VW: Producţia de baterii este o provocare mai mare decât interdicţia UE privind motoarele cu combustie

Acordul UE privind interzicerea comercializării de noi autoturisme echipate cu motoare pe ardere internă începând din 2035 este dificil, dar un obstacol mult mai redutabil va fi producerea unui număr suficient de baterii pentru a alimenta vehiculele electrice de care va fi nevoie în urma noilor reglementări, a afirmat miercuri Arno Antlitz, director financiar al Volkswagen, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 29 iun. 2022, 14:45
VW: Producţia de baterii este o provocare mai mare decât interdicţia UE privind motoarele cu combustie

În încercarea de a reduce emisiile poluante cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, Comisia Europeană a propus reducerea cu 100% a emisiilor de CO2 ale noilor autoturisme începând din 2035. Aceasta ar însemna, practic, că începând din 2035 va fi imposibilă comercializarea autoturismelor echipate cu motoare pe ardere internă, scrie Agerpres.

„Este un obiectiv dificil. Credem că fezabil”, a declarat Arno Antlitz într-un interviu acordat Reuters. Acesta a adăugat: „Cea mai dificilă problemă nu va fi majorarea producţiei ci accelerarea aprovizionării cu baterii”.

Citeşte şi

VW anunţase deja că nu va mai vinde în UE autoturisme echipate cu motoare pe ardere internă până la ţinta stabilită de blocul comunitar, dar unii producători auto care au rămas în urmă în cursa pentru dezvoltarea vehiculelor electrice, cum ar fi Toyota, s-ar putea confrunta cu dificultăţi în îndeplinirea obiectivului. Oficialii producătorului auto nipon nu au dorit miercuri să comenteze.

Majoritatea producătorilor auto se întrec în a-şi asigura livrările de baterii, dar ar putea fi o problemă majoră găsirea unor cantităţi suficiente de materii prime. Incapacitatea de a obţine livrări adecvate de litiu, nichel, mangan sau cobalt ar putea încetini trecerea la vehiculele electrice, le-ar putea face mai scumpe şi ar afecta marjele de profit ale producătorilor auto.

Citeşte şi

Şeful Stellantis, Carlos Tavares, a avertizat luna trecută că se aşteaptă la un deficit de baterii pentru vehiculele electrice în perioada 2024-2025, în urma majorării cererii.

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a declarat luna aceasta (n.r. iunie 2022) că urmează să fie finalizat un proiect al unei maga-fabrici de baterii care va fi amplasată în România.

În timpul unei dezbateri desfășurată pe 16 iunie 2022, ministrul Economiei, Florin Spătaru, a menționat că în România vor exista investiții în fabrici de baterii. Ba chiar a vorbit despre o mega-fabrică preluând deja cunoscutul nume al uzinelor de baterii ale Tesla, așa-numitele „gigafactory”.

„Ceea ce pot să spun că facem în acest moment este următorul lucru: vom avea investiţii în industria bateriilor într-o mega-fabrică. Nu vă pot da aceste detalii şi trebuie să înţelegeţi acest lucru pentru că cei care vin din business ştiţi foarte bine – genul acesta de tranzacţii trebuie comunicat în momentul în care se realizează pentru că, altfel, îl punem în pericol. Da, vă putem spune că lucrăm la un proiect, e prea puţin spus că lucrăm, urmează să fie finalizat, dar discutăm şi de alte proiecte din industria bateriilor. Am semnat acel Memorandum privind dezvoltarea unor curicule în universităţile din România pentru acest segment”, a precizat Florin Spătaru.

Oficialul a subliniat că industria auto are nevoie, printre altele, de baterii şi semiconductori.

Deși nu a nominalizat numele companiei care va deține fabrica și nici nu a dorit să dea detalii despre investiție, trebuie spus că, recent, prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii executivi ai companiei germane Varta, prilej cu care a subliniat importanţa acordată de Guvern investiţiilor, în special în domenii cu nivel înalt de tehnologizare.

Totodată, presa a scrie că gigantul german Varta ar lua în calcul România pentru o investiţie într-o fabrică de baterii pentru maşini electrice, iar investiţia s-ar ridica la circa un miliard de euro.

Roxana Mânzatu, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a postat pe 3 martie un mesaj legat de o întâlnire cu reprezentanţi ai Varta, însă ulterior mesajul a fost şters.

Compania germană a deschis o nouă linie de business pentru mobilitate electrică în luna februarie, numită Pertrix V. Pertrix V SE, cu sediul social în Ellwangen (Germania). Aceasta, la rândul său, a deschis în ţara noastră firma V4Drive Romania SRL având ca obiect principal de activitate fabricarea subansamblurilor electronice.

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei și motorinei vândute în stațiile proprii, la o săptămână de la precedenta scumpire....
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până ...
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă să piardă războiul
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă ...
Joe Biden a reiterat luni un apel presant Congresului pentru a adopta un buget de zeci de miliarde de dolari ca ajutor militar ...
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie ...