ZF Friedrichshafen, companie prezentă și în România, intenționează disponibilizarea a până la 14.000 de persoane în Germania

ZF Friedrichshafen, producător de componente auto cu o prezență importantă în România, a făcut un anunț important odată cu prezentarea rezultatelor financiare pentru prima jumătate a lui 2024.
Robert Stan - vin, 09 aug. 2024, 12:06
ZF Friedrichshafen, companie prezentă și în România, intenționează disponibilizarea a până la 14.000 de persoane în Germania

Compania ZF intenționează să își reducă numărul de angajați din Germania cu 11.000 până la 14.000 până la sfârșitul anului 2028. Cum grupul are acum circa 54.000 de angajați în Germania din totalul mondial de 168.700, asta înseamnă că una din cinci persoane care lucrează la ZF își va pierde locul de muncă. Desigur, măsura va implica atât plecări voluntare cât și angajați care ie la pensie în următorii ani.

Acest interval depășește chiar temerile sindicatului ZF care se aștepta la restructurarea a maximum 12 000 de locuri de muncă până în 2030.

Ca și concurenții săi germani Continental sau Bosch, compania ZF Friedrichshafen justifică această decizie prin concurența tot mai mare și presiunea reducerii costurilor, precum și prin creșterea sub estimări a pieței mondiale de vehicule electrice. În acest context, conform oficialilor companiei, restructurarea se va concentra în special pe divizia Electrified Powertrain Technologies. În plus, locațiile din Germania urmează să fie reorganizate mai eficient, acest lucru însemnând fuziunea unor facilități de producție.

Holger Klein, CEO al grupului ZF, a menționat printre motivele acestui plan deloc dorit, încetinirea economiei globale și peisajul de producție fragmentat. În plus, el se așteaptă la o scădere a producției globale atât pentru autoturisme, cât și pentru vehicule comerciale, deși unii analiști independenți sunt de părere că piața va crește în continuare.

„Programele de e-mobilitate (n.n. – subvențiile pentru mașini electrice), în special, au fost reduse semnificativ în unele cazuri”, a explicat Klein situația precară a industriei auto.

Cu astfel de perspective, obiectivele principale ale companiei sunt acum reducerea în continuare a datoriei, asigurarea plății dividendelor pentru acționari și consolidarea afacerii.

ZF, companie deținută de fundația Zeppelin, care la rândul său este administrată de municipalitatea din Friedrichshafen a făcut achiziții importante în ultimii ani – precum divizia de airbaguri a TRW, și producătorului de sisteme de frânare Wabco – investițiile în acestea dând naștere unor datorii majore. De altfel, presa germană scrie că ZF Friedrichshafen stă pe un adevărat munte de datorii cu o valoare totală de circa 10 miliarde de euro.

Ca multe alte companii din industria de componente auto, ZF a investit sume importante în electromobilitate. Cu toate acestea, deoarece creșterea acestei piețe este lentă și volumele de vânzări nu aduc încă beneficiile estimate inițial, aceste investiții devin o problemă.

Potrivit lui Holger Klein, în această situație, prelungirea perioadei în care pot fi comercializate mașini cu sisteme hibride de propulsie ar susține industria și ar reprezenta o introducere ideală în zona electromobilității în special pentru sceptici.

„Sper că acest lucru va fi luat în considerare atunci când UE va revizui interdicția privind motoarele cu combustie în 2026″, a declarat Klein, notând șui că o astfel de decizie ar reduce amploarea disponibilizărilor din industrie.

Deocamdată, cu o cifră de afaceri în scădere și o marjă operațională sub cea de anul trecut ZF Friedrichshafen și-a revizuit previziunile pentru finalul anului 2024. Cifra de afaceri se așteaptă acum să fie cuprinsă între 42,5 și 43,5 miliarde de euro, în loc de peste 45 de miliarde de euro. Totuși, este menținută previziunea privind marjă EBIT ajustată la 4,9% până la 5,4% pentru întregul an. În plus, oficialii ZF se așteaptă ca diviziile companiei din întreaga lume să genereze economii sau venituri suplimentare de circa șase miliarde de euro.

„Spin-off”-ul diviziei de siguranță pasivă, Lifetec, care a făcut progrese bune, dă speranțe. În a doua jumătate a acestui se va analiza soluția cea mai bună de urmat între o ofertă publică inițială (IPO) sau vânzarea către altă companie.

Comitetul de întreprindere al ZF intenționează să răspundă cu proteste la reducerile de locuri de muncă planificate. „Nu suntem pregătiți să acceptăm aceste planuri așa cum sunt. Și cred că managementul a înțeles că, dacă vrea să meargă mai departe cu aceste planuri, va trebui să țină cont de o rezistență considerabilă”, a declarat pentru agenția germană dpa președintele comitetului angajaților, Mario Kläs.

Potrivit sindicatului ZF și grupării sindicale IG Metall, în privința disponibilizărilor se vehiculează o cifră de 3.000 de persoane pentru uzina din Saarbrücken care are în prezent 10.000 de angajați. Această cifră nu a fost nici confirmată, nici infirmată de oficiali ai ZF Friedrichshafen.

Grupul ZF are aproximativ 4.700 de angajați în cinci unități din România – fabrici de producție în Timișoara, Roman, Oravița, Lupeni, Marghita și ZF R&D Tech Center din Timișoara. Deocamdată nu există date care să arate că disponibilizările din Germania vor avea efecte în România.

Citește și:
– Furnizorul auto ZF anunță, în premieră mondială, transmisia TraXon 2 Hybid pentru vehicule comerciale grele
– Bosch domină clasamentul european al furnizorilor de componente auto

Te-ar mai putea interesa și
China| Vânzările de maşini au scăzut cu 1,1% în august, a cincea lună de declin consecutiv
China| Vânzările de maşini au scăzut cu 1,1% în august, a cincea lună de declin consecutiv
Vânzările de automobile pe piaţa chineză, cea mai mare din lume, au scăzut în ritm anual cu 1,1% în august, a cincea lună de declin consecutiv, războiul preţurilor şi subvenţiile......
România ar putea primi portofoliu pentru locuri de muncă, drepturi sociale și locuințe, scrie Politico. Ursula von der Leyen anunţă miercuri repartizarea pentru noul executiv comunitar
România ar putea primi portofoliu pentru locuri de muncă, drepturi sociale și locuințe, scrie Politico. Ursula von der ...
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta miercuri Parlamentului European (PE) repartizarea portofoliilor ...
Dante International, companie care deține eMAG și Sameday, va deveni acționar în 2Performant, jucător pe piața marketingului afiliat
Dante International, companie care deține eMAG și Sameday, va deveni acționar în 2Performant, jucător pe piața marketingului ...
2Performant, principalul jucător de pe piaţa de marketing afiliat, vrea să cumpere pentru 4,3 milioane de lei rețelele ...
Producţia de struguri din 2024 ar putea scădea în sudul ţării din cauza condiţiilor climatice – specialişti
Producţia de struguri din 2024 ar putea scădea în sudul ţării din cauza condiţiilor climatice – specialişti
Recoltarea a început mult mai devreme în majoritatea podgoriilor din ţară şi, potrivit estimărilor oficiale, este posibil ...