Wizz Air se aşteaptă la creşterea capacităţii de zbor în această vară, aproape de nivelul de dinaintea pandemiei

Wizz Air, compania aeriană low-cost din Ungaria, se aşteaptă în iulie şi august la o creştere a capacităţii de zbor între 90% şi 100% din nivelul de dinaintea pandemiei, pe fondul majorării cererii pentru călătorii în Europa, după atenuarea restricţiilor, transmit Reuters şi site-ul sharecast.com.
AGERPRES - mie, 28 iul. 2021, 15:17
Wizz Air se aşteaptă la creşterea capacităţii de zbor în această vară, aproape de nivelul de dinaintea pandemiei

Acţiunile Wizz Air au urcat cu 6%, la 4.927 penny, în urma previziunilor optimiste privind redresarea călătoriilor aeriene.

„Europa continentală este mult mai deschisă la călătorii şi, ca rezultat, cererea a reacţionat mult mai rapid şi mult mai robust pentru această vară”, a afirmat miercuri directorul general Jozsef Varadi pentru Reuters.

Compania low-cost EasyJet a confirmat săptămâna trecută că rezervările din Europa le depăşesc pe cele din Marea Britanie. Există informaţii că în următoarele zile Londra ar urma să-i excepteze de la carantină pe călătorii din UE vaccinaţi complet, ceea ce ar duce la majorarea cererii pentru călătorii.

În perioada aprilie – iunie 2021, capacitatea de zbor a Wizz a fost de 33% faţă de nivelul de dinaintea pandemiei, numărul total de pasageri fiind de 2,95 milioane. Pierderile nete s-au situat la 118,7 milioane euro, iar nivelul lichidităţii la 1,7 miliarde de euro.

Veniturile au urcat la 199 milioane euro, mai mult decât dublu faţă de 90,8 milioane euro în perioada aprilie – iunie 2020, în timp ce cheltuielile totale operaţionale au crescut cu 56%, la 307,7 milioane euro, de la 197,1 milioane euro în urmă cu un an.

Rivala Ryanair a estimat că se aşteaptă să transporte între 90 şi 100 de milioane de pasageri în exerciţiul financiar care se va încheia la 31 martie 2022, în creştere faţă de previziunile anterioare cuprinse între 80 şi 100 milioane de pasageri. Comparativ, în exerciţiul financiar încheiat în martie 2021, Ryanair a transportat 27,5 milioane de pasageri, în scădere semnificativă faţă de vârful de 149 milioane de pasageri înregistrat în exerciţiul anterior.

Pierderile de 273 milioane de euro înregistrate de Ryanair în trimestrul aprilie-iunie sunt puţin mai mici decât cele 283 milioane de euro prognozate de analişti.

Marţi, acţionarii Wizz Air au votat în favoarea planului ce prevede plata unui bonus de până la 100 de milioane de lire sterline (138 de milioane de dolari) directorului general Jozsef Varadi, dacă va îndeplini anumite obiective.

Conform planului de a crea valoare, Varadi va avea ca obiectiv dublarea preţului acţiunilor companiei în următorii cinci ani. Sunt de asemenea ţinte de mediu, sociale şi de guvernanţă ataşate condiţiilor pentru bonus. În ultimii cinci ani, preţul acţiunilor Wizz a urcat cu peste 200%.

Varadi, în vârstă de 55 de ani, este cofondatorul Wizz, listată la Bursa de la Londra. Compania, înfiinţată în 2003, s-a extins rapid de pe pieţele sale de bază din Europa de Est – Polonia, Ungaria şi România – în Marea Britanie, Italia şi alte pieţe din Europa Occidentală.

Wizz Air operează o flotă de 141 de aeronave Airbus A320 şi A321. În anul financiar care s-a încheiat pe 31 martie 2021, compania a înregistrat 10,2 de milioane de pasageri.

Te-ar mai putea interesa și
Florin Cîţu anunţă reluarea sprijinului pentru părinţi în cazul închiderii şcolilor din cauza COVID-19
Florin Cîţu anunţă reluarea sprijinului pentru părinţi în cazul închiderii şcolilor din cauza COVID-19
 Premierul Florin Cîţu a anunţat, marţi, că sprijinul financiar pentru părinţii care sunt nevoiţi să stea cu copiii acasă, în eventualitatea închiderii şcolilor din cauza creşterii......
ASF face angajări. Cum arată candidatul ideal pentru postul scos la concurs?
ASF face angajări. Cum arată candidatul ideal pentru postul scos la concurs?
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță că scoate la concurs un post de Specialist piețe reglementate în ...
Cîţu face anchetă la Ministerul Sănătăţii despre pregătirile pentru valul patru al pandemiei
Cîţu face anchetă la Ministerul Sănătăţii despre pregătirile pentru valul patru al pandemiei
Premierul Florin Cîţu a anunţat, marţi, că va cere cât mai rapid o anchetă privind modul în care Ministerul Sănătăţii ...
Faliment City Insurance. COTAR: Firmele de asigurare modifică legile RCA pentru a își mări profitul pe banii asiguraților. Economica a anunțat discuțiile pe lege încă de ieri seară. UNSAR reacţionează
Faliment City Insurance. COTAR: Firmele de asigurare modifică legile RCA pentru a își mări profitul pe banii asiguraților. ...
COTAR, organizația care adună mii de firme de transport rutier și peste 1.500 de service-uri, a emis un comunicat dur ...