Legea dării în plată: Debitorii vor primi gratuit modele de notificare a băncilor, nu mai au nevoie de avocaţi

05 05. 2016
money_house_signing_74865500_51637000

„Marţi, 10 mai, începând cu ora 15:00 la Camera de Comerţ şi Industrie a României, bd. Octavian Goga nr. 2-4, împreună cu prof. Piperea vom explica toţi paşii de urmat, vom prezenta inclusiv draftul de notificări care trebuie făcute pentru darea în plată”, spune deputatul PNL, Daniel Zamfir.

Avocatul Gheorghe Piperea precizează că legea este facută în aşa fel încât să nu fie nevoie de avocaţi pentru aplicarea sa, şi nici de norme metodologice, formulare de cereri şi acţiuni, proceduri notariale speciale, tarife sau onorarii minimale etc. „La dezbatere voi pune la dispoziţie modele de notificări şi cereri, tipuri de calculaţii şi estimări de costuri ale notificării sau ale autentificării contractului de dare în plată şi, respectiv, ale acţiunii pentru obţinerea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic, toate elaborate de echipa mea”, a declarat Gheorghe Piperea.

Notificările, în jur de 4-5 modele pentru ca atâtea situaţii distincte a identificat echipa lui Piperea, explicaţiile şi clarificările vor fi oferite cu titlu gratuit pentru ca cei care apelează la darea în plată să nu cheltuie bani cu avocaţii. Cel puţin două situaţii fără echivoc se identifică din start: situaţia celor deja executaţi şi evacuaţi care au poprire pe venituri şi cei care vor să îşi dea de acum încolo casa în plată.

De asemenea, într-o postare pe pagina de Facebook, Piperea precizează că el sau echipa lui nu va prelua nici un astfel de caz.

Practic, din momentul înregistrării notificării de dare în plată/stingere a datoriei celui executat şi evacuat, efectele contractului sunt îngheţate; eventualele executări silite aflate în curs sunt, şi acestea, întrerupte prin formularea notificării.

Timp de şase luni cel puţin (cât ar putea dura un proces pentru obţinerea unei decizii de noconstituţionalitate într-o instanţă normală), banca nu va încasa nimic de nicăieri, după cum explică Daniel Zamfir. După obţinerea excepţiei de neconstituţionalitate banca va pute ataca la Curtea Constituţională legea pe fiecare caz individual. „Din câte ştiu însă, CCR nu a dat cinci decizii similare pe baza aceeaşi legi, speţe”, spune Zamfir.

Deputatul este sigur că vor exista foarte multe bănci dornice să negocieze cu clienţii care mai au surse de venit şi nu doresc să îşi piardă imobilul rezidenţial. Cu atât mai mult cu cât, prin această negociere, băncile obţin oricum mai mult decât din vânzarea la pachet a creditelor neperformante către recuperatorii de creanţe.

Legea dării în plată va intra în vigoare la data de 13 mai.