Zeta Petroleum vrea să renunţe la cele trei perimetre petrolifere pe care le deţine în România

Compania petrolieră britanică Zeta Petroleum propune acţionarilor vânzarea participaţiilor pe care le deţine în trei perimetre petrolifere din România, precizând că nu mai are bani pentru programele obligatorii de investiţii, potrivit unui document care va fi discutat în Adunarea Generală a Acţionarilor din 8 februarie.
Economica.net - mie, 27 ian. 2016, 09:04
Zeta Petroleum vrea să renunţe la cele trei perimetre petrolifere pe care le deţine în România

Zeta Petroleum deţine 100% din perimetrul de gaze Bobocu, 50% din perimetrul de gaze Suceava şi 39% din perimetrul de petrol şi gaze Jimbolia.

Aceste participaţii ar urma să fie cedate companiei GMI, principalul acţionar al Zeta Petroleum, în schimbul ştergerii unor datorii în valoare totală de 1,9 milioane de lire sterline (11,35 milioane lei sau 2,49 milioane de euro – n. r.).

‘Subsidiarele (din România – n. r.) deţin participaţii care necesită investiţii semnificative în următoarele 12-18 luni, pentru a păstra validitatea licenţelor. Cheltuielile pentru 2016 sunt estimate la 2,4 dolari australieni (7,08 milioane lei sau 1,55 milioane euro – n. r.). Compania nu are în prezent capacitatea să susţină astfel de angajamente intensive de capital’, se precizează în documentul citat.

La capitolul ‘dezavantajele renunţării la aceste perimetre’, compania menţionează că riscă să fie delistată de la Bursa de Valori din Australia, unde este cotată, deoarece, practic, nu va mai deţine nicio operaţiune în urma renunţării la cele din România.

‘În cazul în care compania nu va fi capabilă să găsească un nou proiect în termen de şase luni de la renunţarea la aceste perimetre, aşa cum cere nota nr. 12 din regulamentul de listare la ASX (Bursa de Valori din Australia – n. r.), compania ar putea fi suspendată de la lista oficială a ASX’, se mai precizează în nota pentru acţionari.

Potrivit informaţiilor disponibile în 2013, în cadrul perimetrului Jimbolia, Zeta este parteneră cu Gazprom Neft, care, prin subsidiara sa sârbă NIS, deţine 51%, în timp ce Armax Gaz are o participaţie de 10%.

În august 2013, Zeta Petroleum a anunţat că a descoperit petrol şi gaze în perimetrul Jimbolia din vestul României, în a doua etapă a unei sonde de teste. În timpul testelor, producţia maximă de ţiţei a fost echivalentă cu 24 de barili pe zi, iar cea de gaze a fost de 22.248 de metri cubi pe zi.

‘Operatorul (NIS – n. r.) va utiliza metodele standard convenţionale (folosite cu succes la sonda Jimbolia 6 din apropiere), pentru a îmbunătăţi producţia la această sondă şi pentru a confirma că se poate atinge o producţie comercială. Este de aşteptat ca rezultatele acestor operaţiuni extinse de testare să fie disponibile în septembrie 2013’, precizau reprezentanţii Zeta, într-un comunicat remis la acea dată.

Totodată, în martie 2011, compania anunţa că zăcământul de gaze naturale de la Bobocu din judeţul Buzău ar putea conţine resurse neexploatate încă. Zeta intenţiona să readucă în producţie acest zăcământ prin forarea de noi sonde şi, acolo unde este posibil, prin reactivarea sondelor vechi. O primă evaluare realizată de Zeta la Bobocu, în 2008, arătase existenţa unor rezerve probabile de gaze de circa 60 Bcf (billion cubic feet), echivalente a 1,7 miliarde de metri cubi, din care s-au extras 935 de milioane de metri cubi până în 2001.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, într-un efort de a ţine sub control......
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...