Zona euro – Cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani pentru activitatea economică, iulie (Markit)

Activitatea economică în zona euro a înregistrat luna trecută cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani, în urma succesului campaniei de vaccinare şi a atenuării restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus, arată datele finale publicate miercuri de compania de analize financiare Markit, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 04 aug. 2021, 12:45
Zona euro - Cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani pentru activitatea economică, iulie (Markit)

Pe de altă parte, întreruperile din lanţul de aprovizionare şi deficitul de forţă de muncă au dus la cel mai rapid ritm de creştere din peste 20 de ani al preţurilor factorilor de producţie, scrie Agerpres.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat în iulie la 60,20 puncte, de la 59,50 puncte luna precedentă, conform datelor finale ale companiei Markit, cu sediul la Londra. Este cel mai ridicat nivel începând din iunie 2006, deşi uşor sub estimarea preliminară, de 60,60 puncte.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

„Sectorul serviciilor din Europa revine la viaţă. Atenuarea restricţiilor şi progresele campaniei de vaccinare au majorat cererea pentru o gamă largă de activităţi, în special în turism, călătorii şi industria ospitalităţii”, a apreciat Chris Williamson, economist şef la IHS Markit.

Indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a urcat în iulie la 59,80 de puncte, de la 58,30 puncte luna precedentă. Este cel mai ridicat nivel din iunie 2006.

Lipsa materiilor prime şi problemele de transport au dus la creşterea indicelui privind preţurile factorilor de producţie la 89,2 puncte, de la 88,5 puncte, cel mai ridicat nivel de când se publică acest studiu, în iunie 1997. Şi preţurile produselor finite a atins un nivel record.

În linie, cu estimările analiştilor, Banca Centrală Europeană a îmbunătăţit perspectivele privind inflaţia şi evoluţia economiei, în urma accelerării campaniei de vaccinare şi a revenirii sectorului serviciilor, după atenuarea restricţiilor.

În scenariul de bază, BCE se aşteaptă la un avans al PIB-ului zonei euro de 4,6% în 2021 şi de 4,7% în 2022, faţă de o creştere cu 4% şi, respectiv, 4,1% previzionată în martie. Rata inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 1,9% şi la 1,5% anul viitor, faţă de un nivel de 1,5% şi, respectiv, 1,2% estimat anterior, anunţa, luna trecută, preşedintele BCE, Christine Lagarde.

 

Te-ar mai putea interesa și
Şapte judeţe au trecut pe roşu, 54 de localităţi sunt peste 6 la mia de locuitori, la rata de infectare. Noi recorduri de cazuri noi şi pacienţi la terapie intensivă – Coronavirus – vineri, 24.09.2021
Şapte judeţe au trecut pe roşu, 54 de localităţi sunt peste 6 la mia de locuitori, la rata de infectare. Noi recorduri ...
Criza Coronavirus 24 septembrie 2021 - 7.116 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, 991 în Bucureşti. 145 de morţi în ultimul interval, 1.116 pacienţi (16 minori) la terapie intensivă. Şapte......
Se schimbă „latifundiarii” din Teleorman, județul agricol al lui Augustin Oancea și al familiei Dragnea
Se schimbă „latifundiarii” din Teleorman, județul agricol al lui Augustin Oancea și al familiei Dragnea
Grupul britanic Spearhead International Limited, care controlează aproximativ 83.000 de hectare de teren arabil în Polonia, ...
54 de localităţi cu incidenţă COVID mai mare de 6 la mie – elevii de aici învaţă în sistem online
54 de localităţi cu incidenţă COVID mai mare de 6 la mie – elevii de aici învaţă în sistem online
Un număr de 54 de localităţi înregistrează vineri o incidenţă a cazurilor COVID-19 mai mare de 6 la mia de locuitori, ...
Poliţia Română desfăşoară un amplu program de educaţie şi prevenţie rutieră
Poliţia Română desfăşoară un amplu program de educaţie şi prevenţie rutieră
Proiectul „Educație Rutieră - Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea ...