Zoellick, BM: Ieşirea Greciei din zona euro va pune probleme grave Spaniei şi Italiei

O eventuală decizie a Greciei de a părăsi zona euro ar ridica probleme serioase pentru Spania, Italia şi alte ţări din blocul monetar cu datorii mari, care trec prin programe de reforme structurale, a declarat preşedintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick, citat de Reuters.
Economica.net - joi, 17 mai 2012, 09:31
Zoellick, BM: Ieşirea Greciei din zona euro va pune probleme grave Spaniei şi Italiei

Criza datoriilor de stat din zona euro rămâne cel mai mare risc pentru economia globală, a afirmat Zoellick miercuri seara la Washington Economic Club.

„Cea mai importantă problemă nu va fi Grecia, ci Spania şi Italia”, consideră oficialul.

Dacă Grecia ar decide să iasă din zona euro, efectele propagate în economia globală ar fi foarte grave, amintind de consecinţele falimentului Lehman Brothers din septembrie 2008, avertizează şeful BM.

„Pericolul real apare atunci când evenimentele încep să afecteze încrederea într-o asemenea măsură încât te întâlneşti cu momente de lipsă de lichiditate, care anunţă că ceva urmează să se prăbuşească, fie companii, fie bănci”, a explicat Zoellick.

Liderii europeni trebuie să găsească modalităţi de a acţiona înainte ca astfel de probleme să se manifeste, de a sprijini Spania şi Italia, care implementează în prezent reforme foarte dificile, a afirmat el.

Acest sprijin ar putea fi acordat prin emisiuni de eurobonduri prin Mecanismul European de Stabilitate, sau prin utilizarea resurselor Băncii Europene pentru Investiţii sau ale altui mecanism de acest tip, crede preşedintele BM.

Liderii UE vor discuta, săptămâna viitoare, la o întâlnire informală a şefilor de stat sau de guvern, un pact de creştere care va include, cel mai probabil, investiţii în infrastructură şi flexibilizarea ţintelor de deficit bugetar pentru statele aflate în recesiune.

Însă Grecia trece printr-o perioadă de turbulenţe politice grave, partidele nereuşind să stabilească o coaliţie de guvernare după alegerile anticipate din 6 mai. Rezultatul fragmentat al votului a indicat nemulţumirea profundă a populaţiei privind măsurile de austeritate convenite de stat în acordul de bailout încheiat cu UE, FMI şi BCE. Deşi sondajele arată că majoritatea grecilor nu vor să renunţe la moneda euro, instabilitatea politică şi succesul în alegeri al partidelor extremiste, care resping măsurile de austeritate, au reaprins discuţiile că statul elen ar putea părăsi zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Consiliul Local al Sectorului 3 a votat în favoare începerii procedurii de insolvență a companiei AS3 – Administrare Străzi S3 S.R.L.
Consiliul Local al Sectorului 3 a votat în favoare începerii procedurii de insolvență a companiei AS3 – Administrare ...
Consiliul Local al Sectorului 3, în calitate de asociat majoritar, a aprobat, în şedinţa de joi, formularea cererii de ...
O singură ofertă pentru amplasarea de cazane mobile de închiriat pentru producția de energie termică la fostul CET Titan. Vine de la un om de afaceri basarabean
O singură ofertă pentru amplasarea de cazane mobile de închiriat pentru producția de energie termică la fostul CET Titan. ...
Termoenergetica a primit o singură ofertă la licitația lansată în octombrie pentru închirierea și amplasarea unor ...
Avionul de repatriere a românilor blocați în Maroc va ajunge la București joi seară
Avionul de repatriere a românilor blocați în Maroc va ajunge la București joi seară
Zborul special organizat la iniţiativa Guvernului de la Bucureşti pentru repatrierea cetăţenilor români blocaţi temporar ...