WSJ: Economia Franţei se confruntă cu dificultăţi majore

La câteva ore după ce preşedintele Franţei, Francois Hollande, a apărut la televizor pentru a-i convinge pe francezi că deţine instrumentele necesare redresării economiei, datele publicate vineri arată dificultăţile masive cu care se confruntă: guvernul nu a reuşit să-şi îndeplinească ţinta de reducere a deficitului bugetar în 2012, iar consumul - principalul motor al economiei ţării - este în declin, se arată într-un articol apărut vineri în publicaţia 'Wall Street Journal' (WSJ).
Economica.net - vin, 29 mart. 2013, 13:08
WSJ: Economia Franţei se confruntă cu dificultăţi majore

Deficitul Franţei, a doua mare economie a zonei euro, a scăzut anul trecut la 4,8% din PIB, faţă de 5,3% din PIB în 2011, dar peste ţinta de 4,5% anunţată de Francois Hollande. Deficitul mai mare decât se estima în 2012 face mai dificilă anunţarea unor ţinte mai dure de reducere a deficitului. Preşedintele Franţei a admis deja că obiectivul de a ajunge anul acesta la un deficit de 3% din PIB nu va fi îndeplinit şi a anunţat că estimează un deficit aproape de 3,7% din PIB.

Guvernul de la Paris are nevoie de asemenea ca economia să înregistreze creştere, pentru a ajuta la redresarea finanţelor publice. După o scădere a Produsului Intern Brut în ultimele trei luni din 2012, datele publicate vineri de Institutul de statistică (Instat) arată că declinul va continua probabil anul acesta, după ce cheltuielile de consum au scăzut pentru a doua lună consecutiv în februarie.

După mai puţin de un an de când a preluat mandatul, planurile lui Francois Hollande de reducere a deficitului şi de redresare a economiei au eşuat. Guvernul dă vina pe problemele din zona euro pentru o mare parte din dificultăţile cu care se confruntă Franţa, şomajul ajungând la 10,6%, cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani.

Guvernul a răspuns la înrăutăţirea situaţiei economiei majorând taxele cu şapte miliarde de euro pentru a încerca să limiteze dificultăţile cu care se confruntă finanţele publice. Dar, susţine ministrul francez de finanţe, Pierre Moscovici, dacă guvernul nu ar fi adoptat astfel de măsuri, deficitul ar fi depăşit 5,5% din PIB. Alte majorări de taxe de 20 miliarde de euro au fost introduse de la începutul acestui an.

Dar acum există dovezi că majorările de taxe afectează puterea de cumpărare, Instat anunţând scăderea cheltuielilor de consum anul trecut, pentru prima dată din 1984. Gospodăriile şi-au redus cheltuielile pentru a doua lună consecutiv în februarie, iar nivelul cheltuielilor a fost tot atât de redus ca în iunie 2010.

Datele Insee arată că datoria publică ca procent din PIB a crescut peste limita de 90%, ajungând la 90,2% la sfârşitul anului trecut.

Economia franceză a stagnat în ultimii doi ani, iar rata şomajului a crescut timp de 19 luni consecutiv până la nivelul de 10,6%, un nivel fără precedent după 1999. În pofida situaţiei grave în care se află economia, Hollande a evitat să introducă tăieri de cheltuieli cum au făcut alte state europene, iar joi a subliniat că nu va adopta această cale chiar dacă Franţa va rata în acest an ţinta de deficit de 3% din PIB.

La sfârşitul anului trecut, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a menţinut ratingul suveran al Franţei la ‘AAA’, cel mai bun calificativ, însoţit însă de o perspectivă negativă, ceea ce înseamnă că o retrogradare este posibilă în cursul anului următor.

Fitch, deţinută de o companie franceză, este singura din cele trei mari agenţi de rating care acordă în prezent Franţei un rating ‘AAA’. Fitch a anunţat că intenţionează să ia o decizie cu privire la perspectiva negativă atribuită ratingului Franţei în cursul anului 2013, avertizând că există peste 50% şanse pentru o retrogradare.

O eventuală decizie de retrogradare va fi studiată în funcţie de ritmul şi amploarea reformelor economice, de respectare a obiectivelor de reducere a deficitului şi de evoluţia crizei din zona euro.

În noiembrie 2012, Moody’s a decis să retragă Franţei calificativul de top ‘AAA’ după ce Standard and Poor’s a luat o decizie similară în luna ianuarie.

Te-ar mai putea interesa și
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de 50 de bani să le fie ridicate de RetuRo, administratorul Sistemului de......
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite continuă să se confrunte joi cu efectele furtunii cu intensitate record din această săptămână, ...