Ziua Z pentru pământul României. Parlamentul decide cum se vor vinde terenurile către străini

Proiectul de lege privind măsurile de reglementare a vânzării-cumpărării de terenuri agricole de către persoane fizice se discută astăzi în procedură de urgenţă în Camera Deputaţilor. De la 1 ianuarie 2014, cetăţenii străini vor putea cumpăra teren în România, pe persoană fizică.
Alina Stanciu - lun, 16 dec. 2013, 22:01
Ziua Z pentru pământul României. Parlamentul decide cum se vor vinde terenurile către străini

Astăzi, pe ordinea de zi pentru şedinţa Camerei Deputaţilor, figurează proiectul de lege ce reglementează procesul de vânzare cumpărare a terenurilor agricole situate în extravilan de către persoanele fizice, un act normativ mult aşteptat de către investitorii străini, în contextul în care de la 1 ianuarie 2014 străinii persoane fizice vor avea dreptul să cumpere pământ în ţara noastră. Mai mult, ca urmare a intrării în vigoare a acestei legi organice, în România va apărea o nouă instituţie-Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare (AARPF)-care va lua fiinţă prin desfiinţarea Agenţiei Domeniului Statului cu scopul de a gestiona procesul de vânzare-cumpărare de terenuri. Proiectul a fost adoptat de Senat în şedinţa din 9 decembrie şi înregistrat o zi mai târziu la Camera Deputaţilor pentru dezbatere. În acest caz, Camera Deputaţilor este Cameră decizională.

Statul va controla tranzacţiile cu terenuri

De departe cea mai disputată măsură stipulată în proiectul de lege se referă la înfiinţarea AARPF,instituţia nou creată pe structurile Agenţiei Domeniului Statului. Astfel, potrivit formei adoptate de Senat, această instituţie: asigură publicarea ofertelor de vânzare – cumpărare pe site-ul propriu;asigură verificarea exercitării dreptului de preemțiune;verifică îndeplinirea condițiilor legale de vânzare – cumpărare de către potențialul cumpărător, prevăzute de prezenta lege;emite avizul prealabil încheierii contractului de vânzare – cumpărare al terenurilor cu destinație agricolă; înfiinţează, gestionează şi administrează baza de datelor primite de la structurile judeţene ale Autorităţii şi constată contravenţiile şi aplică sancţiunile prevăzute prin prezenta lege.

„Această agenţie va pune monopol pe tot ceea ce înseamnă informaţie privind vânzarea de terenuri în România. Vânzarea-cumpărarea este o acţiune privată, între două entităţi private. Până şi notarul care autentifică un astfel de act este privat. Ce să caute statul în această ecuaţie? Este posibil ca după apariţia acestei Agenţii să mă trezesc (în calitate de arendaş n.red) cu cineva pe teren care să îmi spună că este noul proprietar şi trebuie să plec. Este doar o lege care favorizează apriţia „băieţilor deştepţi” în agricultură”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Cine va putea cumpăra teren agricol în România

După numeroase variante prin care se impuneau o multitudine de condiţii celor care doreau să cumpere terenuri pe persoană fizică în România, dar care au fost respinse de Comisia Europeană, forma care a trecut de Senat dă libertate aproape totală cumpărătorului. „Prevederile prezentei legi se aplică persoanelor fizice, cetăţeni români, respectiv cetăţeni ai unui stat membru al UE sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European, precum şi apatrizilor cu domiciliul în România sau într-un stat membru al UE sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European”, se specifică în proiectul de act normativ.

Citeşte despre condiţiile pe care statul voia să le impună cumpărătorilor aici:

Condiţii extreme pentru oricine vrea să cumpere pământ în România

Totuşi, „înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea dreptului de preempţiune al coproprietarilor persoane fizice, arendaţilor, vecinilor persoane fizice, persoanelor fizice cu vârsta de până la 40 de ani care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ-teritorială a localităţii unde este situat terenul respectiv, precum şi statul român, în această ordine, la preţ şi în condiţii legale”.

Te-ar mai putea interesa și
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare de peste jumătate de milion de dolari în primele doua runde de finanțare,......
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată ...
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...