Washingtonul exclude Kosovo de la exerciţiile militare după recentele violenţe

SUA au anunţat marţi excluderea Kosovo dintr-un program de exerciţii militare, o primă sancţiune după decizia Pristinei de a instala primari albanezi în oraşele cu majoritate sârbă din nordul provinciei, ceea ce a provocat noi tensiuni, relatează France Presse.
AGERPRES - mie, 31 mai 2023, 09:48
Washingtonul exclude Kosovo de la exerciţiile militare după recentele violenţe

Puterile occidentale au făcut apel la dezescaladare după ciocnirile violente care au avut loc în faţa unei primării, în cursul cărora circa 30 de soldaţi internaţionali din misiunea NATO şi aproximativ 50 de manifestanţi au fost răniţi.

Jeffrey Hovenier, ambasadorul SUA la Pristina, a anunţat excluderea Kosovo din ‘Defender 23’, un program de exerciţii militare comune la care participă peste 20 de ţări şi care a început în aprilie, urmând să se prelungească până la sfârşitul lunii iunie în Europa.

„Pentru Kosovo, acest exerciţiu s-a terminat”, a declarat presei ambasadorul Hovenier.

În 1999, o campanie de bombardamente NATO a constrâns trupele sârbe să se retragă din Kosovo.

De atunci, NATO conduce o operaţiune de menţinere a păcii în acest teritoriu cu majoritate albaneză, care şi-a autoproclamat în 2008 independenţa, pe care Serbia refuză în continuare să o recunoască.

Într-un comunicat, secretarul de stat american Antony Blinken l-a criticat din nou marţi pe premierul kosovar Albin Kurti, apreciind că decizia acestuia cu privire la primari a „agravat considerabil şi inutil tensiunile”.

Blinken a lansat un apel către „toate părţile să ia măsuri imediate pentru a dezamorsa tensiunile” şi a condamnat „violenţa inacceptabilă” împotriva soldaţilor din forţa de menţinere a păcii, KFOR.

Ambasadorul Hovenier a ameninţat cu măsuri fără precedent de natură să pună capăt sprijinului diplomatic în favoarea recunoaşterii internaţionale a acestui teritoriu din Balcani, a cărui independenţă este în continuare contestată de Rusia, China şi de alte câteva ţări europene.

„I-am cerut foarte direct premierului Kurti să adopte măsuri imediate care să permită o dezescaladare în nord. El nu a răspuns acestor solicitări”, a declarat ambasadorul american.

De câteva zile, situaţia este extrem de tensionată în această regiune din Kosovo, unde mulţi membri ai comunităţii majoritar sârbe din patru oraşe nu recunosc autoritatea Pristinei.

Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea unor primari albanezi, în pofida unei prezenţe foarte scăzute la vot, de mai puţin de 3,5%.

Respectivii edili au fost instalaţi în funcţie săptămâna trecută de către guvern, premierul kosovar ignorând apelurile la calmarea situaţiei.

Protestatarii sârbi, care s-au adunat în special în faţa municipalităţii din Zvecan, au cerut retragerea primarilor albanezi şi a forţelor de ordine kosovare.

Forţa internaţională, condusă de NATO, a încercat luni să separe cele două tabere, înainte de a începe să-i disperseze pe cei mai violenţi manifestanţi, care au ripostat aruncând cu pietre, sticle şi cocktailuri Molotov în soldaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Veste proastă pentru Iohannis. Ministerul turc de Externe confirmă că Ankara îl susține pe Mark Rutte pentru funcția de sceretar general al NATO
Veste proastă pentru Iohannis. Ministerul turc de Externe confirmă că Ankara îl susține pe Mark Rutte pentru funcția ...
Turcia îl susţine pe premierul olandez Mark Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg în postul de secretar general al NATO, a declarat luni pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului......
Provocările calculului salarial în domeniul IT după cele mai recente schimbări legislative
Provocările calculului salarial în domeniul IT după cele mai recente schimbări legislative
Angajații și angajatorii din domeniul IT se confruntă, de la finalul anului 2023, cu o serie de modificări cu un impact ...
Fluctuaţiile mari de preţuri pentru energie electrică în Europa scot în evidenţă necesitatea unor tehnologii flexibile – Bloomberg
Fluctuaţiile mari de preţuri pentru energie electrică în Europa scot în evidenţă necesitatea unor tehnologii flexibile ...
Preţurile la energia electrică înregistrează fluctuaţii mari în Europa, ceea ce scoate în evidenţă că este nevoie ...
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari contributori. Topul celor mai mari plătitori de taxe către Rusia: Raiffesen si Unicredit, primele locuri
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari ...
Cele mai mari taxe plătite către banca centrală a Rusiei de către băncile europene prezente în această țară sunt ...