ZRP obţine anularea unei licitaţii de peste 75 mil. euro organizată de CEO

Societatea de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu (ZRP) a obţinut anularea licitaţiei pentru încheierea acordului-cadru de transport feroviar de cărbune organizată de Complexul Energetic Oltenia, în calitate de autoritate contractantă. Contractul depăşeşte 75 de milioane de euro.
Cristina Şomănescu - mie, 06 feb. 2013, 09:49
ZRP obţine anularea unei licitaţii de peste 75 mil. euro organizată de CEO

Licitaţia organizată de CEO, anulată de CNSC

Pe 11 decembrie, Complexul Energetic Oltenia anunţa licitaţia pentru servicii de transport feroviar de cărbune pentru aprovizionarea cu cărbune a sucursalelor Turceni şi Craiova. Contractul urma să fie atribuit prin licitaţie deschisă ofertantului cu cel mai mic preţ. Procedura organizată de Complexul Energetic Oltenia viza un acord-cadru pe doi ani, cu o valoare estimată la peste 75 de milioane de euro.

Detalii despre licitaţie găsiţi aici.

S.C. Unicom Tranzit S.A., reprezentată de societatea de avocatură ZRP a constestat la CNSC procedura de licitație pentru încheierea acordului-cadru de transport feroviar de cărbune organizată de Complexul Energetic Oltenia.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a dispus anularea procedurii, motivând că utilizarea procedurii acordului-cadru coroborată cu opțiunea de a atribui acordul-cadru unui singur operator economic restrâng în mod artificial concurența. CNSC a mai constatat că principalele cerințe de calificare stabilite în caietul de sarcini erau restrictive.

„Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a considerat că acordul-cadru ar trebui să constituie o modalitate specială de contractare, aplicată doar atunci când, date fiind anumite inconveniente obiective și credibile, autoritatea nu poate recurge la procedura standard de contractare. De asemenea, opțiunea de a încheia acordul-cadru cu un singur operator economic atunci când ne aflăm în ipoteza unui domeniu în care activează un număr restrâns de operatori este apreciată drept restrictivă de concurență, putând conduce la formarea unui monopol în sectorul respectiv. Un alt aspect important observat de Consiliu este acela că cerința de calificare constând în prezentarea de către ofertanți a unui singur contract de o anumită valoare are caracter restrictiv și disproporționat, limitând în mod artificial competiția. De asemenea, s-a apreciat că, impunerea unei condiții de exclusivitate, respectiv ca, pe întreaga durată a acordului-cadru, resursele operatorului economic să fie dedicate exclusiv respectivului contract, este incompatibilă cu principiile aplicabile în această materie, fiind de altfel și o practică anticoncurențială”, a declarat Cosmin Vasile, partener în cadrul Zamfirescu Racoţi Predoiu.

Echipa de avocaţi ZRP care a gestionat acest dosar a fost formată din Cosmin Vasile, partener şi Laura Iarca, avocat colaborator senior.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Virgil Popescu: Cu toţii ştim motivul creşterii preţului gazelor naturale. Este o speculaţie pe piaţă, făcută de Federaţia Rusă, prin Gazprom
Virgil Popescu: Cu toţii ştim motivul creşterii preţului gazelor naturale. Este o speculaţie pe piaţă, făcută de ...
Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat, marţi, la recepţia Staţiei de Uscare Gaze Naturale – Grup 145, Bilciureşti, ...
Aproximativ 77% dintre companii îşi recompensează angajaţii la final de an – platformă de recrutare
Aproximativ 77% dintre companii îşi recompensează angajaţii la final de an – platformă de recrutare
Aproximativ 77% dintre companii îşi vor recompensa angajaţii de sărbători, arată datele unei platforme de recrutare.
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox și va coordona activitatea echipei ...