Zelenski: Ucraina a primit doar 30% dintre obuzele promise de UE

Ucraina nu a primit decât 30% dintr-un milion de obuze de artilerie promise de UE anul trecut, a declarat luni preşedintele Volodimir Zelenski, într-un moment în care armata Kievului se află în dificulttate pe front şi suferă din cauza lipsei de muniţii, relatează France Presse, citată de Agerpres.
AGERPRES - lun, 26 feb. 2024, 21:02
Zelenski: Ucraina a primit doar 30% dintre obuzele promise de UE

„Dintr-un milion de obuze pe care ni le-a promis Uniunea Europeană, ne-au fost livrate nu 50%, ci, din păcate, doar 30%”, a declarat preşedintele ucrainean într-o conferinţă de presă comună la Kiev cu premierul bulgar Nikolai Denkov, care a efectuat luni o vizită în Ucraina.

UE s-a angajat anul trecut să trimită în Ucraina, care luptă deja de doi ani împotriva invaziei ruse, un milion de obuze de artilerie până la sfârşitul lunii martie 2024, recunoscând recent că nu a reuşit să atingă acest obiectiv.

La sfârşitul lunii ianuarie, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat că circa 52% din obuzele promise vor fi livrate până în martie. În total, potrivit lui Borrell, europenii vor fi în măsură să furnizeze Kievului 1,15 milioane de obuze până de sfârşitul anului 2024.

Responsabili ucraineni au deplâns în ultimele zile întârzierile în livrarea ajutorului militar occidental, ceea ce a forţat armata ucraineană să se retragă din oraşul-fortăreaţă Avdiivka (est) după patru luni de lupte intense.

Kievul a anunţat luni retragerea trupelor sale dintr-o mică aşezare de lângă Avdiivka, în faţa presiunii neîncetate din partea Rusiei.

Duminică, ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a declarat că jumătate din armele occidentale promise Kievului au fost livrate cu întârziere.

„La ora actuală, un angajament nu este sinonim cu livrarea, iar 50% din (aceste) angajamente nu sunt livrate la timp”, a spus el. Din cauza acestor întârzieri, „pierdem oameni, pierdem teritorii”, a adăugat ministrul ucrainean.

Preşedintele Zelenski a declarat săptămâna trecută că întârzierile în livrările de arme au avut un rol în eşecul contraofensivei majore a Kievului din vara trecută.

„Anul trecut, în cadrul contraofensivei, am avut o mulţime de lucruri foarte utile, o mulţime de lucruri foarte importante, dar care nu au ajuns toate la timp”, a explicat el vineri.

Te-ar mai putea interesa și
Banca Națională a Moldovei anunță că locuitorii Găgăuziei nu vor putea folosi cardurile rusești MIR promise de guvernatorul regiunii
Banca Națională a Moldovei anunță că locuitorii Găgăuziei nu vor putea folosi cardurile rusești MIR promise de guvernatorul ...
Banca Naţională a Republicii Moldova (BNM) a transmis vineri că utilizarea cardurilor ruseşti Mir prin intermediul infrastructurii de plăţi de pe teritoriul Republicii Moldova este fizic......
Italia urmează să primească muncitori emigranți din Liban, Coasta de Fildeş şi Etiopia
Italia urmează să primească muncitori emigranți din Liban, Coasta de Fildeş şi Etiopia
Italia urmează să primească 300 de muncitori emigranţi din Liban, Coasta de Fildeş şi Etiopia, care nu vor avea statutul ...
MAE recomandă cetățenilor români să nu călătorească în Iran, Israel, Liban și Palestina, din cauza riscurilor de securitate din regiune
MAE recomandă cetățenilor români să nu călătorească în Iran, Israel, Liban și Palestina, din cauza riscurilor de ...
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reaminteşte recomandarea adresată cetăţenilor români de a evita orice călătorie ...
Franța vrea să reia mineritul de cupru și să accelereze proiectele în domeniul energiei geotermale
Franța vrea să reia mineritul de cupru și să accelereze proiectele în domeniul energiei geotermale
Franţa intenţionează să adopte măsuri care să permită relansarea mineritul de cupru şi să accelereze proiectele ...