VTB şi Gazprombank discută restructurarea datoriilor Mechel

VTB, Gazprombank şi alte instituţii financiare ruseşti negociază restructurarea datoriilor companiei miniere ruse Mechel, a anunţat luni Andrei Kostin, şeful VTB, al doilea grup bancar rus, transmite RIA Novosti.
Economica.net - lun, 06 apr. 2015, 08:24
VTB şi Gazprombank discută restructurarea datoriilor Mechel

‘Negociem în continuare cu Mechel, există discuţii şi cu alte bănci, inclusiv Gazprombank, încercăm să ajungem la o soluţie dar nu pot anunţa că am ajuns la un acord’, a afirmat Andrei Kostin. Acesta a apreciat că disponibilitatea Mechel de a-şi achita datoriile restante reprezintă o evoluţie pozitivă.

Mechel, înfiinţată în 2003, se confruntă cu perspectiva falimentului după declinul semnificativ al acţiunilor companiei miniere. Anul trecut titlurile companiei au scăzut cu peste 75% după ce Mechel nu a reuşit să achite băncilor şase miliarde de dolari, scrie Agerpres.

Săptămâna trecută, Mechel a anunţat prelungirea scadenţei liniei de credit acordate de Raiffeisenbank AO, în valoare totală de 30 milioane de dolari.

Subsidiara Mechel, Yakutugol Holding Company OAO, a semnat un acord cu Raiffeisenbank AO privind extinderea până în februarie 2016 a scadenţei unei linii de credit în valoare totală de 30 milioane de dolari iar datoria Mechel va fi convertită în ruble.

Se estimează că Mechel are obligaţiuni şi împrumuturi în valoare de 8,65 miliarde de dolari, scadente în următorii şapte ani, iar analiştii se aşteaptă ca Mechel să înregistreze în continuare pierderi, din cauza situaţiei dificile de pe pieţe. În prezent, Mechel este controlată de miliardarul rus Igor Zyuzin, iar două treimi din datorii sunt către băncile ruse de stat Sberbank, VTB şi Gazprombank.

De luni de zile oficialii de la Moscova încearcă să ajute Mechel, care are 70.000 de angajaţi, şi au propus inclusiv un plan de convertire a datoriilor companiei în acţiuni.

Problemele financiare ale companiei ruse au apărut după extinderea Mechel, iar criza financiară din 2008 a provocat scăderea preţului la oţel şi cărbune.

În România, Mechel a decis în martie să-şi vândă cele cinci unităţi de producţie pentru 52 de euro către Nikarom, care a achiziţionat combinatele Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte. Societatea Invest Nikarom este controlată de Victor Ciumakov şi Svetlana Ciumakova, părinţii Olgăi Ciumakova, şeful reprezentanţei Mechel la Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...