Westerwelle: Miza noului scrutin din Grecia este viitorul ţării în Europa şi în zona euro

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, afirmă că noul scrutin legislativ din Grecia va fi "un vot privind viitorul Greciei în Europa şi în zona euro", îndemnând alegătorii să îşi asume responsabilitatea, informează AFP.
Economica.net - mie, 16 mai 2012, 16:10
Westerwelle: Miza noului scrutin din Grecia este viitorul ţării în Europa şi în zona euro

„Poporul grec trebuie să ştie în legătură cu ce se pronunţă; este vorba de viitorul Greciei în Europa şi în zona euro”, afirmă ministrul liberal german.

Grecia va organiza din nou alegeri pe 17 iunie, dat fiind că actualele partide parlamentare nu au ajus la un consens privind formarea unui guvern care să respecte condiţiile stabilite de comun acord cu creditorii străini.

Aceste alegeri se vor desfăşura după mai puţin de două luni de la cele din 6 mai, în contextul avansării partidelor care contestă măsurile de austeritate cerute de creditorii ţării, UE, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Panos Kammenos şi liderul Partidului Comunist Elen, Aleka Papariga, au declarat presei la sfârşitul reuniunii că şefii de partid nu s-au pus de acord cu privire la un premier de consens. Potrivit dispoziţiilor legale, în lipsa unui acord privind un premier de consens, şeful statului trebuie să aleagă între preşedintele Curţii Supreme, cel al Curţii de Conturi şi cel al Consiliului de Stat pentru a-i încredinţa conducerea unui guvern ‘de serviciu’.

După cum au explicat liderii de partid la ieşirea din palatul prezidenţial, noul guvern interimar nu va putea lua nicio decizie relevantă cu privire la Uniunea Europeană sau NATO.

‘Va fi un guvern de tranziţie care nu va lua nicio iniţiativă nici în cadrul NATO, nici în Uniunea Europeană’, a explicat Aleka Papariga.

Aceasta ar putea afecta summitul NATO din 20 şi 21 mai, în care se va aborda aderarea Macedoniei, faţă de care Grecia se opune din cauza diferendului privind numele fostei republici iugoslave.

Joi se va constitui noul parlament, iar deputaţii aleşi la 6 mai vor depune jurământul, în timp ce vineri se va alege conducerea parlamentului. Odată constituite organele sale, noul parlament va avea o viaţă de numai câteva ore, deoarece, tot vineri, se aşteaptă ca preşedintele republicii să-l dizolve pentru a convoca alegeri.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
FBI percheziționează casa din Washington a oligarhului rus Oleg Deripaska
FBI percheziționează casa din Washington a oligarhului rus Oleg Deripaska
FBI derulează "activităţi de aplicare a legii" la locuinţa oligarhului rus Oleg Deripaska (foto) de la Washington, informează ...
Programul Comisiei Europene pentru 2022 include o iniţiativă privind un venit minim adecvat
Programul Comisiei Europene pentru 2022 include o iniţiativă privind un venit minim adecvat
Comisia Europeană a adoptat marţi programul de lucru pentru 2022, care stabileşte următoarele etape ale agendei sale ...
Ioana Mihăilă și George Cățean au primit avize negative din parte comisiilor parlamentare pentru funcțiile de miniștri ai Sănătății și Agriculturii
Ioana Mihăilă și George Cățean au primit avize negative din parte comisiilor parlamentare pentru funcțiile de miniștri ...
Ioana Mihăilă a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Sănătăţii din partea comisiilor de specialitate ...