Ziua în care Înalta Curte decide dacă Vodafone plăteşte amendă pentru abuz de poziţie dominantă

Vodafone, al doilea cel mai mare operator de telefonie mobilă din România, ar trebui să afle azi dacă scapă sau nu de amenda de 27 de milioane de euro aplicată de Consiliul Concurenţei pentru abuz de poziţie dominantă. Dacă decizia ÎCCJ va fi favorabilă Autorităţii, aceasta ar fi cea mai mare sancţiune confirmată de instanţă în România, pentru care nu mai există cale de atac.
Mihai Banita - lun, 07 apr. 2014, 21:08
Ziua în care Înalta Curte decide dacă Vodafone plăteşte amendă pentru abuz de poziţie dominantă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă astăzi recursul Vodafone România în dosarul amenzii de 120,3 milioane lei (27 milioane euro, cursul curent) aplicate de Consiliul Concurenţei în 2011 pentru abuz de poziţie dominantă.

Vodafone a atacat această decizie la Curtea de Apel Bucureşti în 2011 şi a pierdut în faza de fond, iar ÎCCJ ar trebui să se pronunţe definitiv în recurs, după două amânări. Pe fond, compania a fost apărată de casa de avocatură Tănăsescu, Gavrilă & Asociaţii.

Vodafone, alături de Orange România, au fost amendate cu puţin peste 3% din cifra de afaceri pe 2010 (amendă de 147,9 milioane lei – 33,1 de milioane de euro – în cazul Orange) pentru abuz de poziţie dominantă, după ce cele două companii ar fi blocat, în 2007, accesul operatorului Netmaster la reţelele lor de telefonie. Aceasta era cea mai mare amendă dată de Consiliul Concurenţei de la înfiinţare şi a fost întrecută ca valoare de cea aplicată petroliştilor pentru o înţelegere pe piaţa carburanţilor privind retragerea unui sortiment de benzină.

„Autoritatea de concurenţă a constatat că Orange şi Vodafone au refuzat să acorde firmei Netmaster (care a depus plângerea, n. red.) accesul la reţele lor de telefonie în vederea terminării apelurilor naţionale şi internaţionale tranzitate de acest operator. Netmaster le solicitase interconectarea la tariful reglementat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, tarif mai mic decât cele practicate de cele două firme de telefonie.

Abuzurile Vodafone şi Orange s-au manifestat pe pieţele serviciilor de terminare a apelurilor în propriile reţele de telefonie, pieţe pe care fiecare dintre aceşti operatori deţine o poziţie de monopol. Conform legislaţiei în domeniul concurenţei, în absenţa unei justificări obiective, un refuz reprezintă un abuz de poziţie dominantă pe piaţa de acces.

Cele două companii nu au acordat Netmaster accesul la reţelele lor de telefonie pentru terminarea apelurilor originate în internaţional şi a celor originate în reţelele altor furnizori din România pentru o perioadă de un an şi jumătate în reţeaua Vodafone şi doi ani şi patru luni în reţeaua Orange. De asemenea, pentru o scurtă perioadă de timp, cele două companii au limitat terminarea apelurilor naţionale provenite din reţeaua Netmaster”, se arată în raportul Consiliului Concurenţei pe anul 2010.

În acest dosar a fost implicată şi compania Romtelecom în primă fază, însă Autoritatea nu a găsit probleme la compania cu acţionariat grecesc.

Plata amenzilor, suspendată

Vodafone şi Orange au obţinut suspendarea plăţii amenzii, în 2011, până la momentul la care instanţele vor confirma că au încălcat legea concurenţei.

Dacă ÎCCJ va confirma decizia Curţii de Apel, atunci Vodafone va trebui să plătească în scurt timp amenda.

Deşi este acuzată ce aceleaşi nereguli ca Vodafone, Orange a câştigat pe fond la Curtea de Apel Bucureşti şi aşteaptă şi ea judecarea recursului.

Potrivit legii, deciziile Consilului Concurenţei pot fi atacate doar la Curtea de Apel Bucureşti, cu recurs la ÎCCJ. În cazul de faţă, judecătorii de la ÎCCJ care judecă aceste cauze nu au mai avut de a face cu astfel de litgii, fiind promovaţi de la alte instanţe decât CAB.

Alt proces pentru Vodafone

Şi o altă autoritatea guvernamentală se află în proces cu Vodafone. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a dat în judecată Vodafone şi Cosmote la începutul anului eliminarea clauzelor din toate contractele încheiate cu persoanele fizice care permit firmelor să ceară o taxă pentru încetarea înainte de termen a contractelor – aşa numita taxă de reziliere.

Litigiile se află, însă, într-un stadiu incipient, fiind înregistrate, dar fără termen, pe rolul Tribunalului Bucureşti.

Vodafone România este al doilea cel mai mare operator de telefonie mobilă din ţară, cu 8,3 milioane de clienţi la sfârşitul anului 2013. În anul financiar 2012-2013, Vodafone a înregistrat venituri totale de 769 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Braşov-Tg.Mureş-Cluj-Oradea – Egis continuă supervizarea lucrărilor pentru încă două subsecţiuni, pentru 5, 8 milioane de euro
Autostrada Braşov-Tg.Mureş-Cluj-Oradea – Egis continuă supervizarea lucrărilor pentru încă două subsecţiuni, ...
Egis a semnat un contract de 5,8 milioane de euro cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pentru a asigura servicii suplimentare de supervizare a proiectării şi......
Un nou parc fotovoltaic de mari dimensiuni din sudul României este aproape de faza testelor. Va începe producția luna viitoare
Un nou parc fotovoltaic de mari dimensiuni din sudul României este aproape de faza testelor. Va începe producția luna ...
Un parc fotovoltaic dezvoltat în județul Călărași se pregătește să intre în teste și, potrivit unor surse din piață, ...
FNGCIMM profit de 140 de mil de lei la 9 luni. 127.163 de credite persoane fizice au beneficiat de amânarea la plată a ratelor în ultimii doi ani
FNGCIMM profit de 140 de mil de lei la 9 luni. 127.163 de credite persoane fizice au beneficiat de amânarea la plată a ...
La finalul trimestrului al III-lea, Fondul Naţional pentru Garantarea IMM-urilor (FNGCIMM) a înregistrat un profit de 140 ...
Reuters – Italia ar putea impune o taxă pe veniturile excesive ale companiilor energetice
Reuters – Italia ar putea impune o taxă pe veniturile excesive ale companiilor energetice
Italia intenţionează să introducă anul viitor o taxă excepţională unică de 50% pe veniturile companiilor energetice ...