WWF cere salvarea ultimelor păduri virgine din România

WWF România lansează, alături de ambasadorii şi susţinătorii organizaţiei, campania „Salvaţi pădurile virgine”, cu scopul de a pune sub protecţie cele 250.000 de hectare de păduri virgine din ţara noastră, printre ultimele din Europa. Peste 80% dintre pădurile virgine din România nu au, în prezent, nicio formă de protecţie şi sunt în pericolul de a fi distruse în mod legal.
Economica.net - mar, 25 oct. 2011, 15:10

„Deși salvarea pădurilor şi conservarea biodiversităţii din ţara noastră reprezintă o misiune importantă, putem afirma că prioritatea 0 a acestei misiuni o constituie pădurile virgine. Această parte a naturii nu va putea fi reconstruită niciodată şi, odată pierdută, rămâne pierdută pentru totdeauna. Având în vedere că suntem printre ultimii europeni care ne mândrim cu o asemenea comoară, este obligaţia noastră morală de a păstra aceste ţinuturi intacte şi de a lăsa o bucăţică de sălbăticie şi copiilor noştri”, a declarat Magor Csibi, Director WWF România.

Europa şi-a distrus pădurile virgine. Noi încă mai avem.

Motivele principale pentru care padurile virgine au supravieţuit în trecut sunt inaccesibilitatea lor şi valorea economica scazuta a lemnului provenit din arborii batrani. Astăzi, însă, pădurile virgine sunt mai vulnerabile ca niciodată, în faţa presiunilor economico-sociale precum: cererea tot mai mare de lemn pe piaţă, diversificarea formei de proprietate legată de obiectivele economice ale noilor proprietari, dar şi construcţia de noi drumuri, care facilitează accesul spre pădurile până acum ferite de pericol, transmite WWF.

Pădurile virgine sunt ultimele zone în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără niciun fel de intervenţie umană. Aceste păduri sunt ecosisteme stabile, în care trăiesc până la 13.000 de specii.

WWF consideră că aceste păduri, care reprezintă 65% din pădurile virgine rămase în Europa (exceptând Rusia), sunt bunuri cu valoare de patrimoniu pentru țara noastră și pentru Europa. Valoarea acestor păduri sub aspect științific, peisager, educativ, ecoprotectiv și al biodiversității, este agreată de toții practicienii, specialiștii și cercetătorii din domeniu și din domeniile înrudite.

Din cauza gospodăririi iraţionale din ultimele decenii, pădurile virgine au dispărut în ţările dezvoltate, iar în ecoregiunea Dunăre-Carpaţi ele constituie mai puţin de 0,3 % din suprafaţa totală. Şi totuşi, în România încă mai avem păduri virgine. Eco-regiunea carpatică încă mai găzduieşte 322 000 hectare de astfel de păduri, dintre care marea majoritatea sunt în România.

Cu toate că ne mândrim cu cea mai întinsă suprafaţă de păduri virgine din regiune, doar 18% au un oarecare statut de protecţie, prin faptul că sunt incluse în arii protejate, şi un procent şi mai mic se bucură de protecţie integrală.

Petiţia WWF pentru salvarea pădurilor virgine

Salvarea pădurilor virgine stă în asigurarea statutului de protecţie integrală. Un statut pe care l-ar primi imediat ce autorităţile ar schimba încadrarea lor, din „păduri de protecție” (în care se poate interveni şi pentru extragerea materialului lemnos) în „păduri strict protejate` şi ar accepta să le ofere compensaţii celor care deţin aceste păduri şi care nu le vor mai putea valorifica.

WWF a înaintat o scrisoare Ministerului Mediului şi Pădurilor, prin care solicită „luarea unor măsuri urgente pentru protejarea eficientă a ultimelor păduri virgine ale României, respectiv asigurarea cadrului legislativ pentru protecția lor și asigurarea de fonduri pentru plăţi compensatorii către proprietarii privați de pădure”.

Totodată, WWF lansează o campanie prin care îşi propune să spună povestea pădurilor virgine, pe care cu toţii putem şi avem datoria de a le păstra. WWF a creat, în acest sens, o petiţie care solicită Ministerului Mediului şi Pădurilor, garantul şi reprezentantul mediului în Guvernul României, să ia măsurile necesare pentru protejarea acestor păduri, în cel mai scurt timp. Petiţia poate fi semnată pe site-ul campaniei, www.padurivirgine.ro, care pune la dispoziţie toate informaţiile referitoare la demersul WWF.

„Ne aşteptăm ca iniţiativa noastră să fie susţinută nu numai de oamenii care îşi doresc un viitor sustenabil, dar şi de autorităţi, de care depinde, practic, rezolvarea aceastei probleme. Putem să obţinem o protecţie de 100% pentru pădurile virgine, însă avem nevoie de interesul şi de implicarea tuturor oamenilor la care va ajunge mesajul nostru”, a adăugat Magor Csibi, Director WWF România.

WWF a iniţiat lupta pentru salvarea pădurilor virgine cu sprijinul IKEA și Lafarge, având alături partenerii: Antena 3, Europa FM, Discovery Channel și Totb. Demersul WWF utilizează experiența practică a organizației și studiile Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice. Campania de publicitate este realizată pro-bono de agenţia Headvertising.

Cauza pădurilor virgine este susţinută de ambasadorii WWF: Ada Condeescu, Mihaela Rădulescu, Ştefan Copot, Bogdan Dumitrache, Moise Guran, Dani Oţil, şi Alexandru Tomescu.

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...