Washingtonul include pe lista de sancțiuni 22 de persoane şi entităţi din „rețeaua Zimenkov”, care au ajutat Rusia să evite sancțiunile americane în domeniul militar

Autoritățile americane au inclus miercuri pe lista cu sancţiuni 22 de persoane şi entităţi pentru că au ajutat industria de apărare a Rusiei să evite sancţiunile SUA pe fondul războiului declanşat de Moscova împotriva Ucrainei, relatează EFE, transmite Agerpres.
AGERPRES - mie, 01 feb. 2023, 20:47
Washingtonul include pe lista de sancțiuni 22 de persoane şi entităţi din

Departamentul Trezoreriei american a explicat într-un comunicat că cei sancţionaţi au sprijinit, de fapt, Rusia în domeniul militar pentru a eluda sancţiunile impuse împotriva sa.

„Sancţionarea aliaţilor (Rusiei) este una dintre numeroasele măsuri pe care Trezoreria şi partenerii noştri de coaliţie le-au luat şi le vor continua pentru a consolida punerea în aplicare a sancţiunilor împotriva sectorului de apărare al Rusiei, a binefăcătorilor şi susţinătorilor săi”, a declarat într-o notă subsecretarul Trezoreriei, Wally Adeyemo.

Printre cei desemnaţi miercuri de SUA se numără dealer-ul de arme Igor Zimenkov, cu reşedinţa în Cipru, şi fiul său Jonatan pentru că ar fi facilitat vânzări de arme ruseşti către guverne străine.

Potrivit SUA, ambii au tratat direct cu companii de apărare ruseşti aflate sub sancţiunile Trezoreriei americane şi au fost implicaţi în vânzări de elicoptere şi echipamente de securitate cibernetică în afara Rusiei.

Restul celor sancţionaţi fac parte din ceea ce Trezoreria numeşte „reţeaua Zimenkov”, pe care o acuză de implicare în proiecte legate de forţele armate ruse, cum ar fi furnizarea de dispozitive tehnologice unei companii ruseşti după ce Moscova a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022.

Într-un comunicat separat, secretarul de stat american Antony Blinken (foto) afirmă că devine din ce în ce mai dificil pentru ‘complexul militar-industrial al Rusiei să realimenteze maşina de război a Kremlinului, fapt care o obligă să apeleze la furnizori malefici precum Iranul şi Coreea de Nord’.

„Încercând să se folosească de aliaţi pentru a se sustrage sancţiunilor americane, Rusia demonstrează că sancţiunile noastre au impact. Munca noastră va continua”, declară Blinken.

În virtutea acestor măsuri restrictive, toate proprietăţile şi activele deţinute de cei sancţionaţi în SUA sunt blocate, iar cetăţenilor americani le este interzis să facă tranzacţii cu ei.

Te-ar mai putea interesa și
Schimburile comerciale între România şi Polonia au fost de 11 miliarde de euro, în 2022 – Daraban, CCIR
Schimburile comerciale între România şi Polonia au fost de 11 miliarde de euro, în 2022 – Daraban, CCIR
România a înregistrat, în 2022, schimburi comerciale cu Polonia în valoare de 10,94 miliarde de euro, iar numărul firmelor poloneze cu activitate pe plan local se ridică la 1.514, a declarat,......
Ciucă anunţă discuţii cu Comisia Europeană despre „trasabilitatea exporturilor din Ucraina”, pentru evitarea speculei
Ciucă anunţă discuţii cu Comisia Europeană despre „trasabilitatea exporturilor din Ucraina”, pentru evitarea ...
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că România şi Polonia se numără printre ţările care vor discuta cu Executivul ...
Constructor italian de autostrăzi în România a intrat în insolvență
Constructor italian de autostrăzi în România a intrat în insolvență
Constructorul italian Tirrena Scavi, care a derulat în România proiecte precum lotul 3 al Autostrăzii Sebeș - Turda (A10) ...
UE a aprobat extinderea plafonării preţurilor la gazele naturale în Spania şi Portugalia, până în decembrie 2023
UE a aprobat extinderea plafonării preţurilor la gazele naturale în Spania şi Portugalia, până în decembrie 2023
Uniunea Europeană a fost de acord cu extinderea până în decembrie 2023 a plafonării preţurilor la gazele naturale folosit ...