Wahingtonul a anunțat înaintea întâlnirii dintre Biden și Putin că va acorda un nou ajutor militar pentru Ucraina

12 06. 2021
the_pentagon_us_department_of_defense_building_98551900

SUA au promis Ucrainei radare de recunoaştere a artileriei, sisteme de detectare a dronelor şi echipamente de comunicaţii.

Ajutorul militar include de asemenea programe de instruire, echipare şi consiliere a forţelor ucrainene pentru securizarea graniţelor ţării, a precizat Pentagonul.

Această asistenţă militară se adaugă celor 125 de milioane de dolari deblocate deja în martie, a menţionat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby. Cu această a doua tranşă, guvernul Joe Biden a deblocat toate fondurile alocate pentru asistenţa de securitate Ucrainei în bugetul 2021, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

Asistenţa este destinată „să ajute forţele ucrainene să păstreze integritatea teritorială a ţării lor şi să îşi amelioreze capacităţile de interoperabilitate” cu sistemele de armament ale NATO, a precizat John Kirby.

Pentagonul „încurajează Ucraina să adopte reforme în conformitate cu principiile şi criteriile NATO pentru a face să avanseze aspiraţiile sale euro-atlantice”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Conform Departamentului Apărării, pachetul de 150 de milioane de dolari reprezintă ultimele fonduri aprobate de Congresul SUA pentru asistenţă către Ucraina în actualul an fiscal, care se încheie la 30 septembrie.

În martie, Departamentul Apărării a anunţat deja un ajutor militar de 125 de milioane de dolari. Conform guvernului american, valoarea totală a sprijinului militar către Ucraina începând din 2014 este de peste 2,5 miliarde de dolari.

Rusia a anexat în 2014 peninsula Crimeea, cu peste două milioane de locuitori, ceea ce a dus la tulburări în Ucraina.

Conflictul durează de şapte în estul Ucrainei între separatiştii susţinuţi de Rusia şi forţele guvernamentale. Conform estimărilor ONU, peste 13.000 de persoane au murit.

Biden şi Putin se vor întâlni la Geneva la 16 iunie. Este prima lor reuniune de când Biden a ajuns la Casa Albă, şi vine într-un moment de mari tensiuni între SUA şi Rusia, Ucraina fiind doar unul din subiectele de dispută. Alte puncte sensibile sunt situaţia drepturilor omului, amestecul în alegeri şi atacurile cibernetice.