Zelenski crede că Rusia încearcă să destabilizeze Transnistria şi că obiectivele Moscovei depăşesc graniţele Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia încearcă să destabilizeze Transnistria (regiune separatistă a Republicii Moldova), care se învecinează cu sud-vestul Ucrainei, pentru a pleda pentru intrarea trupelor Moscovei în această zonă prorusă, transmite miercuri EFE.
AGERPRES - mie, 27 apr. 2022, 11:25
Zelenski crede că Rusia încearcă să destabilizeze Transnistria şi că obiectivele Moscovei depăşesc graniţele Ucrainei

În ciuda acestui fapt, ”forţele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o posibilă escaladare din partea trupelor ruse în teritoriul temporar ocupat al Republicii Moldova”, a adăugat Zelenski, într-o serie de declaraţii publicate miercuri pe pagina web a Preşedinţiei Ucrainei, dar care au fost făcute marţi, după o întâlnire la Kiev cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, scrie Agerpres.

În regiunea separatistă Transnistria au avut loc marţi trei explozii care, potrivit guvernului de la Chişinău, ascund provocări care au drept obiectiv destabilizarea situaţiei în această regiune şi atragerea ei în războiul din Ucraina.

În schimb, de la Tiraspol, ”capitala” autoproclamatei republici proruse, liderul separatist Vadim Krasnoselski a acuzat Ucraina că este responsabilă de atacuri, care nu s-au soldat cu victime.

În ceea ce-l priveşte, Zelenski a declarat că este pe deplin de acord cu evaluarea situaţiei făcută de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a pus atacurile pe seama ”forţelor interne din Transnistria care vor război şi sunt interesate să destabilizeze situaţia” şi a adăugat că a abordat acest subiect şi cu premierul român Nicolae Ciucă, aflat marţi în vizită la Kiev.

”Înţelegem clar că acesta este unul dintre paşii Federaţiei Ruse. Serviciile speciale lucrează deja acolo. Nu este vorba doar despre informaţii false”, a subliniat Zelenski. Şi ”este evident de ce: pentru a destabiliza situaţia în regiune, pentru a ameninţa R.Moldova. Le arată că, dacă R.Moldova sprijină Ucraina, vor exista anumiţi paşi”, a adăugat şeful statului ucrainean.

Ucraina ştie că trupele ruse, care se află de ani de zile în Transnistria şi îi sprijină pe separatişti, sunt în permanentă pregătire, a mai spus Zelenski. ”Dar noi cunoaştem capacităţile lor, forţele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru asta şi nu se tem”, a insistat preşedintele ucrainean.

Volodimir Zelenski a mai declarat că obiectivele Rusiei merg dincolo de actualul său război împotriva Ucrainei. ”Scopul final al conducerii Rusiei nu este doar de a cuceri teritoriul Ucrainei, ci de a dezmembra întregul centru şi est al Europei şi a da o lovitură globală democraţiei”, a transmis Zelenski într-un mesaj separat, difuzat marţi pe contul său de Telegram, potrivit dpa.

O ”lovitură globală împotriva democraţiei” este unul dintre obiectivele Moscovei, a insistat preşedintele ucrainean. În ”lumea liberă”, practic toată lumea a înţeles că invadarea Ucrainei este doar începutul, a adăugat el.

Însă atacurile continue asupra Ucrainei, de exemplu în regiunea Odesei, în sudul ţării, sau în Donbas, în est, vor aduce ‘noi pierderi’ Rusiei, sub forma unui nou pachet de sancţiuni impus de Uniunea Europeană sau a unor noi restricţii comerciale, a avertizat Zelenski.

Majoritatea ruşilor vor trebui să plătească cu sărăcie politicile agresive ale conducerii de la Moscova, a mai spus şeful statului ucrainean.

Te-ar mai putea interesa și
Simultec Măgurele va livra simulatoare de zbor Blackhawk S-70i și Bell 412EP pentru o țară din Asia-Pacific
Simultec Măgurele va livra simulatoare de zbor Blackhawk S-70i și Bell 412EP pentru o țară din Asia-Pacific
Simultec Măgurele, filială a producătorului de simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, Elbit Systems – a fost desemnată să furnizeze simulatoare de zbor pentru Blackhawk......
Polonia va fi „ţinta numărul unu” pentru Belarus, în cazul declanşării unui conflict militar
Polonia va fi „ţinta numărul unu” pentru Belarus, în cazul declanşării unui conflict militar
Belarus va considera Polonia primul său obiectiv militar în cazul în care va fi atacat, iar Minskul va răspunde cu lovituri ...
ING Bank România a crescut dobânzile la conturile de economii și depozite, acestea ajungând până la 6% pe an
ING Bank România a crescut dobânzile la conturile de economii și depozite, acestea ajungând până la 6% pe an
ING Bank a crescut dobânzile pentru produsele de economisire destinate clienților persoane fizice. Astfel, conturile de ...
Rusia încearcă să dezbine Europa. Operaţiuni de manipulare a opiniei publice în Germania, Franţa, Turcia şi Polonia – studiu
Rusia încearcă să dezbine Europa. Operaţiuni de manipulare a opiniei publice în Germania, Franţa, Turcia şi Polonia ...
Aparatul de influenţă informaţională al Rusiei rămâne în stare de funcţionare pentru exploatarea viitoarelor divergenţe ...