Zeci de producători germani sunt suspectaţi că au vândut ouă bio care nu respectau specificaţiile

Mai multe zeci de ferme agricole germane sunt suspectate că au vândut ouă sub apelativul bio sau crescut în aer liber, deşi nu respectau specificaţiile, a dezvăluit luni ministrul Agriculturii. "Autorităţile judiciare din Saxonia inferioară (nord) anchetează fermele suspectate de fraude la vânzarea ouălelor bio sau de aer liber", a explicat Holger Eichele, purtătorul de cuvânt al ministerului, în cadrul unei conferinţe de presă.
Economica.net - mar, 26 feb. 2013, 10:26
Zeci de producători germani sunt suspectaţi că au vândut ouă bio care nu respectau specificaţiile

Ancheta, care vizează conform presei germane 200 de ferme, din care trei sferturi se află în Saxonia inferioară, „a început în 2011 şi se va încheia în curând”, a precizat Eichele.

Crescătorii nu au respectat mai ales limita fixată pentru numărul de pui pe metru pătrat şi normele privind creşterea în aer liber sau în cuşti.

„Dacă acuzaţiile se vor verifica, ar fi vorba de o fraudă de amploare”, a subliniat purtătorul de cuvânt. Ancheta ar putea duce la urmărire penală pentru fraudă organizată, pasibilă de 10 ani de închisoare, a subliniat acesta.

 În aşteptarea rezultatelor anchetei, ministerul Agriculturii nu prevede sporirea măsurilor legislative cu privire la ouă în viitorul apropiat, pasând responsabilitatea în tabăra autorităţilor înzestrate cu inspecţiile ce depind de statele regionale.

Trebuie ca regulile existente „să fie supravegheate de controlorii regionali, nu de la birou, ci mergând la faţa locului, la ferme, verificând ceea ce scrie în registre şi comparând cu ce văd în realitate”, a concluzionat acesta.

Germania a fost deja zguduită în ultimele săptămâni, la fel ca şi alte state europene, de scandalul cărnii de cal nedeclarate, utilizată în locul celei de vită în alimentele preparate.

În Germania, 67 de eşantioane din 830 testate de autorităţi au relevat prezenţa cărnii de cal în produse care nu trebuiau să o conţină, conform cifrelor publicate duminică de jurnalul Bild am Sonntag.

Te-ar mai putea interesa și
Aproximativ 271.000 de persoane juridice au depus deja declarația privind beneficiarul real. Un proiect de OUG ar putea schimba, din nou, situația
Aproximativ 271.000 de persoane juridice au depus deja declarația privind beneficiarul real. Un proiect de OUG ar putea ...
Agenții economici au început deja să depună declarațiile privind beneficiarul real, în așteptarea unui act normativ care să o elimine sa să o amâne. Potrivit unui proiect de ordinanță de......
România va trebui să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci
România va trebui să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci
Statele membre sunt obligate să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci ...
Automobile Dacia a raportat pentru 2020 o scădere cu 27% a cifrei de afaceri și cu 55% a profitului net
Automobile Dacia a raportat pentru 2020 o scădere cu 27% a cifrei de afaceri și cu 55% a profitului net
Raportul de Gestiune al Automobile Dacia pentru 2020 arată că cifra de afaceri a companiei a fost de doar 18,3 miliarde ...
City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de clienți, pas concret spre preluarea de către un fond legat de Biserica Greciei. A trimis primele documente către ASF: Mai sunt multe de clarificat!
City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de clienți, pas concret spre preluarea de către un fond legat de Biserica Greciei. ...
City Insurance face primul pas concret către încheierea tranzacției prin care ar urma să fie preluată de I3CP, un vehicul ...