Westerwelle către România: În UE trebuie să respectăm valori ca statul de drept, separaţia puterilor

Ministrul federal de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a declarat, într-un mesaj transmis joi seară, în contextul aniversării Tratatului de prietenie cu România, că în cadrul UE trebuie respectate valori precum statul de drept, separarea puterilor în stat şi stabilitatea socială şi economică.
Economica.net - sâm, 03 nov. 2012, 15:26
Westerwelle către România: În UE trebuie să respectăm valori ca statul de drept, separaţia puterilor

El a făcut referire – într-un mesaj transmis joi seară, cu ocazia concertului de la Ateneul Român dedicat împlinirii a 20 de ani de la încheierea Tratatului de prietenie dintre cele două ţări – la importanţa respectării în cadrul UE a unor valori precum „libertatea de exprimare, statul de drept, separarea puterilor în stat şi stabilitatea socială şi economică”.

„Dialogul deschis şi constructiv, una dintre valorile comune ale Europei, constituie o caracteristică deosebită a acestui parteneriat. În cadrul Uniunii Europene ne angajăm cu toţii, împreună, pentru valori precum libertatea de exprimare, statul de drept, separarea puterilor în stat şi stabilitatea socială şi economică”, a spus Westerwelle.

De asemenea, ministrul german a arătat că „nivelul fără precedent de astăzi al conexiunilor culturale, economice şi politice se datorează şi Tratatului de prietenie şi va creşte de la an la an”.

„Germania şi România sunt în mod tradiţional unite de legături strânse – tocmai datorită minorităţii germane din România. Cele două state au convenit prin Tratatul de prietenie cooperarea în plan politic, economic şi cultural, acesta reprezentând, împreună cu Constituţia României, fundamentul statutului juridic al minorităţii germane din România. Guvernul federal este foarte recunoscător pentru protecţia exemplară de care se bucură minoritatea germană în România”, a mai afirmat ministrul de la Berlin.

Prezent la eveniment, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a apreciat şi el tradiţia cooperării dintre cele două ţări şi a punctat că, „în ultimii ani, Republica Federală Germania a devenit cel mai important partener comercial al ţării noastre”.

„Investiţiile realizate de firme germane în economia românească au creat peste 250 mii de locuri de muncă şi au adus prosperitate economică pentru cetăţenii României. Republica Federală Germania ne este un partener privilegiat şi în cadrul Uniunii Europene, împărtăşim poziţii similare care vizează consolidarea şi a rolului UE ca actor global. De asemenea, cooperăm strâns pentru concretizarea unor proiecte importante în format regional”, a spus Corlăţean.

La concertul aniversar organizat la Ateneu de MAE şi Ambasada Germaniei au mai fost prezenţi ambasadorul Andreas von Mettenheim, secretarul de stat în Ministerul federal de interne, Christoph Bergner, care este şi copreşedintele Comisiei mixte guvernamentale româno-germane pentru probleme ale etnicilor germani din România, precum şi preşedintele Parlamentului landului Bavaria, Barbara Stamm.

Potrivit MAE român, Corlăţean a avut discuţii cu cei doi oficiali din Germania în care s-a pus accent „pe aderarea României la spaţiul Schengen şi cooperarea între autorităţi pentru sprijinirea minorităţii germane din România şi a comunităţii române din Germania”.

Tratatul dintre România şi R.F. Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa a fost semnat la 21 aprilie 1992.

Te-ar mai putea interesa și
Volkswagen ID.4, mobilitate sustenabilă cu tehnologie de la centrele Continental din Iași, Sibiu și Timișoara
Volkswagen ID.4, mobilitate sustenabilă cu tehnologie de la centrele Continental din Iași, Sibiu și Timișoara
Continental furnizează tehnologii esențiale pentru ID.4. Aproape toate sistemele și funcțiile noului Volkswagen ID.4, câștigătorul Premiului Mașina Anului 2021, conțin idei, sisteme și......
Samsung permite utilizarea Blockchain pe dispozitivele Galaxy cu suport pentru portofele hardware
Samsung permite utilizarea Blockchain pe dispozitivele Galaxy cu suport pentru portofele hardware
Compania Samsung Electronics Co. Ltd a anunțat vineri că utilizatorii de blockchain pot acum să gestioneze și să tranzacționeze ...
SafeFleet lansează serviciul de plată automată a vignetei pentru Bulgaria, adresat vehiculelor de peste 3,5 tone
SafeFleet lansează serviciul de plată automată a vignetei pentru Bulgaria, adresat vehiculelor de peste 3,5 tone
Compania SafeFleet, unul din cei mai importanți jucători pe piața de monitorizare a flotei auto din România, a anunțat ...
Transilvania Broker are o nouă structură de conducere
Transilvania Broker are o nouă structură de conducere
Extinderea companiei Transilvania Broker a determinat și schimbări la nivelul structurii sale de conducere, informează ...