Wall Street Journal denunţă, după New York Times, atacuri din partea hackerilor chinezi

Wall Street Journal (WSJ) a anunţat joi că reţeaua sa de calculatoare a fost ţinta hackerilor chinezi şi denunţă tentative ale Beijingului de a-i spiona jurnaliştii, relatează AFP.
Economica.net - vin, 01 feb. 2013, 05:49
Wall Street Journal denunţă, după New York Times, atacuri din partea hackerilor chinezi

Cotidianul economic a făcut acest anunţ la o zi după ce New York Times a anunţat că hackeri chinezi au pătruns în calculatoarele sale, ca răspuns la un reportaj publicat la 25 octombrie despre averile acumulate de apropiaţi ai premierului Wen Jiabao prin afaceri comerciale.

Wall Street Journal subliniază că aceste atacuri au ca „scop aparent controlarea relatărilor despre China” de către jurnalişti şi sugerează că practica chineză de spionare a presei americane a devenit „un fenomen curent”.

„Probe arată că aceste eforturi de infiltrare vizează o controlare a relatărilor făcute de Jurnalul Chinei, ci nu realizarea câştiguri comerciale sau deturnarea informaţiile clienţilor”, subliniază, într-un comunicat, Paula Keve, de la agenţia Dow Jones, care face parte alături de Wall Street Journal din grupul News Corp al magnatului Rupert Murdoch.

Wall Street Journal nu a precizat când au început aceste atacuri informatice, însă a anunţat că o revizuire a reţelei sale informatice cu scopul de a spori securitatea a fost efectuată joi.

„Avem intenţia fermă de a ne continua să practicăm un jurnalism combatant şi independent”, a subliniat Paula Keve.

Postul de televiziune CNN a anunţat la rândul său, joi seara, că sistemul informatic al serviciului său internaţional a fost blocat timp de câteva minute, ca răspuns la reportajul său cu privire la piratarea New York Times.

„CNNI a fost negru timp de şase minute”, a scris într-un mesaj postat pe Twitter o jurnalistă CNN International, Hala Forani. „#China a blocat CNN din cauza interviului @HalaGorani despre piratarea informatică a @nytimes”, se arată în mesaj.

La Beijing, reacţia autorităţilor nu a întârziat să apară. „Autorităţile chineze competente au răspuns deja, în mod clar, acuzaţiilor nefondate ale New York Times”, a declarat pentru presă Hong Lei, un purtător de cuvânt al Ministerului de Extrne.

„China este, de asemenea, vitimă a unor atacuri informatice (…). Legislaţia chineză interzice asemenea atacuri, iar noi sperăm că toate părţile vor adopta o atitudine responsabilă asupra acestei probleme”, a adăugat el.

Hackeri chinezi cu posibile legături guvernamentale au atacat şi New York Times în ultimele patru luni, pătrunzând în sistemul său informatic şi furând parole, a anunţat NYT miercuri.

Symantec, o companie în domeniul securităţii informatice – care a fost denunţată de către New York Times pentru că nu a fost în stare să împiedice piratarea sistemului său -, a anunţat, într-un comunicat că „atacuri insistente, ca cel descris de către New York Times, subliniază cât de important este ca întreprinderile, ţările şi consumatorii să se asigure că au adoptat toare măsurile posibile de securitate”.

Potrivit New York Times, hackerii a căror victimă a fost au accesat e-mailuri şi documente pătrunzând în conturile de e-mail ale şefului Biroului său din Shanghai, David Barboza, care a scris ancheta despre rudele lui Wen Jiabao, şi în cele ale fostului şef al Biroului de la Beijing, Jim Yardley, actualul şef al Biroului pentru Asia de Sud şi India.

Te-ar mai putea interesa și
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Statele Unite au anunţat vineri noi sancţiuni financiare în urma celor mai recente teste cu rachete nord-coreene, vizând în special două bănci ruseşti acuzate că susţin programul de arme de......
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a aprobat vineri Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor ...
Chesnoiu susține că PNRR trebuie schimbat, pentru că nu are prevăzut nici măcar un eurocent pentru agricultură
Chesnoiu susține că PNRR trebuie schimbat, pentru că nu are prevăzut nici măcar un eurocent pentru agricultură
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a declarat, vineri, în Prahova, că agricultura României ...
Slovacia a semnat mai multe contracte de cumpărare de gaze naturale din Norvegia și gaze naturale lichefiate, care să-i acopere 65% din necesar
Slovacia a semnat mai multe contracte de cumpărare de gaze naturale din Norvegia și gaze naturale lichefiate, care să-i ...
Firma SPP, operatorul reţelei de gazoducte din Slovacia, a semnat mai multe acorduri pentru a cumpăra suficiente gaze naturale ...