Zece ponturi pentru a creşte autonomia bateriei telefonului tău

Cei mai mulţi utilizatori de smartphone se plâng de autonomia scăzută a bateriei, iar producătorii nu au găsit o soluţie pentru această problemă.
laurentiu.matache - mar, 21 feb. 2012, 09:08

Anul trecut în România s-au comecializat peste 700.000 de telefoane inteligente, iar pentru 2012 se estimează un volum de 900.000 de unităţi. Dacă producătorii nu au venit cu o soluţie favorabilă, iată câteva sfaturi pentru a creşte autonomia.

Există câteva sfaturi pentru utilizatorii de smartphone-uri care doresc să sporească autonomia bateriei dispozitivelor inteligente. Majoritatea se referă la utilizarea moderată a funcţiilor şi la protejarea telefonului care consumă rapid resursele de putere. Iată câteva sfaturi oferite de Gabriel Pereş, sales director la Flanco:

  • În primul rând, deşi poate suntem tentaţi să folosim 3, 4, 5 aplicaţii în acelaşi timp  – e-mail, browser, aplicaţie de Facebook şi Bluetooth, telefonul va consuma resurse dedicate pentru fiecare dintre acestea, ceea ce reduce semnificativ durata de funcţionare a telefonului. Este indicat să folosim funcţiile pe rând, pentru că oricum putem lucra mai concentraţi pe doar una dintre aplicaţii. Mai mult, recomandăm ca unele funcţii specifice, care sunt utile doar în anumite situaţii, să rămână nepornite până când avem nevoie ele: spre exemplu, Bluetooth şi GPS.
  • Luminozitatea ecranului este un alt aspect care consumă destul de multe resurse, mai ales în cazul în care smartphone-ul beneficiază de un ecran generos. Diminuaţi gradul de luminozitate a ecranului şi autonomia va creşte semnificativ. Unele sisteme de operare (de ex iOS) permit ajustarea automată a luminozităţii folosind un senzor special (pus pe faţa telefonului care adaptează lumina ecranului în funcţie de cea înconjurătoare).
  • Background-urile animate consumă, de asemenea, multă putere. Cu cât cereţi mai mult de la propriul smartphone, cu atât mai multe resurse va utiliza.
  • Vibraţiile sunt un alt element care diminuează autonomia telefonului. Porniţi funcţia de vibraţii doar când situaţia o cere – într-o întâlnire, spre exemplu; în restul timpului folosiţi ringtone-ul obişnuit al telefonului, care consumă mult mai puţină energie decât vibraţiile. Pentru cei pasionaţi de jocuri trebuie ştiut că unele jocuri folosesc vibraţiile pentru a sublinia anumite efecte din joc. Dacă dezactivaţi vibraţiile şi din jocuri, bateria telefonului va ţine mai mult.
  • În timpul deplasărilor, când nu folosim telefonul (un drum mai lung până la birou; o excursie de o zi etc), este indicat să oprim funcţia de wi-fi. Altfel, wi-fi-ul va căuta continuu o reţea, ceea ce reduce autonomia semnificativ. Aceeaşi recomandare este valabilă şi pentru funcţia Bluetooth, dacă nu aveţi un handsfree pe Bluetooth, puteţi să-l ţineţi oprit tot timpul pentru a mai salva baterie.
  • Serviciile precum e-mail-ul, widget-urile de Facebook, Twitter sunt setate să se sincronizeze automat; dacă reducem frecvenţa de sincronizare, putem creşte durata de viaţă a bateriei cu până la 50%. O altă recomandare, pentru cei care folosesc serviciul de e-mail pe mobil, este să-şi seteze verificarea e-mail-ului o dată pe oră sau chiar mai rar (aceasta dacă nu este foarte important să-l primească  în timp real). Valoarea default este de 15 minute la anumite telefoane şi consumă destul de mult din capacitatea bateriei.
  • Aplicaţiile de tip messeging (ex.: Yahoo Messenger), dacă sunt lăsate să ruleze în background şi sunt conectate la server, vor face trafic aproape continuu, scurtând foarte mult durata de viaţă a bateriei. De asemenea, şi jocurile care solicită o conexiune de internet pot să rămână în background pentru a primi diverse schimbari de status din joc şi astfel cresc consumul de baterie.
  • Dacă telefonul dumneavoastră are multe aplicaţii care fac trafic (ex.: Facebook, Twitter, Yahoo, etc) şi dispuneţi acasă şi de o conexiune WiFi, este mai bine pentru bateria telefonului dacă traficul se face prin WiFi decât prin 3G.
  • Smartphone-urile Android beneficiază şi de funcţia Power Saver Mode, care previne actualizarea aplicaţiilor în mod automat, reduce luminozitatea ecranului, dezactivează animaţiile de pe ecran şi opreşte vibraţiile. Utilizaţi această funcţie şi folosiţi bateria pentru un timp mai îndelungat.
  • În timp, bateria, după mai multe cicluri de încărcare/descărcare îmbătrâneşte şi ţine din ce în ce mai puţin. Din acest motiv, se recomandă schimbarea ei o dată la câţiva ani. Tot din acest motiv, dacă încărcaţi bateria până la 100% măcar din când în când, va scădea numărul de încărcări necesare, pe o perioadă mai lungă timp.
Te-ar mai putea interesa și
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România în portul Constanța, va pune la......
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...