Zelenski cere ONU să asigure securitatea centralei nucleare de la Zaporojie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi Organizației Națiunilor Unite să asigure securitatea centralei nucleare din Zaporojie, în sudul Ucrainei, ocupată de Rusia şi vizată de mai multe bombardamente, în cadrul unei întâlniri cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, la Liov (Lviv), în vestul ţării, relatează AFP şi Reuters, transmite Agerpres.
AGERPRES - joi, 18 aug. 2022, 18:43
Zelenski cere ONU să asigure securitatea centralei nucleare de la Zaporojie

„O atenţie deosebită a fost acordată temei şantajului Rusiei la centrala nucleară din Zaporojie. Această teroare deliberată din partea agresorului poate avea consecinţe catastrofale globale pentru întreaga lume”, a scris Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

„ONU trebuie deci să asigure securitatea acestui obiectiv strategic, demilitarizarea sa şi eliberarea completă de trupele ruse”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de bombardamentele care au vizat centrala nucleară din Zaporojie (sud), cea mai mare din Europa, aflată sub controlul armatei ruse din martie, suscitând temeri privind posibilitatea unei catastrofe majore în Europa.

Ucraina acuză de săptămâni în şir Moscova de amplasarea de arme grele în centrala din Zaporojie şi de utilizarea ei ca bază pentru lovituri asupra poziţiilor ucrainene. Kievul susţine că forţele ruse sunt cele care trag asupra centralei pe care o ocupă cu scopul de a acuza Ucraina de aceste bombardamente.

Moscova a dezminţit desfăşurarea de arme grele la această centrală şi susţine că acolo sunt doar unităţi care îi asigură securitatea. Rusia mai acuză Kievul de pregătirea unei ‘provocări răsunătoare’ la faţa locului cu ocazia vizitei în Ucraina a secretarului general al ONU, lucru dezminţit de Kiev, conform media ucrainene.

Pentru a garanta securitatea centralei şi a face posibilă o misiune de inspecţie, Antonio Guterres şi SUA au propus joia trecută instituirea unei zone demilitarizate în jurul centralei, ceea ce Ucraina demult cere, dar Moscova a respins deja această propunere ca ‘inacceptabilă’.

Rusia a ameninţat joi că, dacă forţele ucrainene vor continua să bombardeze obiectivul, ar putea închide centrala nucleară din Zaporojie, centrală situată lângă linia frontului, o decizie a cărei aplicare ar creşte – potrivit Kievului – riscul unei catastrofe nucleare.

După întâlnirea cu Guterres, Zelenski a declarat că a discutat şi despre acordul mediat de ONU vizând atenuarea agravării crizei alimentare mondiale şi a convenit asupra continuării coordonării eforturilor în acest cadru pentru a garanta exporturile ucrainene.

„Am discutat de asemenea posibilele direcţii ale dezvoltării acestuia (programului), problema deportării ilegale şi forţate a ucrainenilor, eliberarea personalului nostru militar şi medical din captivitatea” ruşilor, a spus el.

Conform acordului cadru din 22 iulie, intermediat de Turcia şi ONU, Ucraina a reuşit la începutul lunii august să reia exporturile de cereale şi produse alimentare din porturile sale de la Marea Neagră, care au fost blocate timp de cinci luni în urma invaziei Rusiei la 24 februarie.

Te-ar mai putea interesa și
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, Ararat Mirzoian şi respectiv Ceihun Bairamov, se vor întâlni duminică, 2 octombrie, la Geneva, în Elveţia, a declarat pentru EFE......
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta ...
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...