Zona euro înregistrează cel mai puternic ritm de contracţie din ultimii trei ani

Economia Europei arată din ce în ce mai rău. Sondajele de tip PMI arată că atât sectorul serviciilor cât şi cel manufacturier s-au contractat la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Economiile Germaniei şi Franţei, cele mai mari din zona euro, au fost şi ele lovite.
Mihai Banita - joi, 24 mai 2012, 12:02
Zona euro înregistrează cel mai puternic ritm de contracţie din ultimii trei ani

Indicatorul PMI (Purchasing Managers Index) pe luna mai, calculat de Markit, arată cea mai slabă evoluţie a serviciilor şi industriei, zona euro înregistrând cea mai puternică contracţie din iulie 2009.

Indicele PMI compozit (care include evoluţia serviciilor şi sectroului manufacturier) pentru zona euro a căzut la 45,9 puncte în mai de la 46,7 în aprilie. Nivelul de 50 reprezintă linia de demarcare între contracţie şi expansiune. Producţia a scăzut în opt din ultimele nouă luni.

Indicatorul se formează în urma unui studiu de piaţă în care sunt contabilizate răspunsurile managerilor din 7.500 de companii, din 30 de ţări, la întrebări referitoare la producţie, comenzi noi, timpi de livrare, stocuri şi evoluţia angajărilor. Datele prezentate acum sunt de tipul flash, însă de regulă diferă foarte puţin faţă de datele finale.

 

PMI este un indicator care arată evoluţia în timp real a economiei şi tendinţa (leading indicator), evoluţia fiind foarte bine corelată cu datele prezentate de statisticile naţionale cu câteva luni întârziere.

Germania, ţară care a ţinut zona euro deasupra pragului de contracţie în primul trimestru, după ce a avut o creştere peste aşteptări, are şi ea probleme. PMI a trecut în pragul de contracţie în mai la 49,6 puncte, faţă de 50,5 puncte în aprilie, după ce sectorul manufacturier a înregistrat cea mai proastă evoluţie din ultimele 35 de luni (45 de puncte de la 46,2 puncte).

Sectorul privat din Franţa se află la cea mai proastă evoluţie din ultimele 37 de luni, indicele PMI pe mai fiind de 44,7 puncte faţă de 45,9 puncte în aprilie.

Ştirile proaste din zona euro afectează în mod direct şi România, pentru că este principala piaţă de export pentru produsele româneşti, cu o cotă de 53,3% anul trecut.

Germania şi Franţa se numără printre principalii parteneri de export ai României. În primele două luni ale anului, 21,6% din produsele româneşti exportate au mers către Germania (cea mai mare piaţă pentru noi) şi 7,1% către Franţa (poziţia a treia). De altfel, exporturile României către Germania au crescut constant în ultimii ani şi, cel puţin în prima parte a anului, au crescut suficient cât să supliniească scăderile de pe ale pieţe importante, precum Italia.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...