Wizz Air: Creşterea preţului petrolului se va vedea în preţul biletelor în trei până la 12 luni

Specialiştii din industria aviatică se aşteaptă la o reducere a profiturilor companiilor aeriene pe fondul creşterii preţului la petrol, care va influenţa şi consumatorul final. Astfel, o creştere a petrolului se va reflecta şi în preţul biletului de avion, în general, cam în trei până la 12 luni, spune Owain Jones, chief corporate officer în cadrul Wizz Air. 
Andrada Ghira - sâm, 02 iun. 2018, 16:57
Wizz Air: Creşterea preţului petrolului se va vedea în preţul biletelor în trei până la 12 luni

Preţul petrolului a crescut treptat de anul trecut încoace, iar Bank of America vede un posibil preţ de 100 de dolari/baril în 2019. Afectate de ultimele creşteri vor fi şi companiile aeriene, dar şi pasagerii acestora. 

Ryanair, cea mai mare companie low-cost din Europa, a anunţat recent un profit record de 1,45 miliarde de dolari, însă din cauza creşterii preţului la petrol, dar şi a costurilor cu forţa de muncă, următorul an financiar va fi marcat de o scădere a profitului pentru prima dată în ultimii cinci ani. 

La polul opus, Wizz Air, care a ajuns cea mai mare companie aerienă pe plan local, a previzionat un profit în creştere cu 12-24% faţă de valoarea de 275 de milioane de euro înregistrată pentru anul financiar care s-a încheiat la 31 martie 2018. 

Întrebat de ECONOMICA.NET într-un interviu telefonic cum se va reflecta această creştere a preţului la petrol în tarfiul final al biletelor, Owain Jones, chief corporate officer în cadrul Wizz Air, spune că operatorul are o cotă de piaţă de peste 50% în România şi că sunt capabili să controleze piaţa şi să asigure preţuri „confortabile” pasagerilor.

„Scopul nostru este de a fi operatorul cu cele mai mici preţuri, păstrăm în continuare tarifele cât mai scăzute. Pentru alte companii aeriene, chiar și în România, creșterea prețului la petrol va fi o provocare”, mai spune Jones. 

Oficialul Wizz Air mai spune că această creştere a petrolului se va reflecta în preţul biletelor, în general, undeva între trei până la 12 luni. 

„Depinde foarte mult când are loc creşterea petrolului. Dacă ai o creştere a preţului în decembrie, atunci când e program de iarnă, companiile aeriene nu prea pot restrânge capacitatea pe care o au deja la vânzare, pentru a reduce din efecte. Dar ce vedem astăzi, la acest moment al anului, este că suntem capabili să restrângem capacitatea, şi alte companii trebuie să facă acelaşi lucru. Creşterea preţului la petrol duce la o disciplină mai mare în ceea ce priveşte capacitatea. Creşterea preţului la petrol şi restrângerea capacităţilor vor duce la creşterea tarifelor”, mai spune Owain Jones. 

IATA: Dacă preţul la petrol va depăşi pragul de 80 de dolari/baril, „va muşca mult” din profiturile companiilor 

Un semnal de alarmă a venit recent şi din partea directorului Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA), Alexandre de Juniac, care spune că ultimele creşteri ale preţului petrolului vor muşca semnificativ din profiturile companiilor aeriene anul viitor. 

Companiile aeriene încă raportează profituri solide pentru 2018, deşi nu la nivelul preconizat de IATA, mai spune de Juniac, citat de Reuters. În decembrie anul trecut, IATA estima profituri totale, la nivel global, de 38,4 miliarde de dolari, în creştere de la 34,5 miliarde de dolari în 2017, marcând astfel nouă ani de profit. Noile date vor fi date publicităţii luni, 4 iunie. 

Dacă preţul la petrol va depăşi pragul de 80 de dolari/baril, „va muşca mult”, spune de Juniac, din profiturile companiiilor. În prezent, preţul petrolului Brent se află la un record din ultimii trei ani, la 77 dolari/baril. 

Pentru a face faţă creşterii preţului la petrol, companiile aeriene, în special cele cu un bilanţ contabil stabil, au crescut procentul de hedging (n.r. – achiziţie în avans a combustibilului la un preţ stabilit, care nu se modifică, indiferent de cotaţii).

Te-ar mai putea interesa și
Premieră în România: serviciile de telemedicină intră în sectorul public
Premieră în România: serviciile de telemedicină intră în sectorul public
Telios Care, unul dintre principalii furnizori de servicii de telemedicină din România, va oferi, începând cu această lună, servicii medicale prin telemedicină pentru persoanele cu......
Viorel Ilie, fost ministru în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, numit director în ANRE – surse
Viorel Ilie, fost ministru în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, numit director în ANRE – surse
Viorel Ilie, fost ministru pentru Relația cu Parlamentul în Guvernele PSD, a fost numit director în cadrul Autorității ...
Rectificare bugetară pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi Ministerul Sănătăţii
Rectificare bugetară pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi ...
Rectificarea bugetară pe care o pregăteşte Executivul va fi pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. ...
Sondaj BNR – Băncile estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare pentru trimestrul 3
Sondaj BNR – Băncile estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare pentru trimestrul 3
Băncile estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare pentru trimestrul III, atât în cazul împrumuturilor ...