigură că aceste ambalaje nu sunt refolosite sau reciclate.

În fiecare an, 8 miliarde de pungi de plastic se transformă în gunoi. O parte din el ajunge în mări unde particulele de plastic pot fi ingerate de animale, putînd ajunge, ulterior, în lanţul alimentar, informează Parlamentul European.

În momentul de faţă, Proiectul de Regulament aşteaptă să fie citit pentru a doua oară în Parlamentului European. 

În România, de la 1 ianuarie 2009, românii plătesc o taxa pe fiecare pungă de plastic, denumită şi Ecotaxa. Valoarea ei este de 0,1 lei pe bucată.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia a raportat duminică 20.303 de noi cazuri de infectări cu virusul care produce COVID-19, cel mai ridicat astfel de număr înregistrat de la sfârşitul lunii martie, transmite Reuters,......
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forţele ucrainene nu justifică în vreun fel încălcările ruseşti
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că ...
Amnesty International şi-a cerut scuze duminică pentru "suferiţa şi furia” cauzate de un raport care acuză Ucraina ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații de urbanism sau amenajarea teritoriului
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate și racordate la rețelele de distribuție a energiei ...
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Traficul rutier este îngreunat, duminică, pe A2 Bucureşti - Constanţa, pe sensul către Capitală, la kilometrul 162, ...