A început oferta Romgaz. Gradul de subscriere este inferior celorlalte mari oferte ale statului

În prima zi a ofertei publice secundare de vânzare a acţiunilor Romgaz (SNG), s-au subscris aproape 12% din cele 8,762 milioane rezervate tranşei investitorilor mici. Proporţia este inferioară altor oferte publice la Bursa de Valori Bucureşti. 
Adrian N. Ionescu - mar, 22 oct. 2013, 08:05
A început oferta Romgaz. Gradul de subscriere este inferior celorlalte mari oferte ale statului

La ora 16.30 abia fusese depăşit pragul de 10% din cele 8,762 milioane rezervate tranşei investitorilor mici. Proporţia este inferioară altor oferte publice la Bursa de Valori Bucureşti (BVB)

Cu câteva minute înainte aînchiderea zilei fusese depăşit pragul de un milion de acţiuni subscrise.

Prima zi a ofertei Nuclearelectrica s-a încheiat cu un grad de subscriere de peste 86% din totalulacţiunilor rezervate investitorilor mici, iar la Trasngaz deja oferta se suprasubscrisese.

La ora 12.30, la trei ore de la debutul ofertei publice secundare de vânzare a acţiunilor Romgaz (SNG), s-au subscris aproape 300.000 de titluri, adică peste 3,3% din totalul titlurilor rezervate investitorilor mici. La 90 de minute de la debut, se subscriseseră 97.681 titluri.

Cele 292.300 de acţiuni ale Romgaz (SNG) subscrise la trei ore de la debutul ofertei, reprezentau peste 3,3% din din cele 8,762 milioane rezervate tranşei investitorilor mici.

O oră şi jumătate mai devreme, se subscrisese doar 1,11 % din cele 8,762 milioane de acţiuni, rezervate tranşei investitorilor mici, în cadrul ofertei publice secundare de vânzare a pachetului de 15% din titlurile companiei, deţinut de stat.

Potenţialul cumpărător trebuie să vină la o societate de brokeraj, să-şi deschidă un cont de investitor şi să dea ordinul de subscriere a cel puţin 100 de acţiuni Romgaz (SNG), după ce va fi virat banii în contul său. Brokerul va prelua ordinul şi va participa la ofertă. 

Pe tranşa investitorilor mici preţul de subscriere este fix, de 32 de lei / acţiune. Preţul de adjudecare va fi sigur mai mic.  Pe această tranşă sunt, iniţial, disponibile, doar 15% din volumul oferit, dar dacă, pe această tranşă, cererea va fi dublă faţă de cea de la instituţionali, atunci o parte din acţiunile alocate acestora vor fi transferate pentru investitorii mici.

De asemenea, mai trebuie să se ţină seama şi de oferta pentru investitorii de pe pieţele străine, prin intermediul certificatelor de depozit globale (GDR). Teoretic, 67% din totalul ofertei poate fi alocat acestora.

Pe tot parcursul ofertei, banii rămân blocaţi iar la sfârşitul acesteia, în funcţie de volumul subscrierilor  şi de cât de mult acestea vor depăşi volumul acţiunilor oferite se va face  alocarea acţiunilor, în funcţie de gradul de suprasubscriere.

De aceea, fiecare investitor îşi face calculele în funcţie de câte acţiuni îşi doreşte şi de cât de mulţi bani poate bloca.

Dacă, prin ordinele de subscriere,  se vor fi cerut de două ori mai multe acţiuni decât cele ofertite, atunci fiecare investitor va primi doar jumătate din cât a ordonat. Este o alocare pro rata, adică invers proporţională cu gradul de suprasubscriere (volum cerut / volum oferit).

Mai multe detalii sunt specificate în formularele de subscriere, care sunt disponibile atât pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) cât şi pe cele ale intermediarilor ofertei.

Pe plan local oferta este intermediată de BCR şi de Raiffeisen Capital & Investment, Raiffeisen Bank, Intercapital Invest şi la brokerii parteneri.

Oferta durează până la 31 octombrie. Apoi, în funcţie de preţurile licitate pe tranşa investitorilor instituţionali, se va decide şi preţul de vânzare pentru investitorii mici.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...