Zetta Cloud îşi consolidează poziţia de lider în Inteligenţă Artificială, cu venituri în creştere spectaculoasă

Zetta Cloud (ZA Cloud SRL), companie din Cluj-Napoca specializată în soluții de inteligență artificială, își dublează veniturile în 2022 față de anul precedent, creșterea fiind asigurată aproape exclusiv din comercializarea de licențe pentru produsele software dezvoltate de companie.
Ion Dobreanu - mar, 14 feb. 2023, 05:08
Zetta Cloud îşi consolidează poziţia de lider în Inteligenţă Artificială, cu venituri în creştere spectaculoasă

Creșterea comercială vine pe fondul atingerii de market fit pentru cele trei produse de Inteligență Artificială ale Zetta Cloud – TrustServista, Intellidockers și Factory – care reprezintă singura soluție românească end-to-end de Analiză Automată de Text Adaptivă care permite analiza automată ale documentelor și conținutului web la scară largă și în infrastructura clientului.

Cifra de afaceri a Zetta Cloud (www.zettacloud.ro) a ajuns în 2022 la 370,000 EUR, creștere de 100% față de 2021 și cu un profit de 176,000 EUR, adică 47% din venituri. Această creștere a fost asigurată de vânzările de licențe către clienții companiei din România, SUA, Italia, Franța sau Hong Kong. Ținta companiei pentru 2023 este o creștere de 75% a veniturilor față de 2022, la 650,000 EUR.

Istoria companiei

Zetta Cloud este o companie cu capital integral românesc înființată în 2013 de către specialiștii IT Emil Ștețco, George Bara și Sebastian Ioniță. Compania și-a început activitatea cu lansarea primei aplicații mobile de știri personalizate din România – Știrili https://www.stirili.ro/ – care este încă folosită zilnic de zeci de mii de români. În 2017, ca urmare a unui grant de 50,000 de euro câștigat de la Google Digital News Innovation Fund (DNI), compania a dezvoltat platforma de analiză și detectare automată de conținut de tip “fake news” – TrustServista www.trustservista.com, platformă folosită în prezent de către organizații media și guvernamentale din țară și străinătate. Începând cu anul 2019, compania clujeană Zetta Cloud a investit în implementarea unei soluții complete de analiză automată de text pentru eficientizarea proceselor de triaj de date, automatizarea de procese (RPA) și suport analiză de business și intelligence: IntelliDockers www.intellidockers.com. Soluția are particularitatea că poate fi rulată atât în cloud, cât și on premises, pentru o securitate completă a datelor clientului. Mai mult de atât, este singura soluție de acest tip care suportă în mod integral algoritmi pentru limba română, pe lângă celelalte 40 de limbi suportate. Modulul Intellidockers Factory https://factory-nocode.ai/, pe scurt Factory, a fost de asemenea lansat în 2021, pentru a permite utilizatorilor non-tehnnici să își creeze proprii algoritmi de analiză automată de text, fără a avea cunoștințe de data science sau machine learning, soluție de “no-code AI” care a fost rapid adoptată în sectorul public și în zona de industrii reglementate (telecom, energie, finanțe-bănci) unde securitatea datelor este importantă.

Zetta Cloud este membru fondator al Clusterului de Excelență în Securitate Cibernetică CYSCOE, cât și membru al organizației europene Language Technology Industry Association LT-I cu sediul la Bruxelles. Din februarie 2023 compania a aderat la Cluj IT Cluster, cel mai mare cluster de profil din România.

Produsele și aplicabilitate

Compania clujeană este specialistă în dezvoltarea și productivizarea de soluții de Inteligență Artificială cu ajutorul procesului de învățarea automată (Deep Learning) și rețele neuronale. Algoritmii sunt axați pe înțelegerea automată a textului, prin replicarea unor procese cognitive specific umane: sumarizare, clasificare, analiza de sentiment, extragere de cuvinte cheie, extragere text din imagini, comparație semantică. Dezvoltarea acestor algoritmi se face pentru peste 40 de limbi, inclusiv limba română, și pornește cu colectarea și adnotarea de date de antrenare.

(Emil Ștețco, fondator si CEO Zetta Cloud)

Procesul de învățare automată algoritmilor de IA este explicat de fondatorul și CEO-ul Emil Ștețco:

“La fel ca o persoană umană, algoritmii noștri învață pe baza unor date de antrenare care sunt colectate, generate și adnotate de compania noastră. De exemplu, pentru ca un motor IntelliDockers să fie capabil să identifice emoția într-un text – pozitivă, neutră sau negativă, este nevoie de exemple clasificate în acest sens de operatori umani. Aceste date sunt apoi învățate de sistemele de Inteligență Artificială care își crează proprii algoritmi care pot apoi să determine emoția pentru orice nou text sau document. La fel procedăm pentru a creea motoare de clasificarea automată, care pot determina dacă un document se referă la sport sau la economie, extractorul de entități, care poate extrage zeci de tipuri de cuvinte cheie dintr-un text, de la nume de persoane, organizații la locații sau referințe temporale. Însă cel mai important aspect este că acești algoritmi pot fi modificați de către utilizatori prin platforma de no-code AI Factory, astfel că ei vor rula în mod constant la calitate optimă, chiar dacă condițiile din producție nu sunt la fel ca cele din laboratorul unde am creat noi inițial algoritmii.”

Utilitatea acestor algoritmi este una orizontală, pentru toate industriile: “Acești algoritmi sunt livrați de Zetta Cloud sub forma unor produse software ușor de instalat și rulat cu modelele de AI criptate și cu API-uri pentru integrare“ precizează George Bara, fondator și responsabil cu strategic business development. “Mai mult de atât, orice companie care lucrează cu document, cu conținut digital, poate să beneficieze de acest gen de soluții, fie că e vorba de instituții guvernamentale sau companii din domeniul telecom, bancar sau healthcare. De exemplu, gigantul american Veritone integrează soluțiile noastre în platforma lor de media analytics AIWare, iar Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța, CNRS, ne utilizează pentru organizarea inteligență a arhivelor istorice pentru a facilita accesul cercetătorilor. Mai nou, am început să colaborăm cu companii de servicii din zona de Robotic Process Automation, în România și Elveția, pentru automatizarea proceselor de suport clienți sau asigurări de sănătate, unde produsele noastre înțeleg automat contextul și informația din emailuri și documente.”

 

(George Bara, fondator, Strategic Business Development)

 

Multi-premiați de PatriotFest

Inovația soluțiilor Zetta Cloud a fost recunoscută în două rânduri de către comunitatea de securitate și apărare a României, compania fiind premiată la concursul PatriotFest atât în 2019 pentru produsul IntelliDockers, dar și în 2022 pentru Factory, când Zetta Cloud a luat chiar premiul ediției. PatriotFest este o competiție de inovație organizată de New Strategy Center alături de SRI, SPP, STS, MApn și MAI, și are scopul de a identifica în fiecare an cele mai bune tehnologii 100% românești care pot avea impact în securitatea națională. Ultima ediție a avut loc la Cercul Militar la București, unde reprezentanți ai ministerelor inovației, apărării și de interne, alături de liderii militari ai României, au înmânat premiul ediției către CEO-ul Zetta Cloud, Emil Ștețco.

Challenge-ul ChatGPT

La finalul anului trecut OpenAI a lansat cel mai performant model de inteligență artificială conversațional, ChatGPT, care în doar câteva săptămâni a reușit să atragă peste 1 milion de utilizatori. Capabilitățile acestui model de Inteligentă Artificială a determinat experții în domeniu să afirme că avem de-a face o cu revoluție în IA, care va duce la o adoptare rapidă a acestor tehnologii inteligente în întreaga lume.

“Ce poate părea o amenințare pentru companiile mai mici din domeniu, este de fapt o oportunitate”, potrivit lui Emil Ștețco de la Zetta Cloud. “ChatGPT a reușit să aducă în prim plan performanța și utilitatea tehnologiilor de IA pentru procesare automată de limbaj natural. Și chiar dacă funcționalitățile ChatGPT, în special în zona de generare automată de limbaj, sau Generative AI, par a fi comparabile cu cele ale unei persoane umane, în realitate pentru domenii foarte specifice acest algoritm are încă multe limitări. Exact această nișă este acoperită de soluțiile noastre, care pune accent pe customizarea și adaptarea modelelor de IA pentru nevoile specifice ale clientului, și mai ales țin cont de restricțiile de securitate. Este principalul motiv pentru care soluția noastra Factory no-code AI are un ritm de adopție foarte rapid, având doar de la începutul anului 2023 peste 20 de parteneri care doresc să integreze și să revândă această soluție în întreaga lume.”

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...