Washingtonul somează Moscova să i-l predea pe Snowden, dispărut fără urmă

Statele Unite au somat Rusia să li-l predea pe fostul consultant al agenţiei americane de informaţii NSA Edward Snowden, ajuns duminică la Moscova, de la Hong Kong, dar care era de negăsit marţi, în contextul în care fostu spion încearcă să obţină azi politic în Ecuador, relatează AFP.
Economica.net - mar, 25 iun. 2013, 09:47
Washingtonul somează Moscova să i-l predea pe Snowden, dispărut fără urmă

Aflat la originea dezvăluirilor despre spionarea de către Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) a comunicaţiilor telefonice şi pe Internet în Statele Unite şi în străinătate, Edward Snowden este considerat un trădător de către Washington, care a cerut arestarea sa, pentru moment fără succes, Hong Kong-ului şi Beijingului, iar ulterior Moscovei.

Potrivit fondatorului WikiLeaks Julian Assange, tânărul tehnician american, al cărui paşaport a fost invalidat de către Statele Unite, deţine „documente de refugiat” eliberate de Ecuador.

Snowden este „sănătos şi în siguranţă”, a declarat Assange luni, fără să precizeze unde se află, într-o conferinţă telefonică de la sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, unde s-a refugiat de un an.

Foarte pornită împotriva Hong Kong-ului, care l-a lăsat pe Snowden să plece, în mod oficial din motive juridice, Casa Albă a cerut în mod ferm Rusiei să „studieze toate opţiunile pe care le are la dispoziţie pentru a-l expulza pe domnul Snowden către Statele Unite”.

Preşedintele Barack Obama a declarat că ţara sa urmează „toate căile legale şi cooperează cu o serie de alte ţări” în vederea abţinerii arestării acestuia.

Secretarul de Stat american John Kerry a ameninţat luni China şi Rusia că vor exista consecinţe asupra relaţiilor cu Washingtonul, considerând „foarte dezamăgitor” faptul că fostul consultant CIA a putut să plece de la Hong Kong la Moscova.

Snowden „şi-a trădat ţara”, a declarat şeful diplomaţiei americane, în cursul unei vizite în India.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe Jay Carney a denunţat „o opţiune delibarată a Guvernului (chinez) de a elibera un fugar, în pofida unui mandat de arestare valid”. „Această decizie are în mod incontestabil un impact negativ asupra relaţiilor” dintre cele două ţări, a adăugat el.

Surse informate au declarat pentru agenţia Interfax că Rusia studia o cerere de extrădare prezentată de Statele Unite.

Însă altă sursă a declarat că Snowden nu poate fi arestat şi extrădat, „în măsura în care nu a trecut frontiera rusă”, referindu-se la prezenţa tânărului american în zona de tranzit de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova.

Informaţii contradictorii s-au multiplicat luni cu privire la situaţia lui Snowden, care pare că nu s-a îmbarcat într-o cursă Moscova-Havana, pe care era înregistrat şi care a decolat luni după prânz.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, citată de agenţia Interfax, el a părăsit deja Rusia. „Ar fi putut să ia alt zbor. Este puţin probabil ca jurnalişti să fi fost martori la decolarea avionului său”, a declarat această sursă.

Însă altă sursă din cadrul serviciilor de securitate ale aeroportului a declarat pentru agenţia oficială Itar-Tass că americanul se afla în continuare în zona de tranzit pe Şeremetievo.

Snowden urma să plece în Cuba şi să meargă ulterior în Ecuador, unde a cerut azil politic.

El s-a refugiat la Hong Kong pe 20 mai, după ce şi-a părăsit domiciliul din Hawaii, unde lucra pentru o firmă subcontractoare a NSA.

Într-un interviu pentru South China Morning Post, realizat pe 12 iunie, dar publicat marţi, Edward Snowden afirmă că s-a angajat la firma Booz Allen Hamilton cu scopul de a culege probe privind activitatea NSA.

„Funcţia mea în cadrul Booz Allen Hamilton îmi dădea acces la liste de aparate (calculatoare, telefoane mobile) spionate în întreaga lume de către NSA”, a declarat el pentru cotidianul anglofon din Hong Kong.

„De aceea am acceptat postul, acum trei luni”, a continuat el.

Firma l-a concediat pe tânărul american după primele scurgeri de informaţii în presă.

Inculpat pentru spionaj, Edward Snowden riscă 30 de ani de închisoare în Statele Unite.

Preşedintele ecuadorian Rafael Correa a anunţat luni că ţara sa va analiza „cu foarte mare responsabilitate” cererea de azil a lui Edward Snowden.

„Vom lua decizia pe care o vom considera cea mai potrivită cu respectarea absolută a suveranităţii noastre”, a adăugat Correa într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Ecuadorul i-a acordat deja azil lui Julian Assange, şi el căutat de Statele Unite pentru publicarea în 2010 a sute de mii de documente diplomatice confidenţiale.

Moscova neagă orice legătură cu Edward Snowden

 Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a negat marţi orice legătură între Rusia şi Edward Snowden, fost consultant al NSA căutat de Statele Unite pentru spionaj, şi a calificat drept „inacceptabile” acuzaţiile Washingtonului la adresa Moscovei, relatează AFP.

„Nu avem niciun raport nici cu Snowden, nici cu relaţiile lui cu justiţia americană, nici cu deplasările lui în lume”, a declarat Lavrov, adăugând că tânărul american nu a traversat frontiera rusă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Transportatorul aerian Blue Air anunță un nou zbor direct de la București la Bordeaux, Franța, in cadrul Orarului de ...
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Hotel Staff, parte a companiei Premier Hospitality, jucător de top de pe piaţa de outsourcing și resurse umane, anunţă ...
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lanțul de retail Lidl a anunțat vineri că își continuă investițiile în România prin inaugurarea unui nou magazin ...