Zuckerberg, în Congresul SUA: Este greşeala mea şi îmi pare rău. Eu am înfiinţat Facebook, şi sunt responsabil pentru ce se întâmplă pe platformă

CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg şi-a asumat răspunderea faţă de erorile reţelei de socializare care au dus la scandalul "Cambridge Analytica”, marţi, în timpul audierii sale la comisiile de Comerţ şi Juridic ale Senatului american. El a prezentat o serie de măsuri pe care le va lua pentru a preveni apariţia unei situaţii similare, scrie News.ro.
Economica.net - mar, 10 apr. 2018, 20:17
Zuckerberg, în Congresul SUA: Este greşeala mea şi îmi pare rău. Eu am înfiinţat Facebook, şi sunt responsabil pentru ce se întâmplă pe platformă

„Facebook este o companie optimistă şi idealistă. În cea mai mare parte a existenţei noastre, ne-am concentrat pe tot binele pe care îl poate genera conectarea oamenilor. În timp ce Facebook s-a dezvoltat, oamenii au primit un nou instrument puternic pentru a rămâne conectaţi la persoanele pe care le îndrăgesc. Recent, am văzut mişcarea #MeToo pe Facebook, iar după uraganul Harvey, oamenii au folosit platforma şi 70 de milioane de afaceri mici au folosit Facebook pentru a crea locuri de muncă şi pentru a se dezvolta”, şi-a început Zuckerberg discursul în Congresul american.

El a spus, însă, că este evident că nu a făcut suficient pentru a preveni ca aceste instrumente să fie folosite şi pentru a face rău şi că este greşeala sa şi îi pare rău.

„Acest lucru se aplică pentru fake news şi pentru ingerinţa în alegeri. Nu am privit o imagine mai largă a responsabilităţii noastre. Aceasta a fost o mare greşeală. A fost greşeala mea şi îmi pare rău. Eu am înfiinţat Facebook, eu îl conduc şi eu sunt responsabil pentru ceea ce se întâmplă pe această platformă”, a adăugat el.

Zuckerberg a mai spus că nu este suficient ca Facebook să conecteze oamenii, ci trebuie să se asigure că aceste conexiuni sunt pozitive.

„Nu este suficient să conectăm oamenii, trebuie să ne asigurăm că acele conexiuni sunt pozitive. Nu este suficient să le oferim oamenilor o voce, trebuie să ne asigurăm că ei nu folosesc această voce pentru a le face rău altor oameni sau pentru a răspândi informaţii eronate. Nu este de ajuns să le oferim oamenilor control asupra informaţiilor lor, trebuie să ne asigurăm că dezvoltatorii cărora ei le oferă aceste informaţii le protejează, de asemenea”, a explicat el.

„În consiliul Facebook, avem responsabilitatea nu doar de a construi instrumente, ci de a ne asigura că aceste instrumente sunt folosite pentru a face bine. Va dura ceva timp să realizăm toate schimbările pe care trebuie să le facem, dar eu sunt hotărât să reuşim. Acest demers include modul în care protejăm informaţiile oamenilor şi în care să salvgardăm alegerile din lume”, a continuat Zuckerberg.

Mark Zuckerberg a menţionat câteva măsuri pe care le va lua pentru a preveni repetarea unor greşeli similare.

„Mai întâi, înţelegem exact ce a făcut Cambridge Analytica şi vom informa toate persoanele care au fost afectate. Ce ştim acum este că Cambridge Analytica a accesat abuziv informaţii, cumpărându-le. Când am contactat Cambridge Analytica iniţial, reprezentanţii companiei ne-au spus că au şters datele. Acum o lună, am auzit noi informaţii potrivit cărora această promisiune a fost falsă. În prezent lucrăm cu guverne din SUA, Regatul Unit şi din jurul lumii pentru a realiza un audit complet a ceea ce am făcut şi pentru a ne asigura vă vor şterge orice date deţin încă”, a mai spus CEO-ul Facebook.

Zuckerberg a mai spus că echipa Facebook investighează fiecare aplicaţie cu care colaborează.

„În al doilea rând, pentru a ne asigura că nici un alt dezvoltator de aplicaţii foloseşte date în mod impropriu, investigăm fiecare aplicaţie. Pentru a preveni dezvoltarea acestei situaţii, ne asigurăm că nu pot accesa în prezent la fel de multă informaţie. Vestea bună este că am făcut deja schimbări majore pe platforma noastră în 2014, care ar fi putut preveni această situaţie cu Cambridge Analytica să se întâmple din nou astăzi”, a explicat el.

„Însă, sunt mai multe lucruri de făcut. Principala mea prioritate a fost întotdeauna misiunea noastră socială de a conecta oamenii, construind comunitatea şi contribuind la aducerea oamenilor mai aproape unii de alţii. Publicitarii şi dezvoltatorii nu vor avea o altă prioritate deasupra acestei atât timp cât eu conduc Facebook”, a mai spus Zuckerberg.

„Am fondat Facebook când eram în facultate. Ne-am dezvoltat mult de atunci. Acum servim peste două miliarde de oameni din jurul lumii. În fiecare zi, serviciile noastre sunt folosite de oameni pentru a rămâne conectaţi cu cele mai importante persoane pentru ei. Cred mult în ceea ce facem şi ştiu că atunci când vom înfrunta aceste provocări ne vom uita în urmă la ajutarea oamenilor de a se conecta şi acordarea mai multor persoane o voce ca la o forţă pozitivă în lume. Înţeleg că aceste probleme despre care vorbim astăzi nu sunt doar probleme pentru Facebook şi pentru comunitatea noastră. Sunt probleme şi provocări pentru noi toţi, ca americani”, a mai spus Zuckerberg, înainte de întrebările din partea comisiilor.

Seatorul Chuck Grassley, care a deschis această audiere, a menţionat că o audiere separată este plănuită de comisia Juridică, cu reprezentanţi ai Cambridge Analytica.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...