Warren Buffett: Berkshire Hathaway a a găsit un succesor pentru înlocuirea mea

Warren Buffett afirmă, în scrisoarea anuală către investitori, că board-ul director al Berkshire Hathaway a găsit un succesor pentru înlocuirea sa din poziţia de director general, calmând temerile unor acţionari privind viitorul companiei după retragerea emblematicului miliardar, transmite Reuters.
Economica.net - Dum, 26 feb. 2012, 13:43
Warren Buffett: Berkshire Hathaway a a găsit un succesor pentru înlocuirea mea

Buffett nu a menţionat însă şi cine va fi următorul CEO al Berkshire Hathaway, imperiul de afaceri construit de influentul investitor pe parcursul a aproape 50 de ani.

Succesiunea a fost una dintre cele mai tensionate şi controversate probleme pentru acţionarii Berkshire Hathaway în ultimii ani.

Berkshire a păstrat tăcerea privind urmaşul lui Buffett în poziţia de director general, lăsând loc pentru speculaţii şi dispute aprinse privind viitorul companiei.

Scrisoarea lui Buffett curpinde cele mai multe informaţii pe această temă prezentate până acum publicului, miliardarul afirmând clar că board-ul companiei a ales deja un succesor, nemaifiind vorba despre o listă de candidaţi.

„Board-ul vostru este la fel de entuziasmat în privinţa succesorului meu ca CEO, o persoană pe care ei o cunosc foarte bine şi ale cărei calităţi manageriale şi umane le admiră”, a spus Buffett, notând că există şi doi candidaţi „de rezervă”.

Unul dintre acţionarii Berkshire s-a arătat uşurat de informaţiile comunicate de Buffett, arătându-se de asemenea foarte mulţumit de faptul că miliardarul a ţinut să rezolve chestiunea în prima parte a scrisorii.

La 81 de ani, Warren Buffett este cunoscut ca un manager activ şi sănătos, iar miliardarul a afirmat în mai multe rânduri că nu intenţionează să se retragă curând din activitate.

Un alt acţionar al Berkshire consideră însă că scrisoarea transmisă de miliardar investitorilor cuprinde indicii privind o schimbare iminentă.

Renumit pentru dieta nesănătoasă cu carnea de vită ca element de bază, Buffett glumeşte în scrisoare că ar putea consuma încă 12 milioane de calorii înainte de moarte.

El reia de asemenea povestea unuia dintre primii parteneri de afaceri ai săi, Rose Blumkin, care i-a vândut lui Buffett la vârsta de 89 de ani o parte din acţiunile Nebraska Furniture Mart, dar a continuat să lucreze până la 103 ani.

„A murit la un an după ce a ieşit la pensie, succesiune de evenimente pe care ţin să o subliniez pentru orice manager al Berkshire care se gândeşte să se retragă”, a arătat Buffett.

Nebraska Furniture Mart a fost rampa de lansare pentru imperiul de afaceri construit de Buffett, Berkshire Hathaway având acum 270.000 de angajaţi în zeci de companii din întreaga lume, cu activităţi de la servicii financiare, transporturi feroviare şi furnizarea de energie electrică la producţia de îngheţată şi lenjerie intimă.

Numele succesorului lui Buffett nu este cunoscut, însă cel mai vehiculat nume este Ajit Jain, directorul diviziei de reasigurare a Berkshire.

Pe lângă Jain, speculaţiile indică alţi patru posibili candidaţi: directorul general al companiei feroviare Burlington Northern Santa Fe, Matthew Rose, şeful diviziei de asigurare auto Geico, Tony Nicely, CEO-ul furnizorului de energie electircă MidAmerican, Greg Abel, şi directorul companiei de reasigurare General Re, Tad Montross.

Toţi sunt cunoscuţi ca profesionişti apreciaţi de Buffett, însă Ajit Jain este considerat favoritul miliardarului.

Te-ar mai putea interesa și
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Grupul chinez Geely, în parteneriat cu firma spaniolă EV Motors, vor asambla mașini la uzina de lângă Barcelona în care Nissana produs până în 2021 pick-up-ul Navara....
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al ...
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...