1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 10 º

News

Westerwelle către România: În UE trebuie să respectăm valori ca statul de drept, separaţia puterilor

Ministrul federal de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a declarat, într-un mesaj transmis joi seară, în contextul aniversării Tratatului de prietenie cu România, că în cadrul UE trebuie respectate valori precum statul de drept, separarea puterilor în stat şi stabilitatea socială şi economică.

03 noi, 2012 | Mediafax

El a făcut referire - într-un mesaj transmis joi seară, cu ocazia concertului de la Ateneul Român dedicat împlinirii a 20 de ani de la încheierea Tratatului de prietenie dintre cele două ţări - la importanţa respectării în cadrul UE a unor valori precum "libertatea de exprimare, statul de drept, separarea puterilor în stat şi stabilitatea socială şi economică".

"Dialogul deschis şi constructiv, una dintre valorile comune ale Europei, constituie o caracteristică deosebită a acestui parteneriat. În cadrul Uniunii Europene ne angajăm cu toţii, împreună, pentru valori precum libertatea de exprimare, statul de drept, separarea puterilor în stat şi stabilitatea socială şi economică", a spus Westerwelle.

De asemenea, ministrul german a arătat că "nivelul fără precedent de astăzi al conexiunilor culturale, economice şi politice se datorează şi Tratatului de prietenie şi va creşte de la an la an".

"Germania şi România sunt în mod tradiţional unite de legături strânse - tocmai datorită minorităţii germane din România. Cele două state au convenit prin Tratatul de prietenie cooperarea în plan politic, economic şi cultural, acesta reprezentând, împreună cu Constituţia României, fundamentul statutului juridic al minorităţii germane din România. Guvernul federal este foarte recunoscător pentru protecţia exemplară de care se bucură minoritatea germană în România", a mai afirmat ministrul de la Berlin.

Prezent la eveniment, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a apreciat şi el tradiţia cooperării dintre cele două ţări şi a punctat că, "în ultimii ani, Republica Federală Germania a devenit cel mai important partener comercial al ţării noastre".

"Investiţiile realizate de firme germane în economia românească au creat peste 250 mii de locuri de muncă şi au adus prosperitate economică pentru cetăţenii României. Republica Federală Germania ne este un partener privilegiat şi în cadrul Uniunii Europene, împărtăşim poziţii similare care vizează consolidarea şi a rolului UE ca actor global. De asemenea, cooperăm strâns pentru concretizarea unor proiecte importante în format regional", a spus Corlăţean.

La concertul aniversar organizat la Ateneu de MAE şi Ambasada Germaniei au mai fost prezenţi ambasadorul Andreas von Mettenheim, secretarul de stat în Ministerul federal de interne, Christoph Bergner, care este şi copreşedintele Comisiei mixte guvernamentale româno-germane pentru probleme ale etnicilor germani din România, precum şi preşedintele Parlamentului landului Bavaria, Barbara Stamm.

Potrivit MAE român, Corlăţean a avut discuţii cu cei doi oficiali din Germania în care s-a pus accent "pe aderarea României la spaţiul Schengen şi cooperarea între autorităţi pentru sprijinirea minorităţii germane din România şi a comunităţii române din Germania".

Tratatul dintre România şi R.F. Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa a fost semnat la 21 aprilie 1992.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO