1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 12 º

News

Zilele libere dintre 1Mai şi Paşte nu ajută turismul intern, dar stimulează plecările în străinătate

Zilele libere acordate de stat pe 2 şi 3 mai nu îi vor determina pe români să stea în staţiunile din ţară 5-6 zile, astfel că nu se va înregistra nicio creştere a turismului intern, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turism (FPTR), care estimează o cerere mai mare pentru sejururile în străinătate.

06 mar, 2013 | Mediafax

"Oamenii nu îşi vor putea oferi pachete lungi în staţiunile din ţară, mai ales pe litoral în această perioadă, şi vor rămâne cantonaţi pe o singură sărbătoare. Va fi probabil o creştere de 1 Mai, dar unii turişti nu vor avea bani să stea atât de mult la mare încât să prindă şi Paştele. Cred că pentru Paşte vor fi scăderi faţă de anul trecut", a declarat agenţiei MEDIAFAX Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

După Revelion, 1 Mai şi Paştele ocupă locurile doi şi trei în topul sărbătorilor care atrag turişti. Potrivit datelor FPTR, anul trecut de 1 Mai au fost în excursii în ţară aproape 80.000 de români, iar cei mai mulţi dintre ei au ales litoralul. Peste 4.500 de persoane au optat pentru destinaţii externe, în topul preferinţelor find Bulgaria.

De Paşte aproape 65.000 de români care au mers în vacanţe în ţară şi peste 7.000 în străinătate.

FPTR estimează o creştere până la 90.000 a numărului de turişti de 1 Mai şi o scădere până la 50.000 a celor de Paşte. În total, ar urma să meargă în vacanţe în ţară, cumulat de 1 Mai şi Paşte, în jur de 140.000 de români, nivel inferior celor care au fost în staţiunile interne anul trecut de 1 Mai şi Paşte.

"Chiar dacă vor fi mai puţini turişti, încasările nu vor scădea, pentru că aceia care vor veni vor sta ceva mai mult decât ar fi stat de 1 Mai sau de Paşte. Vor fi în schimb creşteri pentru vacanţele în străinătate, ţinând cont că cei care pleacă peste graniţe au mai mulţi bani şi au nevoie de mai mult timp pentru vacanţă", a spus Răducan.

Tendinţa ascendentă pentru cererea de vacanţe în străinătate este confirmată şi de Cristian Pandel, proprietarul Christian Tour, unul dintre cei mai mari turoperatori pe segmentul outgoing.

"Este foarte mare cererea pentru vacanţe externe pentru începutul lui mai. Chiar şi fără aceste zile libere, faptul că 1 Mai este foarte apropiat de Paşte a dus la o creştere a cererii cum nu s-a mai întâmplat din 2008, când de asemenea cele două sărbători au fost apropiate ca dată", a spus Pandel.

El a afirmat că charterele pentru destinaţii externe pe care le-a programat pentru prima săptămână din mai s-au umplut deja şi a fost nevoit să suplimenteze zborurile.

Guvernul va declara zilele de 2 şi 3 mai 2013 drept zile libere, conform unui proiect de hotărâre introdus pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri.

Proiectul de act normativ a fost intrdus pe lista documentelor care ar putea fi aprobate, miercuri, de Guvern.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a cerut Guvernului să declare 2 şi 3 mai drept zile libere, pentru ca ziua liberă 1 Mai să fie legată de Sărbătoarea de Paşte, din 5 mai.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO