Washingtonul anunță că oferă un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 200 de milioane de dolari

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat miercuri un nou ajutor militar din partea SUA pentru Ucraina, în valoare de 200 de milioane de dolari, cu un accent deosebit pe apărarea antiaeriană şi artilerie, ceea ce creşte sprijinul total al Washingtonului pentru Kiev la 43,9 miliarde de dolari, potrivit agențiilor de presă DPA şi EFE, transmite Agerpres.
AGERPRES - mie, 11 oct. 2023, 16:43
Washingtonul anunță că oferă un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 200 de milioane de dolari

Austin a făcut acest anunţ la începutul unei noi reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, condus de SUA la sediul NATO, la care a participat pentru prima dată în persoană preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a sosit miercuri într-o vizită surpriză la Bruxelles.

„Sunt mândru să anunţ un nou pachet de asistenţă de securitate de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina din partea SUA, pachet care cuprinde muniţii pentru un nou sistem de apărare antiaeriană pe care îl vom livra în curând Ucrainei, precum şi muniţii de artilerie şi rachete, muniţii aeriene de precizie, diferite tipuri de arme şi echipamente pentru contracararea dronele ruse”, a afirmat Austin.

„Să nu vă lăsaţi înşelaţi, Statele Unite vor fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a transmis secretarul american al Apărării după ce escaladarea conflictului între Hamas şi Israel, cuplată cu incertitudinea politică internă de la Washington, a generat îngrijorări cu privire la viitorul ajutorului militar american.

Potrivit oficialului american, coaliţia condusă de SUA şi formată din aproximativ 50 de ţări s-a angajat să acorde Ucrainei un ajutor de peste 33 de miliarde de dolari.

„Suntem aici pentru a oferi tot ceea ce este necesar atât timp cât este nevoie pentru ca Ucraina să trăiască în libertate. Aşa că astăzi vom vorbi despre nevoile imediate ale Ucrainei în lupta sa împotriva agresiunii flagrante a Rusiei”, a afirmat el.

Secretarul american al Apărării a subliniat că sarcina grupului este să se asigure că nevoile Ucrainei pentru lunile următoare sunt satisfăcute şi să „continue să dezvolte capacităţile de luptă ale Ucrainei pentru a se feri de viitoare pericole”.

SUA anunţă acest pachet de ajutor ca urmare a acordului încheiat la 30 septembrie pentru finanţarea administraţiei americane pentru încă 45 de zile, dar care nu specifică o nouă alocare pentru Kiev.

Austin, care s-a întâlnit mai devreme cu Zelenski, a precizat că un alt aspect ce urmează să fie discutat este „cum să echilibrăm sprijinul nostru imediat pentru apărarea Ucrainei cu asistenţa noastră pe termen lung”.

El a explicat că va cere ţărilor din grup să lucreze la „coaliţii de capabilităţi” similare celor deja existente pentru a furniza Kievului tancuri sau avioane de luptă F-16.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că lunea viitoare se vor împlini 600 de zile de la începutul războiului şi că „‘nimeni nu poate spune cu certitudine câte zile” ţara sa va trebui să-şi apere „independenţa şi identitatea”.

„Epoca noastră nu este un timp al înrobirii naţiunilor”, a spus el, avertizând că ambiţiile Moscovei „nu s-au limitat niciodată la Ucraina”.

„Vrem ca aceste ambiţii să fie înfrânte în Ucraina cât mai curând posibil”, a spus preşedintele ucrainean, subliniind importanţa de a presa Rusia pe câmpul de lupta fără pauză şi a adăugat că Moscova a pierdut iniţiativa în război.

Cu toate acestea, a avertizat Zelenski, Kremlinul are încă „suficiente resurse” pentru a provoca conflicte, subliniind că aceasta se întâmplă în Sahel şi s-ar putea întâmpla în Israel şi în Orientul Mijlociu.

„Nu trebuie să permitem ca acest lucru sa se întâmple”, a pledat el.

„Care sunt punctele forte ale Rusiei? Să fim sinceri. Doar faptul că poate distruge vieţi. Rusia nu este capabilă să facă nimic altceva. Este un furnizor de securitate? Nu. Un susţinător al dezvoltării? Nu. (…) O sursă de creştere economică? Nu. Un terorist? Da, da, da, acesta este singurul lucru, iar acest lucru ameninţă Ucraina şi multe alte naţiuni”, a afirmat Zelenski.

„Apărarea antiaeriană este o parte semnificativă a răspunsului la întrebarea când se va încheia acest război (împotriva Ucrainei) şi dacă se va încheia în mod corect pentru Ucraina”, a subliniat liderul ucrainean.

Protecţia aeriană garantează „o viaţă normală în oraşe”, ca economia să se dezvolte şi ca Ucraina să-şi poată exporta cerealele.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a indicat că Ucraina a recucerit deja „50% din teritoriul capturat de Rusia în februarie anul trecut”, dar a avertizat în acelaşi timp că „nu există niciun indiciu că Putin a renunţat la ambiţiile sale” faţă de Ucraina, conform EFE.

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Eolica Dobrogea One S.A., care deține un parc eolian în județul Constanța, de către premier Energy PLC
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Eolica Dobrogea One S.A., care deține un parc eolian în județul Constanța, ...
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Premier Energy PLC, Cipru, prin Premier Renewable Invest Co S.R.L., intenționează să preia Eolica Dobrogea One S.A., informează......
Trafic record pe Aeroportul Heathrow din Londra. 39,8 milioane de pasageri în primele șase luni din an
Trafic record pe Aeroportul Heathrow din Londra. 39,8 milioane de pasageri în primele șase luni din an
Aeroportul londonez Heathrow a înregistrat un record de trafic în primele şase luni ale anului, cu 39,8 milioane de pasageri ...
Marile puteri, și mai atente la mișcările politice din SUA. Cum ar putea arăta economia Chinei dacă Trump obține un nou mandat?
Marile puteri, și mai atente la mișcările politice din SUA. Cum ar putea arăta economia Chinei dacă Trump obține un ...
Partenerii externi ai SUA sunt și mai atenți acum la mișcările de pe scena politică americană, mai ales pentru că ...
Proiectul centralei cu SMR de la Doicești continuă: RoPower Nuclear și Fluor Corporation semnează contractul FEED 2 pentru dezvoltarea proiectului
Proiectul centralei cu SMR de la Doicești continuă: RoPower Nuclear și Fluor Corporation semnează contractul FEED 2 pentru ...
SN Nuclearelectrica SA și RoPower Nuclear, compania de proiect dedicată reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești, ...