WSJ: Grecii îşi pun speranţele într-un călugăr care ar fi prezis acum trei decenii criza ţării

Tot mai mulţi greci merg în pelerinaj la mormântul unui călugăr foarte respectat, care ar fi prezis în urmă cu aproape trei decenii că Grecia va trece în viitor printr-o "mare distrugere şi confuzie", urmată de foamete şi tulburări politice, scrie Wall Street Journal (WSJ).
Economica.net - mie, 05 dec. 2012, 13:04
WSJ: Grecii îşi pun speranţele într-un călugăr care ar fi prezis acum trei decenii criza ţării

Credincioşii afirmă că viziunea sumbră a ascetului Paisios cel Bătrân se referea la dificultăţile prin care trece în prezent Grecia încărcată de datorii. Interesul pentru călugăr a crescut în ultima perioadă, în contextul încercărilor populaţiei de a înţelege criza severă prin care trece ţara.

Paisios cel Bătrân şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii la Muntele Athos, un centru al creştinismului ortodox din nord-estul Greciei, unde a murit în 1994, la vârsta de 70 de ani.

În zilele de sâmbătă, sute de pelerini aşteaptă la rând pentru a se ruga la crucea de lemn de la mormântul călugărului. Credincioşii cer ajutor pentru găsirea unui loc de muncă, plata facturilor şi pentru a trece cu bine peste tulburările sociale care le-au dat viaţa peste cap.

„Paisios a prezis multe lucruri, iar profeţiile sale se adeveresc. A prevestit criza. Dar a spus că lucrurile se vor îmbunătăţi, că vom trece peste şi prosperitatea va reveni. A ajutat mulţi oameni”, a afirmat Costas Katsaounis, un ofiţer de 41 de ani, aflat în vizită la mormântul călugărului.

Faima lui Paisios cel Bătrân este asemănătoare, în anumite moduri, cu cea a lui Michel de Notredame, cunoscut ca Nostradamus, un farmacist în Franţa în secolul XVI despre care se afirmă că ar fi prezis toate evenimentele importante, de la ascensiunea lui Hitler la atacurile teroriste de la 11 septembrie.

„Figurile precum Paisios reprezintă şamanul, magicianul tribului. Sunt încarnarea unei puteri invizibile”, spune Alexandra Koronaiou, sociolog la Universitatea de Ştiinţe Sociale şi Politice din Atena.

Cu economia în al cincilea an de recesiune, un şomaj ce trece de 25% şi cu cu dificultăţi la asigurarea hranei chiar şi în rândul familiilor din clasa de mijloc, mulţi greci au senzaţia că societatea lor se află pe marginea abisului şi caută astfel consolare.

„Când se produce un eveniment care aduce o întreagă ţară în genunchi, oamenii caută o explicaţie religioasă. Caută sprijin din zona supranaturalului”, a afirmat Vasilios Makrides, profesor de studii religioase şi specialist pentru creştinătatea ortodoxă la Universitatea Erfurt din Germania.

Interesul puternic al grecilor a condus la o explozie a orice este legat de călugăr. Figura acestuia apare pe pliante cu mesaje şi alte materiale.

De asemenea, librăriile au la vânzare zeci de titluri în legătură cu Paisios cel Bătrân, de la învăţăturile spirituale ale acestuia la comentarii despre orice, de la venirea apocalipsei la recucerirea de către Grecia a oraşului Constantinopole (actualul Istanbul), în trecut capitala Imperiului Bizantin.

„Se vând ca pâinea caldă. Chiar şi ateii încep să le citească. Dă oamenilor curaj să reziste dificultăţilor care urmează”, a arătat Ionnis Aivaliotis, angajat la o librărie cu tematică religioasă în centrul Atenei.

Există chiar şi un ghid de dietă – călugărul a fost foartpe slab – şi o carte pentru copii, „Odată ca niciodată, copii, a fost Paisios cel Bătrân”.

În ultimii doi ani, cotidianul conservator Dimokratia a vândut 350.000 de copii ale unor titluri tratând subiecte legate de călugăr, de la compilaţii ale profeţiilor la opinii referitoare la educaţie. Alte publicaţii au scris despre miracolele acestuia.

Paisios cel Bătrân s-a născut în 1924 în Anatolia (Turcia), numele său înainte de a se călugări fiind Arsenios Eznepedis. Chiar şi în timpul vieţii era bine cunoscut în cercurile religioase, atrăgând credincioşi la Muntele Athos pentru sfaturi şi îndrumare spirituală.

Recentul interes al grecilor a declanşat însă şi o reacţie a scepticilor şi avertismente din partea unor conducători ai Bisericii Ortodoxe a Greciei.

„Oamenii caută un sprijin, dar unii reacţionează exagerat. Îl transformă într-un fel de profet. Nu înseamnă că tot ce a spus este corect”, a afirmat Vasilios Havatzas, şeful activităţilor caritabile din Atena ale Bisericii.

O dovadă clară a susţinerii largi de care se bucură Paisios cel Bătrân, a fost produsă de poliţia din Grecia, care a arestat un tânăr de 27 de ani pentru că a creat o pagină de Facebook unde a luat în glumă credinţa grecilor în miracolele şi profeţiile călugărului. Tânărul a fost acuzat de blasfemie şi insulte aduse religiei. Acuzaţia de blasfemie a fost ulterior retrasă.

Tânărul arestat a afirmat că a folosit Facebook pentru a critica comercializarea călugărului şi a mesajului acestuia.

Multe dintre profeţiile lui Paisios rezonează în rândul populaţiei.

„Poporul va fi atât de dezamăgit de politicienii celor două mari partide, încât se vor sătura de ei”, este una dintre profeţiile călugărului care s-a adeverit. Cele două partide mari din Grecia au pierdut puternic din susţinerea populaţiei, fiind învinuite de criza prin care trece ţara.

Unele dintre remarcile lui Paisios cel Bătrân fac aluzie la conspiraţii – printre acestea că lumea ar fi condusă de o cabală formată din cinci oameni. Călugărul a prezis şi victorii pentru Grecia, afirmând că va învinge Turcia, va conduce Constantinople şi va controla părţi din Albania.

„Oamenii sfinţi ca Paisios cel Bătrân se nasc odată la o mie de ani. A fost un dar de la Dumnezeu şi Fecioara Maria pentru umanitate”, crede Nikolaos Zournatzoglou, autorul unei cărţi în care sunt strânse profeţii ale călugărului.

În localitatea Souroti, la peste 30 de kilometri de Salonic, pelerinii sosesc cu autobuzele sâmbăta pentru a vizita mormântul lui Paisios. Tineri şi bătrâni se roagă şi fac poze. Unii iau o frunză de busuioc dintr-o plantă care creşte lângă crucea simplă din lemn aflată la mormânt, scrie WSJ.

Ulterior, într-un magazin de suveniruri deschis în subsolul bisericii din Souroti, vizitatorii pot cumpăra vederi, plăci şi imagini cu Paisios cel Bătrân, precum şi cărţi despre acesta, pe lângă icoane, cruci şi alte materiale religioase.

Te-ar mai putea interesa și
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ciocolată şi batoane de ciocolată, cu 2% mai mult faţă de 2022 (852.000......
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...