Zi de răscruce pentru piaţa tutunului. Producătorii aşteaptă o nouă lege pentru a-şi ajusta producţia noii Directive

Astăzi s-a împlinit termenul prevăzut pentru transpunerea Directivei tutunului în legislația națională, însă proiectul legii se află încă la Senat, cu termen de aprobare tacită pe 13 iunie. JTI România, unul dintre cei mai importanţi producători de ţigarete din România anunţă că va continua să producă și să pună pe piață produse fabricate conform legislației actuale în vigoare. Însă veniturile bugetare din taxe şi accize sunt puse în pericol.
Economica.net - vin, 20 mai 2016, 12:10
Zi de răscruce pentru piaţa tutunului. Producătorii aşteaptă o nouă lege pentru a-şi ajusta producţia noii Directive

Termenul de 20 mai 2016, prevăzut pentru transpunerea Directivei tutunului în legislația națională, a fost depășit, anunţă JTI România, unul dintre principalii producători de ţigarete prezenţi pe piaţa locală. În aceste condiţii, producătorul susţine că a fost nevoit să demareze procesul de adaptare a producției bazându-se pe informațiile furnizate de Ministerul Sănătății, în februarie 2016, pe deciziile Comisiei Europene și pe proiectul de lege, aflat în dezbatere parlamentară şi nu pe o lege clară şi pe norme de aplicare, aşa cum ar fi normal. „Începerea adaptării produselor în baza unui proiect și nu a legii și a normelor ei de aplicare, precum și posibilitatea ulterioară de a schimba radical, printr-un simplu ordin de ministru, cadrul de reglementare a produselor din tutun conferit de o lege dezbătută și adoptată de Parlament, constituie semnale grave pentru orice agent economic sau investitor în România”, susţine JTI.

Ameninţări pentru încasările bugetare

Producătorul atarge atenţia asupra faptului că lipsa unei legislaţii clare va duce la creşterea pieţei negre şi implicit la încasări mai mai mici la bugetul de stat. Incertitudinile legate de data modificării fabricației au afectat deja producția și managementul stocurilor, ceea ce s-a reflectat deja  în fluctuația încasărilor bugetare din acciza la țigarete în primele luni ale anului.  „Aceasta aduce o incertitudine continuă, care afectează atât vânzările legale, cât și, implicit, taxele plătite statului. Încasările medii lunare la buget, care se ridică la circa 230 milioane de euro, reprezentând taxe și contribuții, pot fi serios periclitate. De asemenea, comerțul ilegal, care a ajuns în ianuarie 2016 la 17,8%, ar putea crește accelerat. La aceasta se vor adăuga costuri importante presupuse de eforturile de combatere a contrabandei”, se arată în comunicat.

În ce stadiu este proiectul de lege

Proiectul legii, elaborat de Guvern cu întârziere, se află acum la Senat, cu termen de aprobare tacită pe 13 iunie. Data aprobării Proiectului de către Camera Deputaților, care este decizională, este însă  incertă, mai ales că urmează vacanța parlamentară, iar sesiunea de toamnă va fi scurtată de campania electorală pentru alegerile generale. ” Legea nu poate să prevadă pentru trecut, iar termenul de 20 mai 2016 este deja depășit. Sperăm că, în scopul respectării imperativului constituțional privind neretroactivitatea legii civile, termenele vor fi adaptate în mod corespunzător în forma finală aprobată de Senat și Camera Deputaților, pentru a se asigura atât respectarea cadrului constituțional, cât și posibilitatea de adoptare a legislației secundare până la intrarea în vigoare a legii, astfel încât noul cadru legal privind produsele din tutun și produsele conexe să poată fi cunoscut în întregime și aplicat de la aceeași dată de toți destinatarii normei juridice”, se arată într-un comunicat al coampaniei.

Până la aprobarea, publicarea în Monitorul Oficial și intrarea în vigoare a Legii de transpunere și a Normelor ei de aplicare JTI va continua să producă și să pună pe piață produse fabricate conform legislației actuale în vigoare.

Cum se schimbă pachetele de ţigarete

Proiectul de transpunere a Directivei tutunului prevede modificări esențiale ale țigaretelor (ingrediente și arome) și ale ambalajelor: avertismente de sănătate poziționate pe spatele și pe fața pachetului, pe o suprafață de 65%; avertismente de sănătate de 50% din suprafața laterală a pachetului.

Companiile de tutun au cerut urgentarea transpunerii, avertizând încă din aprilie 2014, după publicarea Directivei tutunului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, că au nevoie de timp pentru adaptarea producției la noile cerințe, dat fiind că termenul de transpunere coincidea cu cel de conformare a producției, 20 mai 2016. Ministerul Sănătății și-a luat angajamentul că proiectul va fi adoptat de Guvern și trimis Parlamentului în octombrie 2015, ceea ce s-a întâmplat abia după cinci luni, în martie 2016.

Conform art. 288 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), o directivă nu are aplicabilitate directă în dreptul intern, ceea ce înseamnă că, pentru a deveni efectivă și obligatorie pentru persoanele private, prevederile ei trebuie transpuse în legislațiile naționale ale statelor membre UE, care au sarcina de a reglementa, în mod specific, în dreptul intern diversele aspecte prevăzute de aceasta și de a adopta legislația secundară aferentă, conformarea putând avea loc numai în baza legii de transpunere.

JTI face parte din Grupul Japan Tobacco, unul dintre cei mai mari producători internaționali de produse din tutun. JTI comercializează mărci precum Camel, Winston, Mevius și LD. Portofoliul companiei include și mărcile internaționale Benson & Hedges, Silk Cut, Sobranie și Glamour.

Compania are circa 26.000 de angajați la nivel mondial și operațiuni în peste 120 de țări. 

 

Te-ar mai putea interesa și
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ 65,6 milioane de euro, a fost realizat în 16 luni, din care patru......
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...