Vreţi să vă cumpăraţi o maşină nouă? Mai aşteptaţi puţin

Economica.net
09 02. 2013
masini_00726900

Cum efectul noului timbru de mediu, care va intra probabil în vigoare destul de curând este mai degrabă marginal pentru cei care vor să achiziţioneze un autoturism nou, clienţii showroom-urilor auto ar trebui să aştepte primăvara pentru achiziţia unei maşini noi.

Un prim motiv ar fi demararea programului Rabla, ediţia 2013, despre care, oficial, autorităţile nu au spus încă nimic, dar care va fi demarat probabil spre jumătatea primăverii. Deşi România este printre ultimele ţări europene care a avut şi în 2012 un program de stimulare a achiziţiei de maşini noi, din declaraţiile ministrului Mediului reiese că programul nu va fi abandonat, ci va continua şi în acest an. “Ne dorim ca Programul ‘Rabla’ să continue şi în anul 2013. În ceea ce priveşte desfăşurarea programului, vrem să-l eficientizăm şi să identificăm soluţii mult mai bune pentru proprietarii de maşini vechi” a spus ministrul.

Cel mai probabil programul va fi schimbat. Se discută despre creşterea primei de casare până la 1.500 de euro, de la 3.800 de lei acum, dar perioada de utilizare a tichetului ar putea fi limitată la câteva luni. De asemenea, nu se ştie dacă va mai exista posibilitatea cumumării tichetelor. În orice caz, în orice formă ar fi adoptat, programul va oferi un avantaj celor care vor să achiziţioneze un autoturism nou.

Un al doilea motiv pentru care să nu vă grăbiţi ar fi potenţialele reduceri, generate de supraproducţie şi de căderea pieţelor. Deja, reducerile au început să se aplice pe pieţele europene. În Franţa, de exemplu, Renault oferă discounturi de până la 25%, iar Volkswagen până la 20%. Alte exemple: un Peugeot 107 se vinde cu doar 7.000 de euro, adică o reducere de 3.000  de euro, reducere care se aplică şi la un Ford Kuga sau la un Ford B-Max. Noua Fiat Panda are un preţ de nici 8.000 de euro, venind cu o reducere de 2.000 de euro.

Sigur, discounturile se aplică pentru anumite modele, variază în funcţie de nivelele de echipare, dar jurnaliştii francezi atrag atenţia că se poate obţine şi mai mult, la faţa locului, acestea fiind doar reducerile anunţate oficial. Clienţii nu trebuie să se sfiască de negocieri, pentru că ar putea obţine preţuri şi mai bune.

De ce s-ar putea repeta scenariul şi la noi? Anul trecut, piaţa franceză a căzut cu aproape 14%, iar a noastră cu aproape 19%, ajungând la nivelul din 2000. Iar declinul a continuat şi în prima lună a acestui an. La nivelul întregii Uniunii Europene, vânzările de maşini au scăzut cu circa 8%, iar producătorii nu şi-au adaptat încă fabricile la cererea mai scăzută. Cu alte cuvinte, sunt maşini multe de vânzare, dar din ce în ce mai puţini cumpărători.

Reduceri sunt şi în România, dar, comparativ cu ce se întâmplă la alţii, pare a mai fi loc. Astfel, Renault oferă discounturi de 10% pentru Fluence şi 8% pentru Megane, Skoda vine cu un discount de 1.500 de euro pentru actuala generaţie Octavia, Peugeot anunţă reduceri chiar şi de 4.500 de euro pentru un 308 sau 5.200 de euro pentru un 508, iar Citroen scade din preţ 4.800 de euro pentru un C4. Japonezii de la Mazda vin cu 4.000  de euro discount pentru Mazda 3, iar Toyota face TVA-ul cadou la achiţiţia unei Yaris. Acestea sunt doar o parte dintre reducerile anunţate, după negocieri se pot obţine discounturi şi mai mari.