Zelenski susține că podul de peste Strâmtoarea Kerci este o țintă militară legitimă

Podul care leagă Peninsula Crimeea de Rusia "aduce război nu pace" şi, prin urmare, este o ţintă militară, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters, transmite Agerpres.
AGERPRES - sâm, 22 iul. 2023, 10:09
Zelenski susține că podul de peste Strâmtoarea Kerci este o țintă militară legitimă

Explozii produse luni pe acest pod peste strâmtoarea Kerci au ucis doi civili şi au scos din funcţiune o parte din secţiunea sa rutieră, care redevenise operaţională abia recent, după ce fusese grav avariată în urma unui atac similar în octombrie.

Oficialii ucraineni nu au revendicat direct responsabilitatea pentru acest atac, dar Moscova l-a atribuit Kievului. Crimeea a fost anexată în 2014 de Rusia, iar Ucraina doreşte recuperarea peninsulei în timp ce luptă împotriva invaziei ruse pe scară largă de 17 luni.

Podul peste strâmtoarea Kerci – cu două secţiuni,rutieră şi feroviară, construit şi dat în exploatare de Rusia în 2018 – nu este doar o „rută logistică”, a declarat Zelenski, într-un discurs susţinut prin videoconferinţă la Conferinţa de securitate Aspen din SUA.

„Această rută este utilizată pentru a alimenta cu muniţii războiul, iar asta se face zilnic. Şi asta militarizează peninsula Crimeea”, a spus Zelenski, în comentarii auzite prin intermediul unui interpret.

„Pentru noi, aceasta este în mod firesc o facilitate inamică, construită în afara legilor internaţionale şi a tuturor normelor aplicabile. Deci, fireşte, aceasta este o ţintă pentru noi. Iar o ţintă care aduce război, nu pace trebuie neutralizată”, a afirmat preşedintele ucrainean.

Răspunzând la întrebările moderatorului conferinţei, Zelenski a negat orice legătură între atacul asupra podului peste strâmtoarea Kerci şi retragerea Rusiei săptămâna aceasta dintr-un acord susţinut de ONU privind exportul de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.

Rusia, a spus el, a împiedicat încă de la început buna funcţionare a coridorului de cereale.

„Iar mai târziu, au luat această situaţie din jurul podului Crimeii, folosind-o ca motiv. Dacă nu era podul Crimeii, ar fi găsit un alt exemplu, un alt motiv”, a afirmat Zelenski.

Contraofensiva mult aşteptată a armatei ucrainene, lansată luna trecută, a luat ceva timp de pregătire, timp în care forţele de ocupaţie ruse au construit mai multe linii defensive şi au minat intens teritoriul ucrainean, a spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean a repetat o evaluare anterioară conform căreia contraofensiva se desfăşoară mai lent decât şi-ar fi dorit. Campania s-a concentrat până acum pe cucerirea unor sate în sud şi a zonelor ocupate de Rusia în ultimele luni în est.

„Ucraina nu dă înapoi. Îşi eliberează treptat teritoriile, ceea ce este foarte important”, a spus Zelenski.

„Totuşi, cred că ne apropiem de un moment când acţiunile relevante se pot accelera.Înţeleg că este mai bine ca victoria să vină mai repede. Asta ne dorim şi noi”, a spus el.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...