Zeci de mii de bulgari manifestează împotriva sărăciei şi corupţiei

Zeci de mii de bulgari au manifestat duminică, în întreaga ţară, în semn de protest faţă de sărăcie şi corupţie, cerând introducerea unui control din partea societăţii civile asupra instituţiilor statului, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 24 feb. 2013, 15:47
Zeci de mii de bulgari manifestează împotriva sărăciei şi corupţiei

Peste zece mii de manifestanţi au defilat la Sofia, potrivit unei estimări AFP, agitând steagul naţional şi scandând sloganuri ca „Mafia”, „Partidele, afară” sau „Suntem mulţi, suntem puternici”. Poliţia nu a furnizat date cu privire la nivelul participării.

Protestatarii purtau banderole care proclamau „Unitate împotriva jafului” sau „Stop mafiei”.

Preşedintele Rosen Plevneliev, care s-a prezentat în faţa manifestanţilor, a fost primit cu fluierături, în timp ce le mulţumea pentru „poziţia lor civilă activă”.

El a invitat reprezentanţi ai manifestanţilor, alături de cei ai sindicatelor şi patronatelor, să „discute probleme importante în faţa ţării”, începând de săptămâna viitoare, la preşedinţie.

Guvernul a demisionat miercuri sub presiunea străzii, iar Plevneliev urmează să formeze un Cabinet de tehnocraţi însărcinat cu organizarea alegerilor anticipate, în primăvară.

Manifestaţii au avut loc duminică în aproximativ 30 de oraşe din ţară, dintre care cea mai importantă a fost organizată la Varna (est), la care au particpat câteva zeci de mii de persoane, potrivit presei locale.

În al doilea cel mai important oraş din ţară, Plovdiv (sud), unde au defilat aproximativ 10.000 de persoane, un exemplar al Constituţiei a fost ars.

Manifestanţii au reclamat, din nou, o nouă Constituţie, care să garanteze „o participare mai activă a societăţii civile în cadrul intituţiilor de stat”.

O creştere importantă a valorii facturilor la energie electrică, în această cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană (UE), se află la originea protestelor declanşate în urmă cu 15 zile. Este vorba despre cele mai mari mitinguri organizate în Bulgaria, fără participarea partidelor politice. Manifestanţii s-au organizat pe reţele de socializare.

Te-ar mai putea interesa și
România va participa la programul comun al statelor UE de achiziționare de obuze pentru Ucraina
România va participa la programul comun al statelor UE de achiziționare de obuze pentru Ucraina
Un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, au convenit luni să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le......
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat, luni, 400 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului de energie nucleară
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului ...
Companiile Nuclearelectrica și Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) anunță semnarea unui emorandum de înțelegere ...
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început eliberarea de adeverinţe pentru solicitanţii ...