Wizz Air se listează la bursa din Londra

Wizz Air, operatorul aerian low-cost, va anunţa planurile de listare la Bursa din Londra, astăzi, informează Reuters.
Economica.net - joi, 22 mai 2014, 06:51
Wizz Air se listează la bursa din Londra

Wizz Air şi-a planificat listarea a 50% din companie la Bursa de la Londra şi finalizarea tranzacţiei în iunie 2014, dar nu va acorda dividende noilor acţionari, a anunţat, joi, directorul general al companiei, Jozsef Varadi, într-o teleconferinţă cu presa din România, Polonia şi Marea Britanie, pe tema ofertei publice iniţiale.

‘Ne dorim ca 50% din acţiunile companiei să fie free-float (listate la bursă – n. r.) şi vrem să obţinem 200 de milioane de euro din această listare. Am planificat ca tranzacţia să se realizeze în iunie 2014. Acest business este bazat pe creştere, avem motive să credem că vom creşte în continuare, prin urmare nu avem o politică de acordare de dividende. Cel puţin, nu în acest moment’, a spus oficialul Wizz Air.

Potrivit acestuia, acţiunile listate vor fi noi, rezultate printr-o majorare de capital.

‘Această ofertă publică iniţială este destinată doar investitorilor instituţionali. Nu avem în plan o listare şi pe alte burse. Am ales Londra pentru că este o piaţă de capital de succes, cu o lichiditate mare. De aceste lucruri avem nevoie pentru business-ul nostru, iar Londra este cea mai potrivită’, a completat Varadi.

Întrebat în ce scop va fi folosită suma obţinută, oficialul companiei a răspuns: ‘În acest moment, este important să avem o structură financiară solidă, pentru a ne feri de posibile evoluţii negative ale pieţei’.

El a adăugat că Wizz Air nu are în plan achiziţia unui alt operator aerian. Wizz Air a anunţat, joi, că se va lista la bursa de la Londra, unde vrea să vândă noi acţiuni pentru 200 milioane de euro (273,3 milioane de dolari), potrivit Reuters.

Wizz Air vrea să folosească cei 200 milioane de euro pe care speră să-i obţină din oferta publică iniţială (IPO) pentru a-şi întări bilanţul şi a-şi finanţa expansiunea.

Wizz Air este cel mai mare operator de curse aeriene low-cost din Europa Centrală şi de Est. Compania aeriană, prezentă pe piaţa româneacă, a desemnat trei bănci, Barclays, Citigroup, JP Morgan şi Nomura pentru a gestiona oferta publică iniţială pentru listarea la Bursa de la Londra. Wizz Air, cu baza la Budapesta, fondată în 2003 de către directorul executiv Josepf Varadi, vrea să atragă astfel 200 de milioane de euro de la investitori.

Competitorii Wizz Air, Ryanair şi easyJest sunt deja listaţi la Bursă.

Wizz Air a avut venituri de 1 miliard de euro în exerciţiul fiscal finalizat la 31 martie 2014 şi a înregistrat un profit net de 89 de milioane de euro, în această perioadă.

Wizz Air va adăuga anul acesta nouă avioane Airbus A320 şi va ajunge la o flotă de 54 de aeronave. În plus, compania se aşteaptă ca primul său avion A321, cu o capacitate standard de 171 de locuri, să intre în flotă în 2016, iar toate avioanele Wizz ar putea fi înlocuite cu noul model până în 2024, a spus József Váradi, directorul general al operatorului.

Actualul model A320 are o capacitate standard de 138 de locuri.

Wizz Air se aşteaptă să ajungă la o flotă de 100 de avioane şi să transporte anual 30 de milioane de pasageri până în 2019.

Wizz Air a transportat anul trecut 13,5 milioane de pasageri la nivel internaţional, în creştere cu 12%, iar la nivelul României traficul a totalizat 3,2 milioane pasageri, în creştere cu 14%. Gradul mediu de încărcare al aeronavelor a fost de 86%. Wizz Air operează 300 de rute în 35 de ţări cu 46 de avioane Airbus A320.

Te-ar mai putea interesa și
Rata şomajului la nivel naţional era la finele lunii iunie 2021 de 3%
Rata şomajului la nivel naţional era la finele lunii iunie 2021 de 3%
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional era, la finele lunii iunie 2021, de 3%, mai mică decât cea din luna anterioară cu 0,06 puncte procentuale şi egală cu cea din iunie 2020,......
Ericsson: Europa riscă să nu mai poată recupera decalajul în cursa pentru 5G
Ericsson: Europa riscă să nu mai poată recupera decalajul în cursa pentru 5G
Furnizorii europeni de servicii de comunicații au nevoie de condiții egale cu ai celorlalți competitori în cursa pentru ...
Din 2026, în Oltenia vor mai rămâne trei grupuri pe cărbune în rezervă strategică – surse
Din 2026, în Oltenia vor mai rămâne trei grupuri pe cărbune în rezervă strategică – surse
Începând din 2026, la Complexul Energetic Oltenia, principalul producător de energie electrică din cărbune din România, ...
Peste două miliarde de euro investite în 14 ani de activitate în România de către NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor şi dezvoltator de malluri din Europa Centrală şi de Est
Peste două miliarde de euro investite în 14 ani de activitate în România de către NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor ...
NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor şi dezvoltator de centre comerciale din zona Europei Centrale şi de Est, a investit ...