Yenul, la minimul ultimilor patru ani faţă de dolarul american

Cursul de schimb al yenului a trecut vineri pragul de 101 unităţi faţă de dolar, urcând la maximul ultimilor 4 ani, după o depreciere de peste 20% în ultimele şase luni, pe fondul planului de sprijinire a exporturilor desfăşurat de guvern şi banca centrală.
Economica.net - vin, 10 mai 2013, 09:14
Yenul, la minimul ultimilor patru ani faţă de dolarul american

Yenul a scăzut vineri cu 0,7%, cursul urcând la 101,27 yeni pe dolar, după ce a atins un maxim de 101,37 unităţi, cea mai slabă valoare înregistrată de valuta japoneză din aprilie 2009, potrivit Bloomberg.

Faţă de euro, yenul a coborât cu 0,5%, la 131,84 unităţi pentru un euro.

Declinul de vineri a fost determinat de speculaţiile din piaţă că investitorii locali migrează spre active străine în căutarea unor randamente mai bune, în contextul programului de stimulare a economiei derulat în ultimele luni de guvernatorul băncii centrale, Haruhiko Kuroda şi premierul Shinzo Abe.

Celelalte monede din regiunea Asia-Pacific înregistrează de asemenea scăderi, inclusiv în Australia şi Coreea de Sud.

În această săptămână, yenul a scăzut cu 2,3% faţă de dolar şi cu 1,6% în raport cu euro. Moneda unică europeană a coborât cu 0,7% faţă de dolarul SUA.

Media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg arată că deprecierea yenului ar putea continua pentru tot restul anului, cu un curs de 104 unităţi la sfârşitul lui 2013.

Yenul a coborât cu peste 21% în ultimele 6 luni, situaţie care a atras nemulţumirea oficialilor din alte ţări, care sunt îngrijoraţi de scăderea competitivităţii propriilor exporturi.

Ministrul sud-coreean al Finanţelor a declarat în luna aprilie că deprecierea yenului are „un impact semnificativ” asupra economiei Coreei de Sud, mai grav decât ameninţările Coreei de Nord.

Speculaţiile din piaţă că autorităţile de la Seul ar putea reacţiona prin măsuri menite să deprecieze moneda naţională, wonul, au determinat deprecierea acesteia vineri cu 1,4%, la 1.106 unităţi pentru un dolar.

Banca centrală din Australia a coborât marţi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 2,75%, un nou minim istoric, acuzând nivelul „neobişnuit de ridiat” al dolarului australian.

Moned australiană a înregistrat în această săptămână cel mai abrupt declin din ultimele 12 luni, de 2,7%, fiind aproape de paritate faţă de dolarul SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...