Wall Street, 25 de ani de la „Lunea Neagră”, cel mai mare declin din istorie

Wall Street marchează pe 19 octombrie 25 de ani de la "Lunea neagră", ziua în care indicele Dow Jones a înregistrat cel mai mare declin zilnic din istoria sa, panica fiind provocată de încetinirea economiei, riscul unor taxe mai mari şi zvonuri privind folosirea unor informaţii confidenţiale.
Economica.net - vin, 19 oct. 2012, 14:35
Wall Street, 25 de ani de la

Prăbuşirea bursei în 1987, cu 23%, nu a dus la declanşarea unei noi Mari Depresiuni, dar a introdus investitorii într-o nouă eră a volatilităţii pieţei de capital.

Investitorii au retras 440 de miliarde de dolari din fondurile mutuale americane din 2008, iar în trimestrul al treilea volumul zilnic al tranzacţiilor a atins cel mai redus nivel din cel puţin patru ani, după cea mai gravă criză financiară după Marea Depresiune şi crahul bursier din luna mai 2010, potrivit datelor Bloomberg.

Acţiunile Procter&Gamble şi McDonald’s au crescut cu peste 800% din 1987, dar instrumentele de protecţie adoptate pe Wall Street după „Lunea Neagră” nu au putut preveni ca tranzacţiile electronice să şteargă aproape 900 de miliarde de dolari din capitalizarea pieţei, în mai puţin de 20 de minute, pe 6 mai 2010.

Crahurile bursiere au loc atunci când investitorii devin convinşi că au pierdut controlul, a explicat E.E. Geduld, care acum 25 de ani coordona 60 de traderi la Herzog, Heine & Geduld, iar în prezent conduce compania de investiţii Cougar Trading.

„În 1987, toată lumea încerca să iasă în acelaşi timp, dar uşa nu a fost suficient de mare. S-a produs panică. În 2012, volumul tranzacţiilor este uriaş, dar mărimea uşii nu s-a schimbat”, a arătat Geduld.

MarketWatch a intervievat mai mulţi manageri de fonduri care au fost martorii „Lunei Negre” în privinţa învăţămintelor care pot fi trase de către investitorii de astăzi.

Printre recomandările făcute de aceştia se numără păstrarea obiectivităţii când alţii devin emoţionali, respectiv a încrederii în portofoliile create, pentru că succesul depinde de supravieţuirea în cele mai grele situaţii, potrivit lui Peter Langerman, preşedinte şi CEO al Mutual Series Funds al Franklin Templeton.

Langerman consideră că actualele algoritme ale tranzacţiilor electronice rapide nu diferă prea mult de mentalitatea de turmă care a agitat investitorii în octombrie 1987.

„Unul din mesajele de bază este că nu poţi avea mereu dreptate, astfel că trebuie să ai încredere că portofoliul de investiţii poate rămâne intect pentru a te susţine în perioadele ilogice”, a adăugat el.

Un alt sfat este să procedezi ca Warren Buffett, să cumperi în perioadele de panică şi să vinzi când cererea este mare, a spus Charles Rotblut, vicepreşedinte la Asociaţia americană a investitorilor individuali.

Investitorii care se folosesc de un crah bursier ca oportunitate de achiziţie vor profita pe deplin de revenirea cotaţiilor, a explicat Rotblut.

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...