VW ar putea anunţa primele pierderi din ultimii 15 ani; investitorii vor cere explicaţii noului director

Noul director general al grupului Volkswagen, Matthias Mueller, ar putea fi nevoit să ofere explicaţii investitorilor cărora încearcă să le recâştige încrederea după scandalul emisiilor, în condiţiile în care miercuri ar putea anunţa primele pierderi trimestriale ale VW din ultimii 15 ani, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Economica.net - mar, 27 oct. 2015, 18:36
VW ar putea anunţa primele pierderi din ultimii 15 ani; investitorii vor cere explicaţii noului director

Cel mai mare producător auto din Europa va raporta probabil pierderi operaţionale de 3,26 miliarde de euro (3,60 miliarde de dolari) în trimestrul trei din 2015, comparativ cu un profit de 3,23 miliarde de euro în perioada similară din 2014, conform estimărilor analiştilor intervievaţi de Bloomberg. Spre deosebire de predecesorul său Martin Winterkorn, noul şef al VW va răspunde personal întrebărilor investitorilor, la prezentarea rezultatelor financiare.

Deja Matthias Mueller s-a întâlnit cu angajaţii companiei şi urmează să-i prezinte cancelarului Angela Merkel, în timpul vizitei în China, în perioada 29-30 octombrie, cele mai recente evoluţii ale scandalului emisiilor.

Aparenţele sunt cruciale pentru Volkswagen în condiţiile în care analiştii se aşteaptă la costuri de la 20 la 78 miliarde de euro. Volkswagen ar putea fi nevoit să pună deoparte o sumă mai mare faţă de provizioanele de 6,5 miliarde de euro alocate până acum pentru a acoperi costurile legate de scandalul poluării, dacă sunt afectate vânzările de maşini, a avertizat săptămâna trecută Matthias Mueller. Dar numai în SUA amenzile totale ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro) sau 30.000 de dolari per vehicul. Reparaţiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse în ultimii şapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat şi Audi A3.

VW ar putea primi amenzi şi în Germania, Coreea de Sud şi în alte state, după finalizarea investigaţiilor autorităţilor de reglementare.

Majorarea costurilor ar putea determina compania să solicite fonduri de la investitori prin vânzarea de active sau emiterea de noi acţiuni.

‘Este o săptămână importantă pentru VW, care trebuie să-şi restabilească relaţiile cu investitorii’, a apreciat analistul Jose Asumendi, de la JPMorgan Chase & Co.

Din 18 septembrie, când a început scandalul emisiilor, Volkswagen a pierdut aproximativ 21 miliarde de euro din capitalizarea bursieră.

Vânzările Volkswagen pe plan global au scăzut în septembrie cu 1,5%, la 885.300 de vehicule, pe fondul performanţelor mai slabe din China şi Brazilia. Scandalul motoarelor trucate, cel mai grav din istoria Volkswagen, a izbucnit în 18 septembrie, astfel că a influenţat destul de puţin cifrele de vânzări ale grupului german pe luna trecută.

În China, cea mai mare piaţă a VW, livrările au înregistrat un declin de 0,8% în septembrie, şi de 5,2% în perioada ianuarie-septembrie 2015. În Brazilia şi Rusia, luna trecută scăderea a fost de 44% şi, respectiv, 22%.

În primele nouă luni din acest an, livrările Volkswagen pe plan global au scăzut tot cu 1,5%, la 7,43 milioane de vehicule.

În UE, grupul Volkswagen a rămas de departe campion la vânzări, controlând 23,3% din piaţă, în condiţiile în care, în luna septembrie, a vândut 315.905 automobile, cu 8,4% mai multe decât în perioada similară a anului trecut.

Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, inclusiv în Germania, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Rechemarea tuturor celor 11 milioane de vehicule va fi printre cele mai mari din istorie, similară cu cea efectuată de Toyota în perioada 2009-2010, când a rechemat peste zece milioane de vehicule din cauza unor probleme la acceleraţie.

Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
Loteria Română a anunțat luni că oferă un nou produs jucătorilor, noul loz în plic "Coşarul", la cere cele mai mari ...
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Producătorul auto ceh Skoda, parte a grupului Volkswagen AG, a anunţat luni că a redus semnificativ luni producţia, pentru ...
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Vineri, 15 octombrie 2021, în cadrul primei reuniuni a Comitetului pentru Programul Europa Digitală, statele membre ale ...