WSJ: Europa de Est, de vânzare: de la studiouri de film în Polonia la CFR Marfă şi Poşta în România

Tot mai mulţi investitori văd Europa Centrală şi de Est drept o regiune plină de oportunităţi, alternativă la pieţele emergente "tradiţionale" precum Brazilia sau Asia, ţările din zonă oferind spre privatizare active diverse, de la studiouri de film în Polonia la CFR Marfă şi Poşta în România.
Economica.net - Dum, 19 mai 2013, 15:44
WSJ: Europa de Est, de vânzare: de la studiouri de film în Polonia la CFR Marfă şi Poşta în România

În ochii a tot mai mulţi profesionişti în domeniul investiţiilor şi administrării averilor, regiunea Europei Centrale şi de Est oferă oportunităţi variate, de la obligaţiuni guvernamentale la cluburi sportive şi studiouri de film, scrie Wall Street Journal (WSJ).

La sfârşitul anului trecut, guvernul polonez a scos la licitaţie două studiouri care se ocupă cu filme de animaţie şi documentare, la preţuri de 100.000-200.000 de dolari.

Studiourile din Polonia par însă „mărunţişuri” comparativ cu activele scoase la vânzare de alte guverne. În România, guvernul a încercat să vândă compania naţională de transport feroviar de mărfuri pentru 81 milioane de dolari, în timp ce compania naţională de poştă este de vânzare pentru 112 milioane de dolari, notează WSJ, ilustrând privatizarea CFR Marfă printr-o imagine cu un tramvai al liniei 32 din Bucureşti.

Turcia caută un investitor interesat să preia în administrare peste 1.200 de mile (aproximativ 2.000 de kilometri) de autostrăzi.

„Lista poate continua la nesfârşit deoarece guvernele din această regiune derulează programe agresive de privatizare, care includ centre de sănătate, producători de ceramică şi chiar o fermă de animale”, notează WSJ.

Vânzările de acest tip sunt, „desigur”, încărcate cu riscuri şi dificultăţi pentru investitorii străini, continuă publicaţia americană. Randamentul scăzut oferit în alte părţi ale lumii, precum câştigul de 2% asociat titlurilor de Trezorerie SUA, creşte însă interesul investitorilor pentru Europa Centrală şi de Est, spun analiştii.

Astfel, majoritatea ţărilor din regiune nu au probleme în privinţa atragerii capitalului. În ianuarie, o emisiune de obligaţiuni de 1 miliard de dolari cu maturitatea la 10 ani efectuată de Polonia a atras oferte de 5 ori mai mai din partea investitorilor, iar o operaţiune de finanţare de 750 milioane euro desfăşurată de România a fost suprasubscrisă de peste 4 ori, aminteşte WSJ.

Pentru mulţi investitori, Europa de Est, cu oportunităţi pentru investiţii, datorii scăzute şi un cost redus al forţei de muncă, pare mai atractivă decât vestul continentului, împotmolit în criza datoriilor de stat şi o recesiune prelungită.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O companie sud-coreeană va investi 810 milioane de dolari într-o uzină de componente de baterii în Ungaria
O companie sud-coreeană va investi 810 milioane de dolari într-o uzină de componente de baterii în Ungaria
Grupul sud-coreean EcoPro BM intenţionează să construiască o uzină în Ungaria care va produce catozi utilizaţi în ...
Mai multe gaze de la Petrom? Compania estimează reducerea declinului zăcămintelor și mizează pe  rezerve de 50 de miliarde de metri cubi în Marea Neagră
Mai multe gaze de la Petrom? Compania estimează reducerea declinului zăcămintelor și mizează pe  rezerve de 50 de miliarde ...
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din sud-estul Europei mizează pe o scădere a declinului natural ...
Cresc accizele şi la bere, gaze şi energie electrică
Cresc accizele şi la bere, gaze şi energie electrică
Nivelul accizelor va creşte uşor anul viitor pentru aproape toate categoriile de produse, singura excepţie fiind ţigaretele, ...